Wisselkoersen en betalen in vreemde valuta

Een vijfsterrenhotel geboekt aan het Rode Plein in Moskou? Of een prachtige aankoop gedaan in het Midden-Oosten? Bij een Wereldbetaling in vreemde valuta komt nét even wat meer kijken dan bij een binnenlandse Eurobetaling. Je krijgt in dat geval te maken met de wisselkoers.

Betalen in vreemde valuta en de wisselkoers

Met een Wereldbetaling maak je via Rabo Online Bankieren 24/7 geld over naar alle landen van de wereld. Bij een betaling in een andere muntsoort dan de euro, wisselt de buitenlandse bank de euro’s om naar de muntsoort van het land. Dit heet muntsoortconversie. Je krijgt dan te maken met de wisselkoers: de prijs van een munt uitgedrukt in een andere munt, in ons geval de euro.

Rekenvoorbeeld wisselkoers

Stel, je maakt 1.000 dollar over. De aankoopkoers is 1,156625, oftewel 1 euro is 1,156625 dollar waard. Er wordt dan € 864,58 van je rekening afgeschreven (1.000 : 1,156625).

Actuele wisselkoers 

Op onze website publiceren wij op werkdagen ’s morgens de actuele wisselkoers. Voor je overboeking wordt de koers van het moment van de overboeking gebruikt. Deze koers kan dus iets afwijken van de koers die op onze website staat.

Bekijk de actuele wisselkoers

Verwerkingskosten van een betaling in vreemde valuta

Bij een betaling in vreemde valuta (Wereldbetaling) heb je ook te maken met verwerkingskosten. Met de ontvanger van het geld maak je afspraken over wie deze kosten betaalt. Bekijk de kosten en de verschillende opties.

Bekijk de verwerkingskosten van de Wereldbetaling

Betalingsinformatie per land

Check voordat je een internationale overboeking in vreemde valuta uitvoert altijd even de betalingsinformatie van het land. Hierin staat vaak nuttige informatie voor betalingen, zoals de landcode en de munteenheid.

Bekijk de betalingsinformatie per land

Veelgestelde vragen

Waarom is mijn betaling door een andere bank omgezet in een vreemde valuta?

Als een bank ziet dat de ontvanger geen rekening in de muntsoort van de betaling heeft, dan wordt de betaling omgezet naar een andere valuta. Dit komt wel eens voor bij betalingen van en naar het buitenland. Je betaalt dan de wisselkoers.

Meer lezen over betaling in vreemde valuta en de wisselkoers