Stel tijdens videogesprek aan de keukentafel

Huis verkopen

Je huis verkopen is een grote onderneming. Wat is een goede vraagprijs voor je huis? Wat doe je als je tijdelijk twee woningen hebt? En wat zijn de voor- en nadelen van zelf verkopen of via een makelaar? Wij geven je graag een aantal tips voor de verkoop van je woning.

Huis verkopen met of zonder makelaar

Voor het verkopen van je woning kun je een makelaar in de arm nemen. De makelaar heeft verstand van zaken en neemt veel zorgen uit handen. Of je verkoopt je huis zelf. Daarmee bespaar je op de kosten van een makelaar.

Huis verkopen via makelaar Huis verkopen via internetmakelaar Huis zelf verkopen
Juridische zekerheid Minder kosten dan de traditionele makelaar Geen makelaarskosten
De makelaar ontzorgt: stelt de vraagprijs vast, adviseert over de presentatie van de woning,
verzorgt de promotie en de bezichtigingen, onderhandelt over de verkoopprijs en stelt het verkoopcontract op
Verschillende servicepakketten nemen een deel van je zorgen uit handen Je moet zelf alles regelen, maar je bent wel flexibeler
De makelaar heeft kennis van de lokale markt Je verkoop je huis gedeeltelijk zelf Je hebt meer kennis van jouw woning dan een makelaar
Promotie op Funda is mogelijk Promotie op Funda is mogelijk Promotie op Funda is niet mogelijk

Wel of niet eerst het oude huis verkopen?

Beide opties hebben zowel voordelen als nadelen. Je loopt bijvoorbeeld meer risico als je eerst een ander huis koopt. Daar staat tegenover dat je snel kunt verhuizen als je jouw huidige woning verkoopt.

Eerst kopen, dan verkopen

Als je ervoor kiest om eerst een ander huis te kopen en daarna te verkopen, loop je meer risico dan wanneer je eerst verkoopt. Houd daarom in elk geval rekening met:

hoelang je de dubbele lasten kunt én wilt betalen hoelang je verwacht dat de verkoop van uw huis duurt het risico dat de verkoop langer duurt een goede schatting van de verkoopprijs dat je een lagere prijs krijgt voor je huis dan verwacht, waardoor je meer moet lenen
Eerst verkopen, dan kopen

Eerst je huidige huis verkopen kan een goede keuze zijn als je:

geen risico wilt lopen op dubbele maandlasten zekerheid wilt over eventuele restschuld of overwaarde verkoopt in een regio waar veel huizen te koop staan een huis verkoopt dat voor een kleine doelgroep interessant is het geen probleem vindt als je nog geen nieuw huis hebt als je huidige huis verkocht is
Een OverbruggingsHypotheek: tijdelijk twee huizen betalen

Met een OverbruggingsHypotheek kun je de overwaarde van je oude huis deels gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis. Een overbruggingshypotheek is een tijdelijke lening die afgelost wordt bij de verkoop van jouw oude huis. Doordat je oude huis nog niet verkocht is, maar je al wel jouw nieuwe huis hebt gekocht, heb je tijdelijk twee hypotheken en daarom ook dubbele maandlasten.

Huis met eurologo op de gevel

Een goede vraagprijs bepalen

Een goede vraagprijs is belangrijk. Huizen die meteen met een scherpe vraagprijs in de markt worden g ezet, hebben meestal een hogere verkoopkans dan huizen die starten met een hoge vraagprijs die vervolgens stapje voor stapje wordt verlaagd. Dat blijkt uit onderzoek van NVM.

Tips voor het bepalen van een goede vraagprijs

Laat een taxatierapport maken door een onafhankelijk taxateur of makelaar. Kijk naar de verkoopprijzen van huizen in uw buurt. Check het Kadaster. Zij registreren verkoopgegevens van alle woningen in Nederland. Je kunt de aankoopprijs van een willekeurige woning voor een klein bedrag opvragen via de website van het Kadaster.

Wat je nog meer moet weten

De woning verkoopklaar maken

Een goede eerste indruk is belangrijk. Potentiële kopers moeten het gevoel hebben dat jouw huis prettig is om in te wonen. Verricht daarom noodzakelijke reparaties, ruim alles op en maak het huis schoon, zorg voor genoeg licht en een frisse geur.

De kans dat de kijker jouw smaak heeft, is klein. Maak de inrichting van de woning daarom zo neutraal mogelijk. Vergeet ook niet de tuin te onderhouden. Doe inspiratie op bij bijvoorbeeld interieurwinkels of win interieur- en tuinadvies in om je woning beter te presenteren.

Energielabel

Sinds 2008 moet je als verkoper een energielabel hebben bij de verkoop van je huis. Voor monumenten en boten geldt dit niet. Met een energielabel ziet de mogelijke koper in één oogopslag of jouw huis energiezuinig is of niet. Huizen met een gunstig energielabel brengen volgens onderzoek van TIAS 3,8% meer op dan woningen met een lager label. Het volledig verslag van het onderzoek naar het energielabel vind je op de website van TIAS.

Lees het onderzoek van TIAS

Duurzame maatregelen

Met duurzame maatregelen word je woning energiezuiniger en het energielabel beter. Ben je benieuwd met welke duurzame maatregelen je jouw woning energiezuiniger kunt maken?

Lees meer over energiezuinig en duurzaam wonen
NVM Open Huizen Dag

Twee keer per jaar vindt de NVM Open Huizen Dag plaats. Op deze dag kunnen woningzoekenden veel huizen zonder afspraak vrijblijvend bezichtigen. Een goede kans om je woning onder de aandacht te brengen. Volgens NVM worden huizen die deelnemen aan de Open Huizen Dag sneller verkocht. Bespreek jouw deelname met de makelaar.

Lees meer over de NVM Open Huizen Dag op NVM.nl
Twee woningen

Tijdelijk verhuren

Duurt het langer dan verwacht om je oude huis te verkopen? Jouw huis tijdelijk verhuren op basis van de leegstandswet is dan misschien een oplossing voor de dubbele woonlasten. Je moet hier wel toestemming voor vragen. Neem dus contact op met jouw hypotheekverstrekker.

Verhuren onder de leegstandswet

Een huurder heeft in Nederland huurbescherming die voorkomt dat de verhuurder de huurovereenkomst kan opzeggen. Als je jouw woning dus verhuurt, loop je het risico dat de huurder na de overeengekomen huurperiode de woning niet uitgaat. Door deze huurbescherming is de marktwaarde (de verkoopprijs) van een verhuurde woning lager dan de marktwaarde van een woning die niet is verhuurd.

Deze huurbescherming geldt niet bij tijdelijke verhuur op basis van de leegstandswet. De gemeente moet een vergunning afgeven om te mogen verhuren op basis van de leegstandswet. Daarnaast zal de huurovereenkomst aan een aantal voorwaarden moeten voldoen.

Dubbele hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrente is voor beide woningen aftrekbaar en je hoeft geen eigenwoningforfait aan te geven voor de woning die leeg te koop staat, of voor een woning die je al hebt gekocht maar nog in aanbouw is. De regeling is geldig vanaf het kalenderjaar waarin de woning te koop wordt gezet of de in aanbouw zijnde woning is gekocht, en de drie daarop volgende jaren.

Gratis oriënterend hypotheekgesprek

Benieuwd wat er mogelijk is voor jou? Vraag een gratis gesprek aan met één van onze adviseurs.