Dionne

Dionne spaart eigen vroegpensioen bij elkaar

Dionne (27) vertelt haar geldverhaal om anderen te inspireren. Zij spaart om op haar 60e te kunnen stoppen met werken. Want tot dik in de 70 doorgaan, ziet zij niet zitten: ‘Tegen die tijd wil ik lekker genieten.’ Dit interview is geschreven door Renee Lamboo van PorteRenee. Laat je inspireren.

“Maar ik wist heel goed wat er gebeurt wanneer je geen pensioen opbouwt.”

“Ik vond een supertoffe baan bij een start-up. Zo blij mee. Omdat het bedrijf nog klein was en net gestart, hadden ze geen pensioenregeling. Oftewel: ik bouwde geen pensioen op. Ik was toen 25 jaar. Mijn vriendinnen zeiden: ‘Ah, joh. Ga lekker werken. Hoe je dat regelt met je pensioen zie je later wel.’ Dat had ik kunnen doen, natuurlijk. Maar ik wist heel goed wat er gebeurt wanneer je geen pensioen opbouwt.

De oma van mijn vriend is bijna 90 en moet rondkomen van alleen AOW. Ze heeft het er vaak over. Niet dat ze klaagt, maar het is gewoon lastig. Soms wil ze een gebakje halen voor zichzelf. Dan doet ze het toch niet. Omdat ze het geld niet kan missen. Dat vind ik ontzettend sneu en wil ik voor mezelf ook niet. Dus ik besloot: ik ga zelf sparen voor mijn pensioen. Eerst maar eens op de ouderwetse manier, iedere maand geld overmaken naar mijn spaarrekening. Mijn ouders leerden me vroeger: probeer de helft van wat je krijgt te sparen. Kreeg ik twee gulden zakgeld, dan ging één gulden in mijn portemonnee om uit te geven. De andere gulden stopte ik in mijn spaarpot. Kijk, die 50% sparen haal ik tegenwoordig, nu ik op mezelf woon, niet meer. Maar sparen zit daardoor wel in mijn bloed.”

Tip van Dionne: “Krijg je geld binnen? Betaal dan altijd eerst jezelf uit. Eerst sparen, dan pas uitgeven. Als je sparen bewaart tot het laatst, blijft er niks over om weg te zetten.”

“Niet op één paard wedden”

“Mijn broertje vroeg of ik een spoedcursus beleggen van hem wilde krijgen. Dat wilde ik wel! Hij belegt al van jongs af aan. De spaarrente stond zo laag. Als ik wilde dat mijn geld groeide, moest ik naast sparen ook iets anders gaan doen. In het begin vond ik beleggen spannend. Er hangt toch een beetje dat gevoel omheen van: ‘Pas op! Je kunt je geld kwijt raken.’ Dat is natuurlijk ook zo, maar ik leerde dat je dat risico flink kunt verlagen door te spreiden. Niet op één paard wedden. Ook beleg ik echt voor de langetermijn. Het geld dat ik inleg heb ik nog decennia lang niet nodig. Dus zelfs als het een paar jaar slecht gaat, staan daar weer wat goede jaren tegenover.”

starten met beleggen

Starten met beleggen

Wist je dat je bij ons met elk bedrag kunt starten met beleggen? Zo kun je stap voor stap geld opbouwen voor jouw toekomst. Bijvoorbeeld om eerder te kunnen stoppen met werken of voor de studie van je kind.

“Ik besloot nu een serieus pensioenplan te maken”

“In 2018 nam ik ontslag. Ik wilde voor mezelf beginnen. Ik besloot nu een serieus pensioenplan te maken. Als ik vanaf nu freelancer bleef, was ik echt zelf verantwoordelijk voor mijn pensioen. Deed ik niets, dan was er ook niets. Ik las alles wat los en vast zat. Over pensioenen, over beleggen, over aftrekbare premies, over sparen. Uiteindelijk maakte ik mijn eigen pensioen, dat ik baseerde op drie onderdelen: 1. Sparen Ik spaar zo’n 5% van mijn inkomen. Omdat ik dit geld voorlopig niet nodig heb, stop ik het in deposito’s. Dat zijn spaarrekeningen waarbij je geld langer vast staat, waardoor je een wat hogere rente krijgt. Iedere drie maanden leg ik een bedrag in. Ik werk met wat ze noemen depositoladders. Dat betekent dat ik meerdere deposito tegelijk heb lopen. Allemaal met een andere einddatum. Daardoor komt er altijd wel binnenkort een bedrag vrij. Niet dat ik dat uit ga geven. Het is echt geld voor mijn pensioen. Maar het voelt goed om te weten dat ik erbij kan, mocht er ooit nood aan de man zijn. Weten wat pensioen nu precies kost? Check deze aflevering van Reken Maar! 2. Beleggen Beleggen doe ik nog steeds. Ik heb gekozen voor 50% aandelen en 50% indexbeleggen. Bij indexbeleggen koopt je geen aandelen, maar trackers. Een tracker is een groepje kleine aandelen. Je koopt dus niet een aandeel in één bedrijf, maar allemaal hele kleine aandelen in verschillende bedrijven. Zo spreid je je kansen en verklein je je risico. Mijn rendement op de beurs is hoger dan ik had verwacht. Zo’n 7,5% sinds 2017. Nu zullen er natuurlijk ook nog slechtere tijden komen, maar met dit rendement kan ik dat wel opvangen. 3. Pensioensparen Toen ik voor mezelf begon, opende ik een pensioenspaarrekening. Ik leg iedere maand een vast bedrag in, waarmee zij voor mij beleggen. Mijn inleg is aftrekbaar. Dat betekent dat ik alles wat ik hierop inleg, van mijn inkomen af mag trekken. En over dat deel hoef ik nu geen belasting te betalen. Dat geeft me dus een belastingvoordeel.”

“Laat mij maar zelf de baas zijn over mijn pensioen”

“In het jaar 2051 ben ik 60 jaar oud. Mijn vader gaat nu richting de 60. Een paar jaar geleden ging het bedrijf waar hij werkte, failliet. Vanwege zijn leeftijd was het daarna lastig voor hem om werk te vinden. Hij werkte soms hier, soms daar, dan weer even via een uitzendbureau, waar hij geen pensioen opbouwde. Ik zag hem ermee worstelen en dacht: hoe fijn zou het zijn als hij nu gewoon kon stoppen? Aan zijn situatie kan ik niet zoveel veranderen, maar mijn eigen toekomst ligt nog open. Dus werk ik er hard aan om tegen die tijd zelf met pensioen te kunnen. Ik hoef niet helemaal te stoppen, hoor. Ik vind mijn werk veel te leuk. Maar vanaf mijn 60e een stapje terug doen, lijkt me heerlijk. Misschien haal ik die leeftijd, misschien wordt het iets later. Ik hoef in ieder geval niet te wachten tot de overheid besluit dat het tijd voor mij is om met pensioen te gaan. Laat mij maar zelf de baas zijn over mijn pensioen. En zelf bepalen wanneer het mooi is geweest met werken.”

Goed om te weten: aan beleggen/investeren zijn risico’s verbonden. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.