Een Gezond Geldgesprek over vermogen opbouwen

Waarom heb je meer vermogen nodig ofwel meer geld? Is dat voor je pensioen, je droomhuis te kunnen kopen of om je kinderen financieel te ondersteunen? En wat is dan voor jou de beste manier om vermogen op te bouwen? Frank (66) - die inmiddels met pensioen is - vertelt Pascal (41) hoe hij dit heeft aangepakt. Laat je inspireren door hun gesprek en lees onze tips.

Waarom vermogen opbouwen?

Pascal wil vooral extra vermogen opbouwen voor de toekomst. Hij wil zijn dochter die nu 13 jaar is, straks een makkelijke start geven. Zodat ze kan studeren. Frank geeft ook aan dat het slim is om een plan te hebben voor je pensioen. Want je hebt natuurlijk wel AOW, maar de vraag is of je daarvan kan leven.

“Ik heb nog geen concreet financieel plan”

- Pascal (41 jaar)

Voor wanneer je nog geen concreet financieel plan hebt, zoals Pascal, kan het Rabo Financieel Plan de oplossing zijn. Met dit plan kun je snel inzicht krijgen in je huidige én je toekomstige financiële situatie.

Hoe bouw je vermogen op?

Pascal geeft aan dat hij het geld dat hij verdient door te werken wil investeren. Hij weet alleen nog niet precies hoe. Je kunt natuurlijk sparen voor je toekomstdromen maar, gezien de lage rentestand, kan beleggen een goede manier zijn om je geld te laten groeien. Heb je weinig kennis of tijd om te beleggen? Dan kun je ervoor kiezen om het over te laten aan onze experts.

Handig om te weten

Om je toekomstdromen te kunnen realiseren heb je vaak extra geld nodig. Daarom is het belangrijk om tijdig te starten met het opbouwen van vermogen. We hebben hieronder een aantal zaken voor je op een rij gezet ter inspiratie.

Bouw je voldoende pensioen op?

De meeste Nederlanders bouwen AOW op en als je in loondienst bent is de kans groot dat je ook pensioen opbouwt. Maar is dit voldoende om straks goed rond te komen? Of is het slim om zelf aanvullende pensioen op te bouwen? Je kunt dit gemakkelijk checken aan de hand van ons stappenplan.

Haal meer uit je geld

Sparen is een goede manier om met weinig risico een reservepotje op te bouwen om onvoorziene uitgaven op te vangen. Met de Nibud BufferBerekenaar kun je eenvoudig bepalen hoeveel budget je nodig hebt. En zodra je voldoende buffer hebt opgebouwd, zijn er verschillende manieren om meer uit je geld te halen. Je kunt het geld bijvoorbeeld beleggen of investeren in je woning. Door hier vooraf over na te denken, kan je geld meer waard worden. Bepaal zelf wat bij je past.

Wel of niet extra aflossen op je hypotheek

Door af te lossen op je hypotheek, bouw je meestal vermogen op. Maar is extra aflossen ook interessant voor jou? In de meeste gevallen doe je dit om de maandlasten te verlagen. Kortom, meer geld overhouden aan het einde van de maand. We hebben vier tips voor je om te kijken of extra aflossen een goede keuze is.

Meer weten over het gesprek?

Wil je het gehele gesprek tussen Pascal en Frank over het opbouwen van vermogen rustig nalezen? Dat kan.

Gezonde Geldgesprekken

Gezonde Geldgesprekken

Rabobank presenteert Gezonde Geldgesprekken. Want hoe meer we over geld praten, hoe beter. Het geeft je inzicht in je geldzaken en is de eerste stap naar een financieel gezonder leven. Praat eens over je geldzaken met iemand die je vertrouwt. Inspireer en help elkaar. Met wie ga jij een gezond geldgesprek aan?

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer