“Natuurlijk vond ik dat spannend. Het was ook voor mij een immens bedrag, waar ik zo lang voor had gespaard.”

"Ik spaarde 80.000 euro. Dat vinden veel mensen een indrukwekkend bedrag en dat is het ook. Denk nu niet dat ik dat heb kunnen sparen omdat ik superrijk ben. Nee, ik ben gewoon begonnen met kleine bedragen wegzetten. Toen ik net werkte 100 euro iedere maand, bijvoorbeeld. Naarmate ik meer ging verdienen, verhoogde ik mijn spaarbedrag. Uiteindelijk had ik een systeem waarbij de bank automatisch het geld overboekte naar mijn spaarrekening, wanneer er meer op mijn lopende rekening stond dan 2.000 euro. Zo had ik er geen omkijken naar. Superhandig. Had ik een financiële meevaller had, dan werd dat ook spaargeld. Ik heb nooit echt op een houtje hoeven bijten om te sparen. Ik leef en leefde een leuk leven. Ik heb fijne vrienden, ga gewoon af en toe uit eten en op reis. Ik probeer mijn geld wel alleen uit te geven aan waar ik écht gelukkig van word. Kopen om het kopen doe ik niet. Mij zie je niet zo snel losgaan bij de Action. Maar als ik iets zie waar mijn hart harder van gaat kloppen, koop ik het. Dan gun ik mezelf dat. Ik ga naar de Lidl, omdat ik keuzestress krijg van duurdere supermarkten. Dertig soorten pesto. Serieus? Mijn kledingstijl is vrij tijdloos. Ik ben gek op mode, maar ga niet met iedere trend mee. Zo hield ik altijd geld over en dat zette ik apart."

Spaarvarken met meisje

Ontdek Rabo Spaarpotjes

Spaar nu nog gemakkelijker met Spaarpotjes in de Rabo Bankieren App. Hiermee spaar je doelgericht voor bijvoorbeeld voor een extra pensioen of de studie van je kind. Maak voor elk spaardoel een Spaarpotje aan en start direct.

“Sparen heb ik nooit gezien als een straf”

"Sparen heb ik nooit gezien als een straf. Ik zag het als een investering in mijn toekomst. Van dat idee werd ik blij en daardoor hield ik het ook altijd vol. Ik had een duidelijk doel voor ogen en dat wilde ik bereiken. Dit geld zou ik gaan gebruiken om mijn droom van een eigen bedrijf te realiseren. Wat dat voor bedrijf moest zijn, wist ik niet. Dat ik het wilde, stond vast. Het kriebelde in mijn buik om ermee te beginnen. Iets helemaal van mezelf. Al een jaar of twee keek ik rond. Ik heb een achtergrond in de natuurkunde en dacht altijd: daar moet het iets mee te maken hebben. Tot ik op een luie zondag op www.bedrijventekoop.nl zat te neuzen. Ik zag tot mijn verbazing dat er een lingeriewinkel aangeboden werd. Een winkel waar ik wel eens kwam omdat ik zelf cup 60I heb en dat een van de weinige plekken was waar ik wat redelijks kon krijgen. Ik heb nooit in de detailhandel gewerkt, zelfs niet als bijbaantje. Toch dacht ik: ja, dit is gaaf. Dit past bij mij. Ik ben gek op mode. Ik ben ondernemend en goed in marketing. Ik zag het gat in de markt omdat het aanbod qua lingerie boven cup D verder zo slecht was."

“Ik geloofde erin. Vanaf dag één”

"Ik ging met de eigenaren rond de tafel. We kwamen er niet uit, maar het idee liet me niet los. Toen besloot ik zelf een winkel te beginnen. Helemaal vanaf niks. Pandje zoeken, inrichten, voorraad kopen, mensen aannemen om in de winkel te staan. Toen ik eenmaal besloten had dat dit het moest zijn, dat dit mijn gouden idee was, ging het snel. Ik gebruikte mijn 80.000 euro spaargeld ervoor. Natuurlijk vond ik dat spannend. Het was ook voor mij een immens bedrag, waar ik zo lang voor had gespaard. Ik heb wel getwijfeld. Wat als het niks wordt? Dan is mijn spaargeld foetsie. Moet ik het niet toch bij het idee houden? Toch heb ik nooit serieus overwogen om het daarom niet te doen. Ik geloofde erin. Vanaf dag één."

“Het gaat niet altijd om het geld”

"Ik ben niet bang uitgevallen. Zonder risico geen succes. Ik zeg altijd, met een knipoog, dat ik vies rijk wil worden. Het gaat niet altijd om het geld. Het gaat om van niets iets maken met je eigen talenten en in dit geval met mijn eigen spaarcenten. Als ik dat spaargeld niet had gehad, weet ik niet of SuperBra nu had bestaan. Een bedrijf beginnen met geleend geld had voor mij gevoeld als een grotere stap. Een groter risico. Verloor ik mijn eigen geld, dan was dat dikke pech. Verloor ik het geld van de bank dan moest het terug betaald worden. Dat is toch anders. Het geeft meer druk."

Illustratie

Hoe start ik een eigen bedrijf?

Je wilt een eigen bedrijf beginnen. Voor een goede voorbereiding én om overzicht te houden is er dit stappenplan. Ontdek de checklist en start sterk.

“Het grootste deel van wat ik verdien, gaat terug in het bedrijf”

"Inmiddels heb ik 14 mensen in dienst. Het gaat supergoed met de winkel. Zij bestieren de winkel. Er komen mensen vanuit het hele land naar Rotterdam om bij ons een goede, mooie en betaalbare bh te kopen. Mijn droom is om in iedere grote stad een vestiging te hebben. Daar ga ik voor. Het grootste deel van wat ik verdien, gaat terug in het bedrijf. Investeren. Ik keer mezelf sinds kort een management fee uit, als eigenaar. Ik werk daarnaast nog een beetje als consultant. Ik heb net een huis gekocht. Alles wat ik verdien gaat nu even naar de verbouwing. Maar als dat afgerond is, wil ik weer gaan sparen."

“Als je écht graag wilt, kan er vaak meer dan je denkt”

"Ik heb gemerkt wat spaargeld voor verschil kan maken in je leven. Elke keer wanneer ik over de drempel van mijn eigen winkel in Rotterdam stap, ben ik trots. Natuurlijk omdat ik de eigenaar ben en we iedere dag mensen blij maken met hun aankoop. Ik ben vooral trots omdat ik dit alles heb gecreëerd met mijn eigen spaargeld. Ik heb dat wel mooi bij elkaar gespaard en heb het ook durven investeren. We kunnen zeggen dat geld niet belangrijk is. Maar als je het hebt kun je dromen waarmaken, die misschien anders altijd dromen waren gebleven. Iedereen heeft toch zo’n droom? Dat hoeft niet perse een eigen bedrijf te zijn, zoals bij mij. Het kan ook een reis zijn of een huis waar je jezelf helemaal in ziet wonen. Eerder stoppen met werken of de studie van je kinderen kunnen betalen. Als je écht graag wilt, kan er vaak meer dan je denkt. Een euro tegelijk. Daar ben ik van overtuigd."