Man en vrouw lopen door een groen park en zijn in gesprek

Een Gezond Geldgesprek over straks blijven wonen

Gert Jan (71) is met pensioen en woont samen met zijn vrouw in een kleine woning. Jessica (41) werkt en heeft, met het oog op de toekomst, een appartement voor haar schoonmoeder gekocht. Samen praten ze over het ouder worden en wat hun plannen zijn om fijn te kunnen blijven wonen. Laat je inspireren door hun gesprek en lees onze tips.

Gezond geldgesprek over straks blijven wonen

Hoe wil jij straks wonen?

Gert Jan heeft heel bewust gekozen voor een kleinere woning. Samen met zijn huidige vrouw heeft hij de afweging gemaakt tussen haar eengezinswoning die groot en duur is of zijn appartement dat goedkoop is. Door de keuze voor zijn appartement kan Gert Jan wat geld overhouden. Want hij heeft maar beperkt pensioen opgebouwd. Het is goed om tijdig over je pensioen na te denken. Dit kan ervoor zorgen dat je je woonwensen ook straks kan waarmaken.

“ ‘Hier blijf ik wonen tot aan mijn dood’ ”

Jessica heeft het anders aangepakt. Zij heeft voor haar schoonmoeder een appartement gekocht. Dit is dan ook meteen haar ‘spaarpot’ voor later. Ze kunnen straks beide huizen verkopen om een huis te kopen dat gelijkvloers is. Of wanneer ze bijvoorbeeld zorg aan huis nodig hebben. Het gehele interview lees je hier. Ben je zelf benieuwd of je huis past bij je toekomstige woonwensen? Je kunt dit checken met de 50Plus WoonTest. Het beantwoorden kost je ongeveer 5 minuten.

Handig om te weten

Veel mensen wachten te lang met nadenken over hun toekomstige woonwensen. Als je op tijd begint, is er meer mogelijk. We hebben een aantal zaken hieronder voor je op een rij gezet om inspiratie op te doen.

Tips om langer zelfstandig te blijven wonen

Zonder zorgen comfortabel en veilig blijven wonen. Dat is een fijne gedachte. Soms zijn er woningaanpassingen nodig om dat te realiseren. Het is slim om je op tijd voor te bereiden. We helpen je graag met handige tips en oplossingen om het comfort of de veiligheid van je huis te vergroten.

Financiële steun bij mantelzorg

Ben jij mantelzorger? Als mantelzorger kun je extra uitgaven hebben, en ook minder inkomsten. Maar wist je dat er financiële regelingen zijn om jou hierin tegemoet te komen?

Hoe financier je je toekomstige woonsituatie?

Je huidige woning aanpassen voor de toekomst door te verbouwen of toch verhuizen naar een andere woning die beter bij je past? Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te betalen, zoals met eigen geld, verbouwingslening of hypotheek verhogen.

Bouw je voldoende pensioen op?

De meeste Nederlanders bouwen AOW op en als je in loondienst bent is de kans groot dat je ook pensioen opbouwt. Maar is dit voldoende om straks goed rond te komen? Of is het slim om zelf aanvullende pensioen op te bouwen? Aan de hand van een stappenplan kun je dit checken.

Gezonde Geldgesprekken

Gezonde Geldgesprekken

Rabobank presenteert Gezonde Geldgesprekken. Want hoe meer we over geld praten, hoe beter. Het geeft je inzicht in je geldzaken en is de eerste stap naar een financieel gezonder leven. Praat eens over je geldzaken met iemand die je vertrouwt. Inspireer en help elkaar. Met wie ga jij een gezond geldgesprek aan?

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer