Trump 2.0 geeft impuls aan VS en cyclische aandelen

20 november 2024 9:34

We verwachten dat Amerikaanse aandelen na de recente ‘red sweep’ bij de verkiezingen beter kunnen presteren dan andere regio’s in de komende twaalf maanden. Reden voor ons om de weging van de VS in de actief beheerde aandelenportefeuilles te verhogen naar neutraal. Ook kiezen we voor een wat meer cyclische positionering.

VS Capitol gebouw

Meer vertrouwen in VS

De Republikeinen hebben bij de Amerikaanse verkiezingen zowel het presidentschap als de meerderheid in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden veroverd. Deze ‘red sweep’ geeft Donald Trump de komende tijd de vrije hand.

We denken dat de beleidsplannen van Trump in eerste instantie goed kunnen uitpakken voor Amerikaanse aandelen. Die profiteren van lagere winstbelasting en deregulering, terwijl ondernemingen buiten de VS daar niet in dezelfde mate van profiteren.

Aandelen buiten de VS zijn kwetsbaar vanwege de sterk opgelopen dollar, hogere Amerikaanse rentes en het risico van een mogelijke handelsoorlog met China. Ook Amerikaanse bedrijven kunnen uiteraard last krijgen als het handelsconflict escaleert, maar daar staan verzachtende maatregelen tegenover die bedrijven in andere regio’s niet hebben.

Ophoging VS naar neutraal

Amerikaanse aandelen worden dus interessanter. Het is voor ons reden om de weging ervan in de actief beheerde portefeuilles te verhogen naar neutraal. Dat wil zeggen: het gewicht van Amerikaanse aandelen is ongeveer even hoog als dat in de wereldindex. Dat gaat ten laste van beleggingen in Europa, Japan en kleine beursgenoteerde bedrijven (smallcaps) uit opkomende markten.

Nog sterker inzetten op de VS vinden we risicovol, omdat Amerikaanse aandelen duur zijn in verhouding tot andere regio’s. Inmiddels is de koers-winstverhouding opgelopen tot 22. Een stuk hoger dan andere regio’s en ook hoger dan bij de eerste verkiezing van Trump in 2016. Toen stond de koers-winstverhouding in de VS op 16,7. Wat dat betreft is het uitgangspunt echt wel anders. Ook zal het effect van belastingverlagingen een stuk kleiner zijn dan de vorige keer.

Kansen voor cyclisch

De technologiesector, de industrie en de financiële sector kunnen bovengemiddeld profiteren van Trumps beleid. Reden voor ons om te kiezen voor een wat meer cyclische positionering, oftewel gevoeliger voor het economisch tij.

Rentegevoelige segmenten kwetsbaar

We verwachten dat de plannen van Trump de rente doen oplopen. De handelstarieven die hij wil instellen vormen een risico voor de opleving van inflatie. Tel hierbij op dat het begrotingstekort onder Trump verder oploopt. Samen kan dat de langetermijnrente verder opdrijven. Rentegevoelige aandelen zijn daarvoor kwetsbaar.

Politieke risico’s themabeleggingen

De overwinning van Trump gecombineerd met een Republikeinse meerderheid in het Congres heeft tot bezorgdheid geleid over de toekomstige prestaties van aandelen met een sterke focus op de energietransitie. Trump heeft een voorkeur voor fossiele brandstoffen en is sceptisch over klimaatverandering. Zo willen hij en de Republikeinen de Inflation Reduction Act (IRA), een enorme pot geld voor verduurzamingsmaatregelen, afschaffen.

Dit brengt een politiek risico mee voor aandelen die zich richten op bijvoorbeeld elektrisch rijden of de opwekking van duurzame energie. Vanwege dit risico zijn we wat terughoudender geworden over deze beleggingsthema’s. Onze voorkeur gaat uit naar de thema’s robotisering en circulaire economie, een breder thema met meer beleggingen in de VS.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.