Wisselkoersen en betalen in vreemde valuta

Een vijfsterrenhotel geboekt aan het Rode Plein in Moskou? Of een prachtige aankoop gedaan in het Midden-Oosten? Bij een Wereldbetaling komt nét even wat meer kijken dan bij een binnenlandse Eurobetaling.

Vreemde valuta (andere muntsoort) en de wisselkoers

Met een Wereldbetaling maak je via Rabo Online Bankieren of de Rabo App 24/7 geld over naar alle landen van de wereld.

Maak je van je rekening een bedrag in vreemde valuta (andere muntsoort) over? Dan zet Rabobank de betaling om naar die andere muntsoort. Je betaalt dan een wisselkoers: de prijs van een munt uitgedrukt in een andere munt.

Maak je euro’s over naar een buitenlandse rekening in een andere muntsoort dan de euro? Dan zet de buitenlandse bank de euro’s om naar die muntsoort. Dit heet muntsoortconversie. Met een aantal buitenlandse banken hebben wij afspraken gemaakt zodat de wisselkoers gunstiger is. Wil je worden uitgesloten van deze afspraken, neem dan contact met ons op.

Rekenvoorbeeld wisselkoers euro - dollar

Stel, je maakt 1.000 dollar over van een betaalrekening in euro's. De aankoopkoers is 1,156625, oftewel 1 euro is 1,156625 dollar waard. Er wordt dan € 864,58 van je rekening afgeschreven (1.000 : 1,156625).

Indicatieve wisselkoers

Op onze website publiceren wij op werkdagen de wisselkoers van 8.00 uur 's morgens. Voor je overboeking wordt de koers van het moment van de overboeking gebruikt: de actuele wisselkoers. Deze koers kan dus iets afwijken van de koers die op onze website staat.

Bekijk de indicatieve wisselkoers

Verwerkingskosten van een Wereldbetaling

Bij een Wereldbetaling heb je ook te maken met verwerkingskosten. Met de ontvanger van het geld maak je afspraken over wie deze kosten betaalt. Bekijk de kosten en de verschillende opties.

Bekijk de verwerkingskosten van de Wereldbetaling

Betalingsinformatie per land

Check voordat je een internationale overboeking uitvoert altijd even de betalingsinformatie van het land. Hierin staat vaak nuttige informatie voor betalingen, zoals de landcode en de munteenheid.

Bekijk de betalingsinformatie per land

Veelgestelde vragen

Waarom is mijn betaling door een andere bank omgezet in een vreemde valuta?

Als een bank ziet dat de ontvanger geen rekening in de muntsoort van de betaling heeft, dan wordt de betaling omgezet naar een andere valuta. Dit komt wel eens voor bij betalingen van en naar het buitenland. Als je betaling onterecht is geconverteerd, neem dan contact met ons op.

Meer lezen over betaling in vreemde valuta en de wisselkoers

In welke muntsoorten kan ik betalingen uitvoeren?

Bij de Rabobank kun je een overboeking uitvoeren in tal van muntsoorten. Welke dit zijn, vind je in de wisselkoersenlijst. Het kan voorkomen dat je een overboeking wilt uitvoeren in een muntsoort die de Rabobank niet aanbiedt. Dit kan te maken hebben met wet- en regelgeving van het land of omdat de muntsoort niet vaak gebruikt wordt.

Lees in welke muntsoorten je kunt overboeken

Service en Contact