‘Kans op langdurige handelsoorlog en recessie is duidelijk afgenomen’
Na een sterke week voor aandelen zijn de meeste beurzen helemaal hersteld van het verlies van Trumps ‘Bevrijdingsdag’. Hoe stevig is deze opleving? We spreken erover met hoofd beleggingsstrategie Taoufik Boussebaa.

Taoufik, wat maak jij van de deal van eerder deze week tussen China en de VS?
“Amerikaanse tarieven op Chinese goederen zijn verlaagd van 145% naar 30% en Chinese tarieven op Amerikaanse goederen van 125% naar 10%. Dit markeert een duidelijke de-escalatie in de handelsoorlog tussen de twee grootste economieën ter wereld.
Het is weliswaar geen definitieve overeenkomst, maar wel een van de belangrijkste ontwikkelingen sinds de aankondiging van handelstarieven op 2 april.”
Goed nieuws dus?
“Ja, je ziet dat analisten van verschillende partijen hun groeiramingen verhogen vanwege afgenomen handelsspanningen, verbeterde exportvooruitzichten en stabielere binnenlandse consumptie. We verwachten dat de economische cijfers in de komende maanden minder slecht zullen uitvallen dan eerder gevreesd. De kans op een recessie in de VS is kleiner geworden.
Daarnaast heeft ontspanning invloed op inflatie. De inflatiepiek wordt mogelijk sneller bereikt en is minder hoog. Er is dan ook ruimte om de rentes verder te verlagen. Vooral de Europese Centrale Bank (ECB) heeft die ruimte door een sterkere euro en lagere olieprijzen. Beleggers rekenen op twee renteverlagingen dit jaar voor zowel Europa als de VS.”
Wat zegt dit over de bedoelingen van Trump?
“Al is het nog geen definitieve deal, het duidt op een mogelijke verschuiving van president Trump naar een mogelijk constructievere houding.
Deze toenadering tussen de VS en China neemt de angst bij beleggers weg dat de VS handelspartners onder druk zou zetten om partij te kiezen en China verder te isoleren. Voor beleggers is dit van groot belang: het wijst erop dat de meest extreme uitkomsten, zoals een volledige ontkoppeling van de handel tussen de VS en China, minder waarschijnlijk zijn geworden.
Daarmee ontstaat ruimte voor versoepeling, niet alleen met China en andere Aziatische landen, maar ook mogelijk richting Europa.”
Is nu ook een snelle deal van Trump met Europa te verwachten?
“De drijfveren om tot verlichting van de tarieven te komen zijn sterk. Trump is gebaat bij economische stabiliteit en herstel vóór de Amerikaanse midterm-verkiezingen van 2026. In die context is een Amerikaanse versoepeling tegenover Europa op termijn noodzakelijk.
Maar zo’n deal zal waarschijnlijk langer op zich laten wachten dan wat we met China hebben gezien. Een akkoord met Europa is ingewikkelder: 27 EU-lidstaten zullen het onderling eens moeten worden.”
Wat betekent het voor de beleggingsstrategie?
“Hoewel het doemscenario van een volledige handelsbreuk met China voorlopig is afgewend, blijft er onzekerheid bestaan. De huidige overeenkomst is tijdelijk en er zijn nog veel details die moeten worden uitgewerkt.
Tegelijkertijd versterken de ontwikkelingen ons vertrouwen in het scenario van een gematigde groeivertraging van de wereldeconomie, geen langdurige tariefoorlog met forse economische schade. Aandelen kunnen dan in principe goed blijven presteren. We houden daarom vast aan onze voorkeur voor aandelen, met een behoedzame overweging.”
Meer weten?
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.