Vader en zoon in de tuin

Belastingvrij schenken

Krijg je een schenking, dan hoef je in een aantal gevallen geen schenkbelasting te betalen. De overheid heeft vastgesteld dat mensen elkaar tot een bepaald bedrag een belastingvrije schenking mogen doen.

De regels rondom schenkingen kunnen ieder jaar veranderen. Hou de website van de Belastingdienst in de gaten voor de actuele schenkingsregels.

Ga naar Belastingdienst.nl
-

Schenken aan kinderen

Als je je kinderen wilt helpen om hun dromen waar te maken, kan een schenking hen een steuntje in de rug geven. Bijvoorbeeld bij het kopen van een eerste huis. Je mag jaarlijks belastingvrij een schenking doen aan je kind. Ook kan je eenmalig een hoger bedrag belastingvrij schenken. Dit is wel aan bepaalde voorwaarden verbonden.

Lees meer over schenken aan kinderen

Rabo GeneratieSparenPlus: geld schenken aan je (klein)kind

Met Rabo GeneratieSparenPlus kun je nu al een deel van je vermogen schenken aan je (klein)kind. Je (klein)kinderen kunnen alleen geld opnemen met jouw toestemming, ook wanneer ze 18 jaar of ouder zijn. Je kunt daarbij gebruik maken van fiscale schenkingsvrijstellingen. Hiermee voorkom je dat je (klein)kinderen later erfbelasting moeten betalen over deze bedragen. Ontdek hoe je geld kunt schenken aan je (klein)kind via Rabo GeneratieSparenPlus.

Lees meer over Rabo GeneratieSparenPlus

Sparen of beleggen voor je kind

Het bedrag dat je wilt schenken, kun je storten op een spaarrekening of beleggen. Je hebt hiervoor verschillende mogelijkheden bij Rabobank. Lees hieronder meer informatie.

Illustratie te koop bord

Schenken voor een huis

Staan je kinderen op het punt om een eerste huis te kopen? Door onder andere de stijgende huizenprijzen kan dit behoorlijk lastig zijn. Hulp van ouders is dan zeker welkom. Met een schenking kun je je kinderen een steuntje in de rug geven. Je kunt jaarlijks belastingvrij een schenking doen voor bijvoorbeeld de verbouwing of aankoop van een eigen huis.

Meer over belastingvrij schenken voor een huis