vrouw kijkt aandachtig naar haar laptop

Alles wat je moet weten over toeslagen

Bijna een kwart van de huishoudens vraagt geen toeslagen aan. Zonde, want zo lopen veel mensen geld mis waar ze eigenlijk recht op hebben. Maar hoe komt dat eigenlijk? Veel mensen weten niet dat ze er recht op hebben. Of vragen geen toeslag aan omdat ze bang zijn dat ze het terug moeten betalen. Onnodig! Bekijk hier waar je mogelijk recht op hebt en onze tips.

Wat zijn toeslagen?

Een toeslag is geld van de overheid om mensen te helpen met hun kosten. Er zijn verschillende toeslagen, zoals:

    huurtoeslag zorgtoeslag kinderopvangtoeslag kindgebonden budget

Deze toeslagen zijn voor mensen met een lager inkomen. Of je een toeslag krijgt, hangt af van je inkomen. De Belastingdienst kijkt of je recht hebt op toeslagen en hoeveel je krijgt.

Bereken of je recht hebt op toeslagen

Gezinnen met een wisselend inkomen weten minder goed of ze toeslagen kunnen krijgen dan die met een vast inkomen. Uit onderzoek van Nibud blijkt dat gezinnen die weten op welke toeslagen ze recht hebben, makkelijker van hun inkomen kunnen leven. Kijk dus waar je recht op hebt en welke toeslagen er zijn.

Welke toeslagen kun je aanvragen?

Heb jij een zorgverzekering, een huurhuis of kinderen? Misschien zou je dan wel een van de volgende toeslagen kunnen krijgen. Lees hier meer over de toeslagen en check vooral of je hier recht op hebt. Verwacht je dat jouw inkomsten zullen stijgen of dalen? Neem dat dan ook alvast mee.

Maak een proefberekening voor je toeslagen

Heb jij recht op toeslagen en wil je weten hoeveel je kunt krijgen? Maak dan een proefberekening met een paar simpele vragen. Je kunt ook een proefberekening voor verschillende toeslagen tegelijk invullen op de website van de Belastingdienst. Probeer het eens.

Tips bij het aanvragen van toeslagen

Tips waar je op kunt letten bij het aanvragen van toeslagen:

1
Tip 1. Wisselend inkomen? Schat het hoger in

Heb je een wisselend inkomen? Schat je jaarinkomen dan iets hoger in om minder (of geen) geld terug te hoeven betalen. Gebruik de Rabo App onder 'Inzicht' voor een overzicht van je inkomsten en uitgaven.

2
Tip 2. Geef wijzigingen op tijd door

Zijn bijvoorbeeld je huur of kosten voor de kinderopvang veranderd? Pas je gegevens op tijd aan om de juiste toeslag te ontvangen. Ga je meer verdienen? Pas dan ook je gegevens aan om problemen te voorkomen.

3
Tip 3. Zet een deel opzij

Twijfel je of je moet terugbetalen omdat je te veel hebt verdiend? Zet als het lukt een deel van je toeslagen opzij op een spaarrekening via de Rabo App. Zo bewaar je wat geld voor als je moet terugbetalen.

Veelgestelde vragen