Automatische incasso

In drukke tijden denk je er misschien niet altijd aan dat er nog een rekening open staat. Door te kiezen voor betalen via automatische incasso betaal je op tijd en voorkom je aanmaningen..

Hoe werkt het?

Met een automatische incasso zorg je ervoor dat je op tijd betaalt. Hoe doe je dat? Heel simpel, je geeft een bedrijf of instelling toestemming automatisch een bedrag van je rekening te mogen afschrijven. Dit doe je met een doorlopende of eenmalige machtiging (op papier of digitaal). Deze machtiging krijg je van de partij die van je rekening wil afschrijven. Bijvoorbeeld als je een verzekering afsluit.

Digitaal incasso machtigen 

Een digitale incassomachtiging is bijna hetzelfde als een papieren machtiging. Het enige verschil is de manier waarop je de machtiging afgeeft. Met een digitale machtiging kun je online producten en diensten afrekenen. Denk bijvoorbeeld je bestelling bij een online warenhuis.

Lees meer over Digitaal Incassomachtigen

Doorlopende of eenmalige incasso?

Zowel voor een doorlopende als voor een eenmalige incasso geef je één keer een machtiging af. Het verschil is dat bij een doorlopende incasso het bedrag meerdere periodes achter elkaar van je rekening wordt afgeschreven. Bijvoorbeeld één keer per maand. Bij een eenmalige incasso wordt het bedrag één keer van je rekening afgeschreven.

In beide gevallen kan alleen een bedrijf of persoon uit een van de SEPA-landen de incasso uitvoeren.

Meer lezen over SEPA

Mogelijkheden doorlopende en eenmalige incasso

 

Kan ik mijn incasso...   DoorlopendEenmalig
weigerenja            ja
terugboekenja   ja
wijzigenjanee
stopzettenjanee
blokkerenjaja

Bericht ontvangen op belangrijke momenten?

Natuurlijk wil je zelf de controle houden over je betaalrekening. Daarom kun je alerts instellen voor het moment van afschrijving. Bijvoorbeeld als je niet voldoende saldo op je rekening hebt. 

Wij schrijven de incasso altijd af, ook als je hierdoor meer rood komt te staan dan je hebt afgesproken met de bank. Over het bedrag dat je rood staat, moet je rente betalen. Is na vier werkdagen het saldo nog steeds onvoldoende? Dan boeken we de incasso terug op je rekening. Je betaalt dan geen rente. Ben je het oneens met de incasso? Dan kun je de incasso storneren. Ook dan betaal je geen rente. Maar let op: je hebt je factuur dan niet betaald en je kunt hierdoor een betaalachterstand krijgen bij het bedrijf of de organisatie die bij je wilde incasseren. Doe dit dus niet zomaar.

Aanmelden Rabo Alerts

Een zelfde seintje kun je ook ontvangen als een bedrijf voor het eerst bij je incasseert. Je krijgt dan één dagen voor de incasso bericht van ons. Herken je de opdrachtgever niet? Dan kun je de incasso ook intrekken en wordt er geen geld afgeschreven.

Aanmelden Eerste incasso Alert