Uitleg keuzedividend

Dividend is de uitkering van een deel van de winst aan aandeelhouders. Je ontvangt deze uitkering in geld of in aandelen. Bedrijven kunnen het dividend ook als keuzedividend uitkeren: je bepaalt dan zelf of je het dividend laat uitbetalen in aandelen of in geld.

Keuzedividend instellen

Kies je voor uitbetaling in aandelen? Dan wordt er geen dividendbelasting ingehouden. Uitbetaling in aandelen wordt ook wel ‘stockdividend’ genoemd.

In Rabo Online Bankieren vind je je keuzedividend op je portefeuillepagina. Je ontvangt ook een nota van deze bijboeking. Dit is het signaal dat er een keuzedividend aan je wordt uitgekeerd en dat je je keuze kunt maken.

Zo stel je je keuze in:

  1. Log in via Rabo Online Bankieren of de Rabo Bankieren App.
  2. Ga naar 'Beleggen' en selecteer je effectenrekening.
  3. Klik op ‘Instellingen’.
  4. Klik bij ‘Keuzedividend’ op het symbool met het potlood.
  5. Kies voor ‘Geld’ of voor ‘Aandelen’.
  6. Bevestig je keuze met de Rabo Scanner of met de vijfcijferige code als je die hebt ingesteld.

Hoe werkt de afronding bij een uitkering in aandelen?

Bij een dividenduitkering in aandelen is het mogelijk dat het dividend niet in hele aandelen kan worden omgewisseld. Je krijgt het gedeelte wat overblijft dan in geld uitgekeerd.

Voorbeeld: de dividenduitkering vertegenwoordigt 1,6 aandelen. Je ontvangt dan 1 aandeel in je portefeuille. De rest van de dividendrechten worden dan verkocht. Je ontvangt de verkoopopbrengst over het deel van 0,6 aandeel dan in geld op je gekoppelde tegenrekening.