Zussen praten over buffer opbouwen

Een Gezond Geldgesprek over buffer op orde krijgen

Anne bespreekt met haar zus Eefje dat het moeilijk is om een buffer op te bouwen. Ze wil meer sparen maar uitgeven is ook leuk. Anne weet als geen ander dat een buffer wel belangrijk is, zeker als je ineens een groot bedrag moet terugbetalen aan de Belastingdienst. Hoe heeft ze dit gedaan? Laat je inspireren door het Gezonde Geldgesprek tussen beide zussen.

Zussen praten over buffer op orde krijgen

Hoe vang je onverwachte kosten op?

Anne moest ineens veel geld terugbetalen aan de Belastingdienst, 5.880 euro. Ze had dit geld niet want ze had net een nieuwe woning gekocht. Ze is in gesprek gegaan met de Belastingdienst en kon haar schuld in termijnen betalen. Na 2,5 jaar was haar schuld afgelost. Het kan iedereen overkomen dat je net te weinig geld hebt, zeker nu. Belangrijk is dat je tijdig in actie komt. Dat lijkt misschien niet eenvoudig, maar de eerste stap is zo gezet.

Zoek hulp bij je financiën

“Zoiets gaat me nooit meer overkomen. Dan zorg ik wel dat ik een buffer heb.”

- Anne, 37 jaar –

Hoe krijg je je buffer op orde?

Nadat Anne haar schuld had betaald, kon ze haar buffer gaan opbouwen. Het geld dat ze aan de Belastingdienst betaalde, 200 euro per maand, wil ze nu sparen. Ze wil vasthouden aan het patroon dat ze had ontwikkeld. Haar zus Eefje vindt dit lastig, ze weet dat haar huidig buffer te laag is. Met de Rabo App krijg je een beter inzicht in je geld en kun je zien hoeveel je uitgeeft aan bijvoorbeeld ‘abonnementen’. Handig als je ergens op wilt besparen.

Ontdek meer over Inzicht

Hoe kun je meer geld overhouden?

Makkelijker sparen voor je buffer

Weet jij niet wat je als buffer nodig hebt? Je berekent jouw persoonlijke buffer in drie minuten met de Nibud BufferBerekenaar. Met behulp van automatisch sparen zet jij je geld makkelijker opzij en komt ook jouw buffer of ander spaardoel in zicht. We hebben 5 tips op een rij gezet om sparen makkelijker te maken.

Bekijk de 5 tips
Hoe start ik met besparen?

Je wilt geld besparen, maar hoe begin je? Het zijn vaak de kleine dingen die een groot verschil kunnen maken in je portemonnee. Heb je al bijvoorbeeld al eens nagedacht om de verwarming wat lager te zetten, of dat ene abonnement dat je niet gebruikt op te zeggen? We geven je 9 tips om geld te besparen.

Bekijk de 9 bespaartips
Tips voor meer inzicht

'Sparen' is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Afhankelijk van je inkomen en uitgaven kun je de ene maand wel geld opzijzetten en de andere maand misschien helemaal niet. Maar sparen is altijd mogelijk, ook al is het maar een beetje. Inzicht en overzicht in je geldzaken spelen hierin een belangrijke rol. Wij helpen jou in 6 stappen inzicht te krijgen in je financiën.

Ga naar het stappenplan
Koppel praat over geld in de keuken

Praten over geld

Over geld wordt nog steeds niet veel gepraat. Terwijl dat vaak wel de eerste stap is naar een financieel gezonder leven. Daarom stimuleren we zulke gesprekken met familie en vrienden. Of natuurlijk met ons. Door het gesprek te voeren, kan je meer financieel inzicht krijgen. Doe je mee?