Stel aan tafel

Overwaarde op je huis

Heb je jouw woning met overwaarde verkocht of verwacht je de woning met overwaarde te verkopen? Of wil je graag iets anders met je overwaarde doen? Lees meer over overwaarde en je mogelijkheden.

Wat is overwaarde?

Je woning kan door de jaren heen meer waard zijn geworden. Dit kan liggen aan de waardestijging op de huizenmarkt, een verbouwing of verduurzaming, of door aflossing op je hypotheek. Overwaarde betekent dat de marktwaarde van je woning hoger is dan de resterende hypotheekschuld.

Overwaarde op je huis berekenen

Met overwaarde levert je huis bij de verkoop meer op dan dat je aan schuld voor je woning hebt openstaan bij de bank.

Een voorbeeld:

Je verkoopt jouw huis voor € 350.000 Jouw eigenwoningschuld is € 150.000 Dan heb je bij verkoop € 200.000 overwaarde

We kijken in bovenstaand voorbeeld naar je eigenwoningschuld. Dit is de schuld die je hebt in belastingbox 1. Over deze schuld mag je hypotheekrente aftrekken. Het kan zijn dat je ook nog een hypotheekschuld hebt in box 3. Over dat bedrag mag je geen hypotheekrente aftrekken. Weet je niet hoe het zit met jouw schuld? Kijk dan in je belastingaangifte.

Jong stel zit aan tafel

Overwaarde gebruiken voor een nieuw huis

Koop je een nieuw huis? Dan moet je de overwaarde gebruiken voor je nieuwe huis*. Kost je nieuwe huis € 500.000? Dan gebruik je de overwaarde en kun je nog € 300.000 (€ 500.000 - € 200.000) lenen in box 1. Over dit bedrag mag je hypotheekrente aftrekken. Leen je meer? Dan valt die lening in box 3 en is de rente niet aftrekbaar. *Vaak heb je ook nog kosten voor de verkoop van je huis. Zoals bijvoorbeeld makelaarscourtage. Deze kosten mag je ook van je overwaarde betalen.

Neem contact op voor vrijblijvend advies

Meeropbrengst

Als je een nieuwe woning gaat kopen, schatten we in voor hoeveel je huis wordt verkocht. Of we weten het al. De (verwachte) overwaarde nemen we mee in het hypotheekadvies. Is er meer overwaarde dan waar we rekening mee hebben gehouden? Dan noemen we dit bedrag ‘meeropbrengst’. Wat kan je hiermee doen?

Kan ik van de meeropbrengst ook een auto kopen?

In theorie kan alles. Maar de vraag is of dit fiscaal verstandig is. De fiscale regel is dat je de volledige overwaarde aflost op de hypotheekschuld. Je lost af op de lening waar je nog het langst recht op hypotheekrenteaftrek hebt. Dat kan boetevrij, en regel je via je adviseur. Gebruik je de meeropbrengst voor iets anders dan je eigen huis, bijvoorbeeld die droomauto? Dan los je dat deel dus niet af. Hierdoor valt dat stukje van je lening in box 3. Voor dit deel van je lening mag je géén gebruik maken van hypotheekrenteaftrek.

Kan ik mijn meeropbrengst (tijdelijk) op mijn spaarrekening zetten?

Dat kan! Maar het doel moet wel goed duidelijk zijn. De Belastingdienst keurt op dit moment goed dat de meeropbrengst direct gebruikt wordt voor de eigen woning, bijvoorbeeld voor een verbouwing of een nieuwe keuken. Wanneer je de meeropbrengst op jouw spaarrekening zet, en op een (veel) later moment besteedt aan je eigen huis, kan de Belastingdienst stellen dat de meeropbrengst niet direct gebruikt is. Je moet dan het tegendeel aantonen. Bijvoorbeeld dat de keuken al besteld was, maar de levering lang op zich heeft laten wachten. Lukt het niet? Dan gaat de lening voor dat deel naar box 3. Twijfel je of dat gaat lukken? Overleg dan vooraf met de Belastingdienst.

Overwaarde opnemen zonder verkoop van je woning

Misschien heb je geen verhuisplannen, maar wil je toch graag de overwaarde van je woning gebruiken. Bijvoorbeeld om je kinderen financieel te ondersteunen bij het kopen van een eerste huis? Of voor de aanschaf van een tweede (vakantie)woning? Onze adviseurs helpen je hier graag bij.

Overwaarde opnemen voor verbouwing

Je kan overwaarde ook inzetten om de verbouwing of verduurzaming van je woning te financieren. Of wil je bepaalde woningaanpassingen realiseren zodat je langer zelfstandig kan wonen.

Ontdek je mogelijkheden rondom overwaarde

Benieuwd wat er mogelijk is voor jou? In een gratis oriënterend gesprek zet onze adviseur alles voor je op een rijtje.