Twee mensen aan een keukentafel

Zo stel je financiële doelen

Het is bijna 2019. In plaats van je wéér voor te nemen 5 kilo af te vallen (zoals ook ik jarenlang deed), kun je je beter financiële doelen stellen. Met mijn hulp ga je die namelijk wél halen. Het begint met die doelen op een juiste wijze te stellen. Met dit stappenplan lukt dat je. En natuurlijk deel ik ook mijn financiële doelen. Dit artikel is geschreven door Renée Lamboo op 22 december 2018. Renée Lamboo schrijft over haar eigen geldkeuzes en die van anderen. Voor Rabobank schreef ze een aantal verhalen over geldzaken. Laat je inspireren en zet je volgende stap naar een financieel gezonder leven.

Aan het einde van het jaar is het hier altijd rustig op werkgebied.

Even op adem komen. Lekker eten en daarbij wordt er bij ons thuis altijd veel gepraat. Terugblikken op het jaar dat achter ons ligt. Het jaar waarin ik PorteRenee.nl begon. Wat ben ik daar nu blij mee. Het was ook het jaar waarin onze oudste zoon naar de basisschool ging. (Snik en hoera tegelijk) Het jaar waarin we besloten naar de andere kant van het land te verhuizen (hierover later meer.) Het jaar waarin ik nog steeds getrouwd ben, al ging het bijna mis tussen ons (hierover later niet meer :)). Het was een heftig maar heerlijk jaar, dat ik voor geen goud had willen missen. En nu. 2019 voor de deur. Mijn man en ik stellen ieder jaar samen doelen. Op dat lijstje met doelen staan altijd een paar financiële doelen. Welke? Nou, voor 2019 deze bijvoorbeeld.

1. Een tweedehands auto bij elkaar sparen.

Mijn auto is stervende. Laat ik het maar onder ogen zien. Dus wil ik alvast sparen voor een vervanger. Ik wil dat geld bij elkaar krijgen door te besparen op onzinnige uitgaven. Want ja, die doe ik nog steeds af en toe. Dus daar toch weer scherper op zijn. Op de site van Rabobank staat een lijstje met bespaarkansen, die ik toch nog maar weer eens ga doorlopen. Vooral het potje Kleine Verleidingen blijft voor mij een valkuil.

2. Grootste financiële doel: mijn inkomen met 30% laten groeien ten opzichte van afgelopen jaar.

Ik hoop dat dat niet zo moeilijk gaat worden omdat 2018 een jaar van investeren was. Ik begon PorteRenee, verliet oude opdrachtgevers voor nieuwe en schreef een boek. Laat 2019 dan het jaar worden van oogsten.

3. Met mijn pensioen aan de slag.

Ik ben een zzp’er zonder pensioen. Niet best voor een blogger over geldzaken. Dus staat komend jaar op de agenda: aan de slag met sparen voor mijn pensioen. Ik ben 33 jaar en heb mijn kop lang genoeg in het zand gestoken. Sparen gaat niet alleen maar over morgen of volgend jaar. Het gaat ook over over 30 jaar, al voelt dat, ja ook voor mij, nog als een ver-van-mijn-bed-show.

Nu naar jouw doelen.

Ik geloof dat de manier waarop je je doel stelt, de eerste stap is naar het behalen van dat doel. Dus niet zo: ‘Als ik toch eens 10.000 euro spaargeld bij elkaar kon sparen in 2019. Dat zou lekker zijn. Als het niet lukt: ook goed.’ Nee, dat is veel te vrijblijvend. We gaan dit jaar doelen stellen die we gaan halen ook. Dat moet je overtuiging zijn. Omdat je dat zelf graag wilt, omdat je er geluk uit haalt, omdat het je leven kan transformeren (of in ieder geval het begin van die transformatie kan zijn).

Doorloop de volgende vijf stappen en je kunt je doelen op gaan schrijven op een manier die werkt.

Stap 1: Waarom wil je dit?

Je hebt een financieel doel in gedachten, waarschijnlijk. Vraag jezelf eerst: waarom wil ik dit? De bedoeling is om je motivatie helder te krijgen. Die motivatie heb je nodig om over de finish te gaan. Stel: je wilt een bepaald bedrag bij elkaar sparen. Waarschijnlijk is die hoeveelheid euro’s niet perse het doel. Waar staat dat geld voor? Voor een droom om minder te gaan werken en meer te gaan genieten? Wil je eindelijk eens af van de geld-stress? Misschien wil je aan jezelf bewijzen dat je het wel kunt, na flink wat tegenslag. Ga op zoek naar de emotionele motivatie achter je gelddoel. Voel die, praat erover met je lief of een vriend(in). Voel het. Snap het. En schrijf het op. Dat stukje tekst bewaar je voor als je je doel even uit het oog verliest. Voor het moment dat je denkt: waar deed ik het ook alweer allemaal voor? Dat briefje en de emotionele motivatie die erop staat is 25% van je doel behalen. Dat geloof ik echt en jij zult dat ook merken.

