Twee jongeren lopen gearmd over een kermis

Zo komen jouw spaardoelen dichterbij

Geld voor onverwachte uitgaven, om leuke dingen te doen of een huis te kopen. Deze 3 financiële spaardoelen noemen jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar het vaakst. Herkenbaar? Of heb jij andere financiële doelen die jij belangrijk vindt? En wat kun je doen om jouw doelen ook te behalen? We geven je wat tips.

Zorg voor focus

Van een wereldreis tot rijbewijs en zelfs het pensioen. Bijna alle jongvolwassenen hebben financiële doelen, zo blijkt uit onderzoek van Rabobank en Nibud. Dat geldt vast ook voor jou. Misschien kun je zonder moeite 10 verschillende doelen opnoemen. En er is natuurlijk niets mis met dromen, maar toch: het is belangrijk dat je kiest wat je het belangrijkst vindt. Kies je belangrijkste doelen en onderzoek hoe je deze het beste kunt halen. Een financieel plan kan je daarbij helpen.

Kijk waar je kan besparen

Zou je maandelijks meer geld opzij willen zetten om je doelen te halen? Bereken dan via het Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud hoeveel je kunt besparen op je uitgaven. Je ziet waar je je geld aan uitgeeft en hoe je het doet in vergelijking met anderen. En je krijgt tips die helpen om goede geldkeuzes te maken.

Zet op vaste momenten geld opzij

Bijna alle jongvolwassenen (97%) noemen sparen als manier om hun financiële doelen te behalen. Het is wel belangrijk om dat volgens een plan te doen, zegt RaboResearch-econoom Carlijn Prins. ‘Door elke maand geld opzij te leggen, groeit je spaarpot. Automatisch geld over laten boeken kan daarbij helpen. Je hoeft dan maar 1 keer een spaarbeslissing te nemen.’

Spreid je kansen

Sparen is een goede manier om met weinig risico geld opzij te zetten voor jouw financiële doelen. Maar omdat je weinig rente op je spaargeld krijgt, groeit je geld misschien niet zo hard als je zou willen. Je kunt ook een deel van je geld beleggen. Met beleggen heb je natuurlijk meer risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen maar hier staat wel de kans op een mooi rendement of winst tegenover. Bekijk eens of dit bij je past en hoe je het vervolgens aanpakt.