Magnificent 7 botsen op toenemende scepsis bij beleggers
Koersen van de zeven grootste Amerikaanse techaandelen samen staan zo’n 15% lager dan op het hoogtepunt op 9 juli. De zeven drukken een zwaar stempel op de wereldaandelenindex. Hun resultaten over het tweede kwartaal hebben beleggers niet overtuigd. Wat speelt er?

Cijfers overtuigen niet
Zes van de Magnificent 7-aandelen (Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia en Tesla) hebben hun resultaten over het tweede kwartaal bekendgemaakt. Nvidia brengt zijn resultaten pas op 28 augustus naar buiten.
De zes hebben gemengde resultaten laten zien. Gemiddeld gezien waren de winsten wat hoger dan vooraf ingeschat, maar de verrassingen waren minder groot dan normaal het geval is.
De cijfers over het tweede kwartaal bleken voor beleggers in veel gevallen niet goed genoeg om de opgelopen koersen en waarderingen te rechtvaardigen, met winstnemingen tot gevolg.
Meta weet beleggers als enige wél te bekoren
Als we inzoomen, dan zien we alleen bij Meta een positief beeld. Dat bedrijf rapporteerde mooie groeicijfers en wist de juiste snaar te raken bij beleggers met betrekking tot het gebruik en de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, oftewel AI). De koers van het aandeel steeg in reactie op de cijfers.
Bij elk van de vijf andere partijen speelt er wel wat:
Scepsis over AI
AI blijft de grote gemene deler voor deze aandelen. Bij beleggers speelt de vraag over hoe en wanneer de investeringen in AI door Big Tech zullen leiden tot betere resultaten. Die scepsis zag je duidelijk terug in de veelal negatieve marktreacties.
Daar staat tegenover dat door de recente koersdaling van meer dan 15% in de Big Tech-namen de gemiddelde koers-winstverhouding fors is gedaald van 34x naar 28x. Daarmee zijn de waarderingen weer op het gemiddelde niveau van de laatste jaren. Beleggers zijn dus weer wat realistischer geworden.
Verbreding naar andere sectoren
We verwachten dat de Magnificent 7-aandelen langzaamaan een minder grote stempel gaan drukken op de winstgroei van de Amerikaanse beurs en de wereldindex. Dat komt vooral ook doordat winsten in andere sectoren zullen gaan aantrekken in de komende kwartalen. Door hun grote mate van spreiding kunnen de aandelenportefeuilles die wij actief beheren daarvan profiteren.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.