Stap 2: Wat moet er veranderen?

Bah, veranderen! Dat betekent zeker dat je in moet gaan leveren. We houden niet van inleveren. Ik ook niet. Stop met zo denken. Verandering is niets negatiefs. Kijk, als jij liever blijft doen wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd al kreeg. Ook goed. Dan moet je ook stoppen met het dromen van je doel, want dat ga je zonder inspanning nooit bereiken. Niemand gaat zomaar 10.000 euro op je spaarrekening zetten. Nee, dan zul je toch minder moeten uitgeven of meer moeten gaan verdienen, liever nog allebei. Denk na over je doel en vraag je af waarom je dat tot nu toe nog niet gelukt is. Wat moet er anders om het wel te bereiken? ‘Minder uitgeven,’ is een te vaag antwoord. Maak het specifieker: Welke kosten ga je precies schrappen? ‘Verstandiger met geld omgaan’ is ook niet concreet genoeg. Welke slechte geld-eigenschappen moet je aanpakken en hoe ga je dat aanpakken? Maak het zo praktisch en toepasbaar als je kunt.

Stap 3: Stel je doel S.M.A.R.T.

Ken je de S.M.A.R.T. manier om doelen te stellen? De afkorting is Amerikaans en staat voor Specific, Measurable, Attainable, Realistic en Timely. Dat betekent in het Nederlands dat je doel niet vaag mag zijn, meetbaar moet zijn, het haalbaar moet zijn (dus niet: ik ben eind komend jaar president van Amerika) en realistisch (binnen een jaar een miljoen willen sparen met een inkomen van 20.000 euro is dat bijvoorbeeld niet) en er moet een tijdspanne aan gebonden zijn. Uit die eerste vier punten kom je zelf wel. Nummero 5: tijd verbinden aan je doel. Dit is voor mij een belangrijke. Een opdracht zonder deadline komt bij mij nooit af en ik denk dat dat voor meer mensen geldt. Het liefst deel je je doel op in vier tussenstand-momenten met een datum. Dus stel: je wilt 1.000 euro sparen, dan wil je na 3 maanden 250 euro hebben, na een half jaar 500 euro en zo voort. Zet die data in je agenda en leef ernaar.

De volgende twee stappen zijn voor als je al begonnen bent:

Stap 4: Onderweg evalueren

Mijn man en ik hebben iedere maand een evaluatie van ons leven. Klinkt misschien gek, maar het is superleuk. We hebben een lijstje met 12 punten die we aflopen. Van financiën en carrière, tot sociaal leven en onze relatie samen. Die onderdelen van ons leven geven we los van elkaar een cijfer. Dan kijken we hoe de ander heeft beoordeeld. We kijken terug op de maand ervoor: wat is veranderd, wat kan beter, waar zijn we juist heel blij mee? Ik moedig je aan dit ook met financiële doelen te doen. Iedere maand of eens per kwartaal, wat jij fijn vindt. Hoe ver ben je gekomen? Wat moet er nog gebeuren? En vooral: hoe tof zal het zijn om straks de finish te halen. Alles om de motivatie hoog te houden.

Stap 5: Beloon jezelf

We zijn allemaal nog net kinderen. Mijn oudste zoontje (5) kan opeens heel goed opruimen wanneer hem een lolly voor wordt gehouden. (Geen zorgen over mijn opvoedkundige talenten, het lukt ook wel eens zonder snoep in het vooruitzicht). Stel tussentijdse doelen en beloon jezelf wanneer je die behaald hebt. Heb je je 5.000 euro spaargeld bij elkaar gespaard met zijn tweetjes, ga dan eens lekker uit eten. Geef elkaar een high five en proost op de volgende 5k. Heb je die eerste extra aflossing op de hypotheek gedaan? Geniet van een dagje sauna. Beloon jezelf. Het is geen straf, het is een cadeau dat je vooral gaat. Jij hebt dit doel gekozen omdat je gelooft dat het je leven op de een of andere manier fijner gaat maken. Dus: hou het leuk onderweg.