Vader en zoon in de tuin

Belastingvrij schenken en ontvangen

Of je nu een schenking ontvangt of zelf een schenking doet, het is allebei hartstikke leuk. En in sommige gevallen ook nog eens fiscaal aantrekkelijk. Zo kun je tot een bepaald bedrag een belastingvrije schenking doen. Als ontvanger hoef je over dit bedrag dan geen schenkbelasting te betalen. Afhankelijk van je situatie kun je hiermee dus in beide gevallen belasting besparen, leuk toch?

Schenken met de warme hand

Hoe mooi is het als je zelf kunt meegenieten van de schenking die je aan een ander doet? Door te schenken als je zelf nog in leven bent, kun je de dromen van een ander zien uitkomen. Zo kun je bijvoorbeeld iemand om wie je geeft, helpen met kopen van een droomhuis of het starten van een studie. Daarnaast hoeft de ontvanger later geen erfbelasting te betalen over dit bedrag.

Meer informatie over

Algemene jaarlijkse vrijstelling

Als je een schenking krijgt van iemand anders dan je ouders, geldt de algemene schenkingsvrijstelling. Deze vrijstelling geldt per schenker. Je mag dus van meerdere schenkers het vrijgestelde bedrag ontvangen.

20222023
Algemene vrijstelling€ 2.274€ 2.418

De regels rondom schenkingen kunnen ieder jaar veranderen. Hou de website van de Belastingdienst in de gaten voor de actuele schenkingsregels.

Houd zelf de regie over je schenkingen met Rabo Beheerd Schenken

Met Rabo Beheerd Schenken kun je een deel van je vermogen schenken onder bewind aan je (klein)kind. Je (klein)kinderen kunnen daardoor voor de einddatum van de rekening alleen geld opnemen met jouw toestemming, ook wanneer ze 18 jaar of ouder zijn. Je kunt daarbij gebruik maken van fiscale schenkingsvrijstellingen. Hiermee voorkom je dat je (klein)kinderen later erfbelasting moeten betalen over deze bedragen. Ontdek hoe je geld kunt schenken aan je (klein)kind via Rabo Beheerd Schenken.

Sparen of beleggen

Het bedrag dat je wilt schenken, kun je storten op een spaarrekening of beleggen. Je hebt hiervoor verschillende mogelijkheden bij Rabobank. Ontdek hieronder welke mogelijkheden dit zijn.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer