PSD2: de nieuwe Europese betaalwet

Vanaf 2019 kun je bedrijven toegang geven tot je betaalrekening. Om bijvoorbeeld betalingen te doen, rekeninginformatie op te halen of het saldo op je rekening te checken.

Wat is PSD2?

PSD2 (Payment Services Directive) is een herziene betaalrichtlijn die in 2019 van kracht wordt en die de oude betaalrichtlijn volledig vervangt. Met PSD2 kun je je betaalrekening(en) toegankelijk maken voor bedrijven (banken en niet-banken) die je daarvoor toestemming geeft.

Wat betekent dit voor jou?

Vanaf 2019 kun je bedrijven toegang geven tot je betaalrekening. Jij bepaalt zelf als klant of je bedrijven wel of geen toegang geeft tot je betaalrekening(en). Als je geen toegang geeft, blijft alles zoals het is. Geef je wel toestemming? Dan kun je elk moment deze toestemming weer intrekken voor dat bedrijf. 

Er gaan ook nieuwe betaalregels gelden voor bedrijven die betalingen ontvangen. Wil je bijvoorbeeld bij een webshop iets bestellen en online betalen? Dan mogen zij je vanaf begin 2019 geen toeslag meer vragen als je met je creditcard wilt betalen.

Is het veilig?

Het geven van toegang tot je betaalrekening is iets waar je zorgvuldig mee om moet gaan. Kijk voordat je toestemming aan een bedrijf geeft goed of je het bedrijf ook daadwerkelijk kent. En waarbij je de vraag om toestemming ook verwacht, bijvoorbeeld omdat je hierover een afspraak hebt gemaakt. Controleer bij de vraag om een betaling te mogen doen of het bedrag en de omschrijving kloppen. 

Pas op voor phishingmails waarin criminelen dit onderwerp misbruiken voor fraudepogingen. Je hoeft bij de Rabobank niets te doen om je rekening voor PSD2 geschikt te maken.

Wat zijn de voordelen van PSD2?

Verwacht wordt dat je door de nieuwe regelgeving het gebruiksgemak van financiële diensten veel hoger wordt. Zo kun je bijvoorbeeld ook via niet-financiële bedrijven betalingen doen, je rekeninginformatie ophalen en je saldo checken. 

Dit betekent ook dat wij jou nog beter kunnen helpen om je inzicht in je totale financiële situatie te geven.

 • Je kunt bijvoorbeeld toestemming geven om de betaalrekening van een andere bank op te nemen in het rekeningoverzicht van Rabo Online Bankieren (Rabo Internetbankieren) en de Rabo Bankieren App.
 • Vanuit Online Bankieren en de App kun je ook betalingen van je rekeningen bij andere banken doen, zonder dat je bij andere banken hoeft in te loggen.

Heb je een betaalrekening bij Bunq? Dan kun je er nu al voor kiezen om deze rekening in Rabobank Online bankieren toe te voegen. Zo heb je al je rekeningen in één overzicht. Je vindt deze functie in de app of binnen Rabo Online Bankieren bij: Zelf regelen -> Externe rekening. Daar lees je ook hoe je de rekening kunt toevoegen.

Hoe werkt toegang geven?

Je kunt na ingang van de wetgeving een bedrijf toegang geven tot de betaalrekening(en) die je gebruikt via Online bankieren en/of Rabo Internetbankieren en en Rabo Internetbankieren Pro. Dat kan op 3 manieren: 

 1. Het saldo en de transacties van je rekening opvragen
  Je kunt toestemming geven voor het opvragen van saldo én transacties van je betaalrekening. Bijvoorbeeld om ze automatisch in te kunnen lezen in financiële toepassingen, zoals een app met een huishoudboekje. 
 2. Een betaling rechtstreeks van je rekening te doen
  Je kunt betalingen doen van je betaalrekening via een zogenaamde ‘betaalinitiatie dienstverlener’. Dit is een bedrijf dat een vergunning heeft om na je toestemming een betaling van je rekening te doen. Dat gaat ongeveer op dezelfde manier als bij een iDEAL-betaling. Je ziet aan wie je betaalt, welk bedrag en een omschrijving. Deze betaling keur je vervolgens goed op eenzelfde manier als een iDEAL-betaling. Bij een volgende betaling via hetzelfde bedrijf moet je steeds weer opnieuw toestemming geven. 
 3. Het saldo op uw rekening checken 
  Je kunt ook toestemming geven aan een bedrijf om te laten checken of je voldoende saldo hebt bij een kaartbetaling (dat zou bijvoorbeeld een creditcard kunnen zijn, maar ook een klantenkaart die je eerder gekoppeld hebt aan je betaalrekening). De bank zal uitsluitend aangeven of er op dat moment wel of niet voldoende saldo aanwezig is op de betaalrekening.
Wat doet Rabobank?

Als je besluit je betaalgegevens met een bedrijf te delen, dan controleren wij eerst of het bedrijf voldoet aan de gestelde veiligheidseisen, of zij je betaalgegevens mag ophalen, betalingen mag doen en of jij daarvoor goedkeuring hebt gegeven. Klopt dit? Dan zorgen wij ervoor dat je betaalgegevens beschikbaar komen voor het bedrijf of dat je betaling wordt uitgevoerd. Dit zal onder strikte veiligheidseisen vanuit de wet gebeuren.

De Rabobank:

 • zorgt dat het zo veilig mogelijk is.
 • biedt je een overzicht van de bedrijven die je toestemming hebt gegeven voor het opvragen van saldo en transacties van je betaalrekening.
 • werkt altijd aan innovaties die je bankzaken eenvoudiger en overzichtelijker maken.
Hoe zit het met privacy?

Controleer wat het bedrijf in haar voorwaarden en in haar privacy policy zegt over wat zij met je transactiegegevens of saldo doen. Als je toestemming geeft, blijven de gedeelde gegevens in het bezit van het bedrijf. Vertrouw je het niet? Geef het bedrijf dan geen toestemming. Je bent dit nooit verplicht. Als je een bedrijf al toestemming hebt gegeven, kun je deze op elk moment weer opheffen.

Lees meer over veilig bankieren

Als ik geen toestemming geef, kan een bedrijf dan wel een overboeking zien?

Ja, dat kan. Stel je maakt geld over aan iemand anders. En degene aan wie je geld overmaakt heeft een bedrijf of instelling wél toestemming gegeven voor het bekijken van zijn bij- en afschrijvingen. Dan is deze overboeking bij dat bedrijf of die instelling straks zichtbaar als binnenkomende betaling. Daarbij kunnen je naam, rekeningnummer, de omschrijving en het door jou overgemaakte bedrag worden getoond. 

Wat als ik geen toestemming voor toegang tot mijn betaalrekening geef?

Als je bedrijven geen toegang wilt geven tot je betaalgegevens, dan hoef je straks niets te doen. Als je geen toegang geeft, blijft alles zoals het is. Geef je wel toegang? Dan kun je deze elk moment weer intrekken.

Ik wil een Bunq-rekening toevoegen in mijn rekeningoverzicht

Als klant van de Rabobank kun je ervoor kiezen om je betaalrekening(en) bij Bunq in Rabo Online Bankieren en/of in de Rabo Bankieren App te tonen. Zo heb je al je rekeningen in één overzicht en kun je ook betalingen initiëren in Rabo Online Bankieren ten laste van je Bunq-rekening. Je kiest zelf of je dit wilt. Je vindt de functie in Rabo Online Bankieren en in de app bij: Zelf regelen -> Externe rekening. Daar leest u ook hoe u de rekening(en) kunt toevoegen en meer informatie over deze dienst.

Wijzigen kostenverdeling betalingen door PSD2

Met de ingang van PSD2 betalen de opdrachtgever en de begunstigde bij betalingen binnen Europa (EER) ieder alleen de kosten van hun eigen bank, ongeacht de eenheid.

Meer informatie

Voorwaarden Betalen en Online Diensten 2018

De voorwaarden Betalen en Online Diensten zijn onder andere door de nieuwe wetgeving PSD2 vernieuwd. In de bijlage leest u de wijzigingen en voorwaarden.

Zelf regelen & Contact

Zelf regelen Contact Chat