Update tarieven: houd als belegger rekening met het vermogen tot aanpassing
Financiële markten zijn de laatste dagen wat tot rust gekomen. Onzekerheid over Trumps tarieven blijft wel boven de markt hangen. Kijk als belegger niet alleen naar de mogelijke negatieve gevolgen. Bedrijven, overheden en consumenten zijn vaak verrassend goed in staat zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Angst neemt af
Aandelenmarkten waren de afgelopen anderhalve week uitzonderlijk beweeglijk (volatiel), met de grootste eendaagse correctie sinds covid en de grootste eendaagse winst sinds de financiële crisis van 2008.
Deze week lijken beleggers tot rust gekomen. De ‘angstindex’ VIX, graadmeter voor volatiliteit, staat op 30. Dat is ver boven het langjarig gemiddelde, maar ruim onder de 50 van afgelopen week.
Voorzichtige ontspanning
Dit heeft te maken met voorzichtige eerste tekenen van de-escalatie in de mondiale handelsoorlog tussen VS en de rest. De importheffingen die Trump op ‘Liberation Day’ aankondigde, zijn voor negentig dagen uitgesteld, behalve de heffingen op China. En ook daar lijken uitzonderingen op te komen voor elektronica. Vandaag kwam er nieuws naar buiten over uitzonderingen voor de auto-industrie. Al blijven de signalen uit het Witte Huis tegenstrijdig.
Trump zei eerst dat de VS wel bereid was om pijn te lijden, maar lijkt enigszins tot inkeer gekomen na een forse stijging van de Amerikaanse rente vorige week.
VS uit de gratie
Tegelijkertijd blijft de onzekerheid hoog wanneer ingrijpende veranderingen zomaar per post op social media kunnen worden aangekondigd. Ook lijken beleggers nog steeds de VS de rug toe te keren. De dollar staat onder druk en er blijft geld wegvloeien uit Amerikaanse aandelen- en obligatiefondsen.
Schommelend sentiment
Voor beleggers schuilt er een gevaar in het doortrekken van recente gebeurtenissen naar de toekomst. De ene dag staat de beurs in de min, en lijken er alleen donkere wolken aan de horizon. De andere dag kleurt de beurs groen, en is de stemming voor even weer hosanna. Zeker met een volatiele beurs volgen zulke emoties snel op elkaar.
Belangrijk om als belegger het hoofd koel te houden en vast te houden aan het risicoprofiel en de langetermijnstrategie die je hebt gekozen.
Aanpassingsvermogen
Een andere neiging van beleggers is om het aanpassingsvermogen van bedrijven, consumenten en overheden te onderschatten.
Na een negatieve schok zoals ‘Liberation Day’ krijgt het doemdenken al snel de overhand. Dit is van alle tijden. Zo dachten velen dat het jaren zou duren voor de economie en financiële markten zouden herstellen van de coronacrisis. En kort na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne werd een olieprijs van 200 dollar per vat en een langdurige energiecrisis voor Europa voorspeld. Die scenario’s zijn niet uitgekomen.
Beleggers zijn na een schok snel met het inprijzen van de negatieve effecten, maar langzaam met het inprijzen van toekomstige aanpassingen. En zoals we in het verleden hebben gezien: mensen en bedrijven zijn onder hoge druk tot veel in staat als het gaat om aanpassing aan veranderende omstandigheden.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.