Verkiezingsuitslag VS: wat je als belegger wilt weten

6 november 2024 10:42

Donald Trump wordt opnieuw president van de VS. Wat betekent dit voor beleggers en hoe reageren de financiële markten? In dit artikel houden de experts van ons Investment Office je op de hoogte.

US verkiezing

Weten we al wie de nieuwe president wordt?

Donald Trump heeft de meerderheid van de stemmen behaald in een aantal cruciale staten en heeft de overwinning inmiddels opgeëist.

Een ‘red sweep’ is waarschijnlijk: een Republikeinse president die kan steunen op een meerderheid in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden heeft de vrije hand.

Hoe reageren financiële markten op de verkiezingsuitslag?

De eerste reactie van de markt is er vooral een van rust. Er is duidelijkheid en geen gevreesde aanvechtbare uitslag. Er komt een regering met een mandaat om te regeren. De VIX (een maatstaf voor marktonrust) daalt. Aandelenmarkten in de VS zijn nog gesloten, maar de aandelenfutures staan hoger in de VS. Ook Europese aandelenmarkten hebben positief geopend.

Wat doen de dollar en de rente?

Die gaan omhoog. Het feit dat Trump nu min of meer de vrije hand krijgt, betekent dat de angst voor een oplopende staatsschuld verder wordt aangewakkerd. Die vrees zorgt nu voor hogere rentes in de VS, ondanks het feit dat de Fed morgen naar alle waarschijnlijkheid een renteverlaging van 25 basispunten (0,25%) aankondigt.

Tegelijkertijd dalen de rentes in Europa. Dit zorgt voor een sterkere dollar ten opzichte van de euro. De euro staat nu op 1,07 dollar en dat was 1,12 dollar in september.

Grafiek

Wat zijn Trumps belangrijkste plannen waar beleggers op letten?

Trump presenteert zichzelf als ‘business friendly’: hij staat voor grote belastingverlagingen en deregulering, waar bedrijven (en hun aandeelhouders) van kunnen profiteren. Daar staat tegenover dat hij hoge importtarieven wil invoeren – vooral op producten uit China. Dat betekent meer inflatie. Ook laat hij het begrotingstekort verder oplopen, waardoor twijfels over de houdbaarheid van de staatsschuld kunnen toenemen. Daar komt bij dat hij meer invloed wil op het beleid van de centrale bank (de Federal Reserve, oftewel de Fed). Als dat concreter wordt, zal het zorgen voor nervositeit onder beleggers.

Hoeveel speelruimte heeft hij?

Veel. Vaststaat dat de Republikeinen de meerderheid krijgen in de Senaat. Die meerderheid zou zelfs kunnen oplopen naar 55 (van de 100 zetels). Hoe groter de meerderheid, hoe kleiner de speelruimte voor een enkele gematigde Republikeinse senator om Trumps radicalere plannen tegen te houden of bij te sturen.

Het kan nog dagen duren voordat de precieze zetelverdeling in het Huis van Afgevaardigden bekend is, maar ook hier is een Republikeinse meerderheid waarschijnlijk.

Welke beleggingen kunnen hiervan profiteren?

Risicovolle beleggingen, zoals aandelen, profiteren. Aandelen van kleinere Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven (smallcaps) kunnen de vruchten plukken van zijn ‘America first’-beleid. Voorbeurs staan die al 5% hoger. Verder profiteert de financiële sector van minder regelgeving. Defensie en de traditionele energiesector kunnen ook de wind in de zeilen krijgen.

Het is wel goed om je te realiseren dat het nog wel eens anders uitpakt dan beleggers in eerste instantie verwachten. Toen Trump in 2016 president werd, was de verwachting dat hij een impuls zou geven aan infrastructuur en de energiesector. De bouwuitgaven bleven echter achter. De energiesector kreeg weliswaar de vrije hand, maar door lagere energieprijzen bleven de aandelen ruimschoots achter. De technologie-aandelen deden het juist goed onder Trump, terwijl hij zich in de campagne daar denigrerend over had uitgelaten.

En welke beleggingen krijgen het naar verwachting moeilijker?

Duurzame energie krijgt het voor de kiezen als stimulerende maatregelen van de regering-Biden worden afgeschaft. Aan de andere kant wordt niet alles in Washington beslist. Individuele staten kunnen er wel voor kiezen om de ontwikkeling van duurzame energie te stimuleren.

Bedrijven die veel exporteren naar de VS zijn kwetsbaar voor heffingen. Europa is bang voor heffingen op staal, aluminium, vliegtuigen, landbouwproducten en elektrische auto’s. Aan de andere kant zou dat de beleidsmakers wel eens het zetje kunnen geven om iets meer gefocust te zijn op economische groei. Dat geldt ook voor China.

Als de rente onder Trump snel en sterk verder oploopt, kunnen niet alleen obligaties hier last van krijgen, maar ook aandelen.

Wat betekent dit voor de positionering in de beheerportefeuilles?

We houden nog steeds een voorkeur voor aandelen. Als we vooruitkijken, zien we een stabiele groei voor de wereldeconomie van zo’n 3%. Dat biedt ruimte voor solide groei van de winsten van beursgenoteerde bedrijven.

Daarnaast kun je historisch gezien concluderen dat de wereldwijde financiële markten niet zwaarwegend beïnvloed worden door welke partij er in de VS aan de macht is. Of er nu een Democraat of Republikein aan de macht was, aandelenmarkten hebben te maken gehad met periodes van groei en correcties, gedreven door de hoogte van de rente, macro-economische cijfers, winstontwikkelingen en trends zoals de opkomst van generatieve AI.

Verdere updates

Dit artikel zal bij betekenisvolle ontwikkelingen worden bijgewerkt. Donderdag verschijnen onze beleggingsvisie en een nieuwe aflevering van de podcast Blik op beleggen. Hierin gaan dieper in op de Amerikaanse verkiezingsuitslag.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.