Onderzoek jongvolwassenen en geld: top 3 financiële doelen

Leuke dingen doen en geld achter de hand hebben voor onvoorziene uitgaven zijn de belangrijkste financiële doelen van jongvolwassenen, blijkt uit onderzoek van het Nibud en Rabobank (2021). Sparen is de meest gebruikte strategie om doelen te bereiken. Lees hieronder de belangrijkste bevindingen uit het onderzoek.

Jongvolwassenen hebben gemiddeld 8,6 doelen

In het onderzoek Jongvolwassenen en hun financiële doelen hebben het Nibud en Rabobank 1.568 jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot en met 30 jaar gevraagd naar hoe zij zich financieel gezien voorbereiden op de toekomst. Daaruit blijkt dat vrijwel alle jongvolwassenen financiële doelen hebben, met een gemiddelde van 8,6 doelen.

Drie meest genoemde financiële doelen

Jongvolwassenen lijken zich vooral te richten op het hebben van voldoende geld om in de relatief nabije toekomst prettig te kunnen leven of niet in problemen te komen. De drie belangrijkste financiële doelen van jongvolwassenen zijn ‘geld om leuke dingen te doen’, ‘geld voor onvoorziene uitgaven’, en ‘een (ander) huis kopen’.

Belangrijkste financiële doelen van jongvolwassenen

De doelen van een jongvolwassene verschillen, afhankelijk van de levensfase en financiële situatie. Een thuiswonende student heeft andere behoeften en middelen dan een jongvolwassene met een baan, eigen huis en kind.

Sparen populairste strategie

Sparen is verreweg de populairste methode onder jongvolwassenen om hun doelen te bereiken. Bijna alle respondenten noemen sparen als strategie voor minstens één van hun doelen. Verder is inkomen verhogen een veel gekozen strategie. Deze strategie wordt vaak genoemd in combinatie met het verlagen van lasten. Deze jongvolwassenen proberen hun financiële doelen dus te bereiken door meer geld over te houden. Traditioneel beleggen en handelen in cryptovaluta worden vaker gebruikt voor doelen die verder in de toekomst liggen, zoals eerder stoppen met werken en extra geld voor na pensionering.

Uit eerder onderzoek Jongeren en beleggen van het Nibud en Rabobank bleek al dat 42 procent van de jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar belegt. Voornaamste reden hiervoor is vermogensopbouw.

Jongvolwassenen komen in actie voor doelen, maar niet altijd planmatig

Jongvolwassenen leggen gemiddeld genomen voor 83 procent van hun belangrijkste doelen geld opzij. Maar andere stappen in het voorbereidingsproces worden minder vaak gezet, zoals het opzoeken van informatie of bepalen hoeveel geld je voor een doel nodig hebt.

Jongvolwassenen zouden dus planmatiger aan de slag kunnen, want mogelijk leggen ze te veel of te weinig geld opzij om hun doelen (tijdig) te halen. Lees onze tips hoe je eerder je doelen kunt bereiken.

Benieuwd naar het onderzoek Jongvolwassenen en hun financiële doelen?