Rente in VS blijft langer hoog: antwoord op vijf vragen
De Europese Centrale Bank heeft de rente vorige week voor het eerste in jaren verlaagd. Zijn Amerikaanse tegenhanger, de Fed, is nog niet zo ver. Hoofd beleggingsstrategie Taoufik Boussebaa geeft antwoord op vijf vragen.

Taoufik, de Fed houdt de rente op een range van 5.25% tot 5.50%. Verrassend?
“Nee, zeker niet. De laatste Amerikaanse inflatiecijfers, die overwegend teleurstelden, hebben de kans op een renteverlaging in juni helemaal tenietgedaan. Bovendien draait de economie nog heel goed. De Fed voelt zich dan ook onvoldoende op zijn gemak om de rente te verlagen. Dat werd gisteren nog eens bevestigd.”
Gisteren werd ook bekend dat de Amerikaanse inflatie in mei iets lager was dan verwacht: 3,3% jaar op jaar. Wat zegt dat?
“Eén meevallend cijfer zegt nog niet zo veel. Het beeld blijft wisselend: eerdere inflatiecijfers stelden juist teleur. En uit het banenrapport van afgelopen vrijdag bleek dat de economie solide blijft draaien. Er kwamen 272.000 banen bij, aanzienlijk meer dan de verwachting van 180.000. Ook de loongroei viel recent hoger uit dan verwacht, en dat kan de daling van de diensteninflatie juist weer afremmen.
Dat banenrapport kan bovendien het vertrouwen versterken van sommige deelnemers in het rentecomité van de Fed dat de Amerikaanse economie hogere rentetarieven langer kan volhouden.”
Wat verwacht je, gaat de Fed uiteindelijk overstag?
“We rekenen nog altijd op twee renteverlagingen dit jaar: een eerste verlaging in september en nog een in december. Maar de kans is duidelijk toegenomen dat de verlaging in september er niet komt. Een verlaging in november is sowieso van tafel vanwege de Amerikaanse verkiezingen.
Tegelijkertijd kan er nog veel gebeuren in aanloop naar september. Zo zijn er ook gegevens die laten zien dat de economische ontwikkeling in de VS zwakker is dan eerder in het jaar. En het meest recent inflatierapport liet maand op maand wel een gunstige ontwikkeling zien. Maar alleen een betekenisvolle recessie zou echt meer dan twee renteverlagingen kunnen rechtvaardigen. Daarvoor zien we niet de signalen.”
Wat betekent dit voor de beleggingsstrategie?
“De rente ontwikkelt zich duidelijk anders dan een aantal maanden geleden werd verwacht. Het contrast is erg groot met begin dit jaar, toen bijna zeven verlagingen werden verwacht. Dit onderstreept dat het terugbrengen van de inflatie naar het niveau dat de Fed voor ogen heeft in deze laatste fase minder makkelijk verloopt. Het effect hiervan is dat de rentes op langlopende obligaties zijn opgelopen.
Obligaties staan hierdoor in de min. Een hogere rente betekent immers lagere obligatiekoersen. Aandelen hebben weinig last van die opgelopen rente, omdat de economische situatie voldoende ruimte biedt voor aanhoudende winstgroei in de komende kwartalen. Hoewel het niet duidelijk is hoe snel de rente wordt verlaagd en naar welk niveau, hoeven beleggers het beleid van centrale bankiers voorlopig niet te vrezen. Deze omgeving is met name positief voor aandelen, wat onze voorkeur voor aandelen onderschrijft.”
En in Europa, verwacht je dat de rente daar verder naar beneden gaat ondanks de terughoudendheid van de Fed?
“Ja, we verwachten nog twee renteverlagingen dit jaar, al kijkt de ECB zeker met een schuin oog naar de Fed. Als de rente in de VS langer hoog blijft, kan dit invloed hebben op de bewegingsruimte van de ECB. Een overwinning van Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november kan gepaard gaan met een opleving van het handelsconflict met China. Dat kan de inflatie dan weer opdrijven en zo het toekomstige rentepad van de ECB beïnvloeden.”
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.