Zorg voor focus

Van wereldreis tot rijbewijs en zelfs het pensioen. Nagenoeg alle jongvolwassenen hebben financiële doelen, zo blijkt uit onderzoek van Rabobank en Nibud. Dat geldt vast ook voor jou. Misschien som je moeiteloos tien verschillende doelen op. En er is natuurlijk niets mis met dromen, maar toch: het is belangrijk dat je focus aanbrengt. Kies de doelen die je het belangrijkst vindt en onderzoek hoe je deze het beste kunt realiseren. Een financieel plan kan je daarbij helpen.

Kijk waar je kan besparen

Zou je maandelijks meer geld opzij willen zetten om je doelen te halen? Bereken dan via het Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud hoeveel je kunt besparen op je uitgaven. Je ziet waar jouw geld blijft en hoe je het doet in vergelijking met anderen. En je ontvangt tips die helpen goede geldkeuzes te maken.

Zet op vaste momenten geld opzij

Zo goed als alle jongvolwassenen (97%) noemen sparen als manier om hun financiële doelen te behalen. Belangrijk is om dit dan wel planmatig te doen, zegt RaboResearch-econoom Carlijn Prins. ‘Door elke maand geld opzij te leggen, groeit je spaarpot. Automatisch geld over laten boeken kan daarbij helpen. Je hoeft dan slechts eenmalig een spaarbeslissing te nemen.’

Spreid je kansen

Sparen is een goede manier om met weinig risico geld opzij te zetten voor jouw financiële doelen. Maar door de lage spaarrente groeit je geld misschien niet zo hard als je eigenlijk zou willen. Je kunt ook een deel van je geld beleggen. Hier zitten natuurlijk meer risico’s aan. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen maar hier staat wel de kans op een mooi rendement tegenover. Bekijk eens of dit bij je past en hoe je het vervolgens aanpakt.

Denk groot

Heb je bovenstaande tips in praktijk gebracht? Dan ben je al goed op weg! Maar hoe zorg je nou dat die financiële doelen ook écht in zicht komen? Misschien wil je over een paar jaar wel een huis kopen. Dan schiet 25 euro per maand natuurlijk niet echt op. Lees dan eens deze bonustips om je eerste 100.000 euro bij elkaar te sparen. Succes!