En weer zegt de Chinese overheid steunmaatregelen toe
De Chinese economie blijft kwakkelen. Maar meer steun, lagere rentes en de lage waardering bieden kansen voor Chinese aandelen. Reden voor ons om vast te houden aan de relatief grote positie in Azië in de actief beheerde portefeuilles.

Het Chinese Politbureau vergadert deze week over het economisch beleid. Er zijn aanzienlijke toezeggingen gedaan voor nieuwe stimuleringsmaatregelen, waaronder verruiming van het monetaire beleid, stabilisatie van de vastgoedsector en maatregelen om de binnenlandse vraag in 2025 te stimuleren.
De aankondigingen werden begin deze week enthousiast ontvangen door beleggers, wat resulteerde in een stijging van Chinese beurzen. De MSCI China steeg met 3%, de Nasdaq Golden Dragon China index van aandelen met een Amerikaanse notering zelfs met 8,5%.
Uitdagingen in 2025
Het is begrijpelijk dat China nieuwe steunmaatregelen gaat nemen gezien de economische situatie. De begrotingsmaatregelen om de consumenten te helpen vielen tot dusver tegen. Hoewel er enige verbetering zichtbaar is in de cijfers na recente stimuleringsmaatregelen, met een lichte stijging van het producenten- en consumentenvertrouwen, blijft de vastgoedsector een aanzienlijke uitdaging. Deze belangrijke sector blijft de economie belasten, wat leidt tot uitgestelde consumptie, dalende prijzen en overcapaciteit.
De lage binnenlandse vraag zorgt ervoor dat er minder wordt geïmporteerd en relatief meer geëxporteerd, wat tot strubbelingen leidt met andere landen. En dan moet Trump 2.0 nog van start gaan, met risico op een handelsstrijd met China.
Kortom, voor 2025 zijn er een hoop onzekerheden voor de Chinese economie. Vandaar dat aandelenkoersen weer voor de helft zijn teruggezakt na de forse opmars in september en begin oktober. Wel hebben de maatregelen ervoor gezorgd dat de beurshandel in China tot leven is gekomen: de handelsvolumes in de lokale aandelenmarkten zijn namelijk nog steeds drie keer zo hoog als voor de eerste aankondigingen van de stimuleringsmaatregelen eind september. Dus Chinese beleggers zijn wel enthousiast geraakt.
Kansen voor Chinese aandelen
Sterkere beleidsimpulsen zijn echt nodig. Daar lijkt de overheid dus werk van te gaan maken. Daarnaast zijn er kansen in Chinese aandelen door de lage rentes. Lagere rentes zorgen voor lagere kapitaalkosten voor bedrijven. Iets waar groeiaandelen, zoals de technologiesector, van kunnen profiteren.
Ook zijn de waarderingen van Chinese aandelen laag. De koers-winstverhoudingen staan rond de 10 en dat is bijna de helft van de wereldindex. Dat kan interessant zijn voor koopjesjagers.
Kijken we wat breder naar Azië, dan zien we dat de winstverwachtingen er bovengemiddeld zijn: 15% in de komende 12 maanden. Kortom, genoeg redenen voor ons om vast te houden aan de relatief zware weging van Azië in het 1895 Macrofonds, waar China een belangrijk onderdeel van is.
Daarnaast zijn het assortiment diverse fondsen en ETFs beschikbaar die zich richten op China, zoals iShares MSCI China A ETF, Comgest Growth China en Fidelity China Focus.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.