Hypotheek oversluiten

Hypotheek oversluiten

Overweeg je om je hypotheek over te sluiten? Er zijn verschillende redenen waarom oversluiten interessant kan zijn. We geven je graag inzicht in de mogelijkheden.

Afspraak maken

Wat is je hypotheek oversluiten?

Met het oversluiten van je hypotheek los je je huidige hypotheek af om een nieuwe hypotheek af te sluiten zonder te verhuizen. Oversluiten kan bij je huidige bank of een andere hypotheekverstrekker. Oversluiten kan je geld besparen als de rente op je nieuwe hypotheek lager is dan de rente die je nu betaalt. Hierdoor gaan je maandlasten naar beneden. Je kunt je hypotheek ook oversluiten, omdat bijvoorbeeld een andere hypotheekvorm beter past bij jouw persoonlijke situatie. Oversluiten kan je financieel voordeel bieden, maar je moet ook rekening houden met kosten die je betaalt voor het oversluiten van je hypotheek.

Wanneer hypotheek oversluiten?

De redenen om je hypotheek over te sluiten kunnen verschillend zijn. We noemen er een paar.

1. Lagere maandlasten

Je hypotheek oversluiten kan interessant zijn als je hierdoor minder gaat betalen per maand. Is de huidige hypotheekrente lager dan de rente die je nu voor je hypotheek betaalt, dan zorgt de lagere rente voor lagere maandlasten. Zo kun je zonder te verhuizen toch profiteren van lagere maandlasten.

2. Meer zekerheid over maandlasten

Je kunt door je hypotheek over te sluiten meer zekerheid krijgen over je maandlasten. Bijvoorbeeld door een hypotheek af te sluiten met een langere rentevaste periode dan je huidige hypotheek. Zet je de rente voor 20 jaar vast, dan weet je dat je de komende 20 jaar deze rente blijft betalen. Zelfs als de rente stijgt.

3. Hypotheekvorm

Stel, je hebt een hypotheek waarbij je niet of beperkt aflost. Bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek. Dan kun je je hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekvorm. Een vorm waarbij je de zekerheid hebt dat je je hypotheek kunt aflossen of waarbij je iedere maand gaat aflossen.

Hoe werkt hypotheek oversluiten?

Wil je je hypotheek oversluiten voor lagere maandlasten, volg dan de volgende stappen:

1
Check of de huidige hypotheekrente lager is dan de rente die je nu betaalt.
2
Vraag bij je huidige hypotheekverstrekker de vergoeding (boeterente) op voor vervroegd aflossen.

Heb je een Rabobank hypotheek, dan kun je online een aanvraag indienen voor het wijzigen van je hypotheekrente. Je ontvangt van ons een persoonlijke berekening van de vergoeding met toelichting.

3
Nog geen Rabobank hypotheek?

Doe de gratis OversluitCheck.

4
Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek met een adviseur.

Kosten hypotheek oversluiten

Als je je hypotheek gaat oversluiten, betekent dit dat je jouw huidige hypotheek vervroegd aflost. Vaak betaal je hier een vergoeding vervroegd aflossen voor. Ook wel boeterente genoemd. Je kan ook te maken krijgen met bijkomende kosten zoals taxatie- en notariskosten, advieskosten en wijzigingskosten.

Welke kosten voor jou gelden bespreken we graag met je in een gratis oriënterend gesprek, zodat je zeker weet dat je de kosten die je maakt ook terugverdient.

Voor- en nadelen

Het oversluiten van je hypotheek kent zowel voor- als nadelen. We zetten er een aantal voor je op een rij:

De voordelen van een Rabobank hypotheek

Er is meer mogelijk dan je denkt

We helpen je om het beste uit je woning te halen

Onze gecertificeerde adviseurs helpen jou om duurzamer, comfortabeler en voordeliger te kunnen wonen. Wel zo prettig.

Illustratie geld

We laten zien of en hoe je kunt besparen

We vertellen je of en hoe jij kunt profiteren van lagere maandlasten, bijvoorbeeld als je rente omlaag kan.

We zijn er ook als het tegenzit

We zijn er ook als het tegenzit

We begrijpen dat het soms financieel tegen kan zitten. Onze adviseurs zullen er op dat moment alles aan doen om jou te helpen je situatie te verbeteren.

Afspraak maken

Gratis oriënterend hypotheekgesprek

Wil je meer weten over de mogelijkheden van het oversluiten van je hypotheek? Maak dan een afspraak voor een gratis oriënterend hypotheekgesprek. Dit kan ook makkelijk online via videogesprek.

Doe de gratis OversluitCheck

Ontdek in 5 minuten of je hypotheek oversluiten gunstig is

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer