Let op! Geld lenen kost geld
Hypotheek oversluiten

Hypotheek oversluiten

Overweeg je om je hypotheek over te sluiten? Er zijn verschillende redenen waarom oversluiten interessant kan zijn. We geven je graag inzicht in de mogelijkheden.

Afspraak maken

Wat is je hypotheek oversluiten?

Met het oversluiten van je hypotheek los je je huidige hypotheek af om een nieuwe hypotheek af te sluiten zonder te verhuizen. Oversluiten kan bij je huidige bank of een andere hypotheekverstrekker. Oversluiten kan je geld besparen als de rente op je nieuwe hypotheek lager is dan de rente die je nu betaalt. Hierdoor gaan je maandlasten naar beneden. Je kunt je hypotheek ook oversluiten, omdat bijvoorbeeld een andere hypotheekvorm beter past bij jouw persoonlijke situatie. Oversluiten kan je financieel voordeel bieden, maar je moet ook rekening houden met kosten die je betaalt voor het oversluiten van je hypotheek.

Hypotheek oversluiten berekenen

Als je overweegt om je hypotheek over te sluiten, is het belangrijk om de kosten en voordelen zorgvuldig af te wegen. Bij het berekenen van de kosten voor het oversluiten van een hypotheek heb je de volgende gegevens nodig:

  1. Huidige marktwaarde van je woning: dit is de geschatte waarde van je huis op dit moment. Het bepaalt mede hoeveel je kunt lenen bij het oversluiten.
  2. Huidige hypotheek: hierbij moet je denken aan de resterende looptijd, de rente en het type hypotheek (bijvoorbeeld annuïteiten-, lineaire of aflossingsvrije hypotheek). Als je meerdere hypotheekdelen hebt, moet je de gegevens van elk deel meenemen in de berekening.
  3. Oversluitkosten: dit gaat onder andere om de boeterente voor het vroegtijdig aflossen van je oude hypotheek, notariskosten, taxatiekosten en advies- en bemiddelingskosten.

Met deze gegevens kun je een eerste indicatie krijgen of het oversluiten van je hypotheek voordelig is in jouw situatie. Om het je gemakkelijker te maken kun je gebruik maken van onze gratis OversluitCheck. Hiermee heb je snel een indicatie of je kunt besparen op je hypotheeklasten.

Illustratie van een stapel muntjes

Wanneer hypotheek oversluiten?

Je hypotheek oversluiten of niet? De redenen om je hypotheek over te sluiten kunnen verschillend zijn. We noemen er een paar.

1. Rente oversluiten voor lagere maandlasten

Je hypotheek oversluiten kan interessant zijn als je hierdoor minder gaat betalen per maand. Is de huidige hypotheekrente lager dan de rente die je nu voor je hypotheek betaalt, dan zorgt de lagere rente voor lagere maandlasten. Zo kun je zonder te verhuizen toch profiteren van lagere maandlasten.

2. Meer zekerheid over maandlasten

Je kunt door je hypotheekrente over te sluiten meer zekerheid krijgen over je maandlasten. Je sluit je hypotheek bijvoorbeeld over naar een hypotheek met een langere rentevaste periode dan je huidige hypotheek. Zet je de rente voor 20 jaar vast, dan weet je dat je de komende 20 jaar deze rente blijft betalen. Zelfs als de rente stijgt.

3. Hypotheekvorm

Stel, je hebt een hypotheek waarbij je niet of beperkt aflost. Bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek. Dan kun je je hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekvorm.

Doe de gratis OversluitCheck

Ontdek in 5 minuten of je hypotheek oversluiten gunstig is

Hoe werkt hypotheek oversluiten?

Wil je je hypotheek oversluiten voor lagere maandlasten, volg dan de volgende stappen:

1
Check of de huidige hypotheekrente lager is dan de rente die je nu betaalt.
2
Vraag bij je huidige hypotheekverstrekker de vergoeding (boeterente) op voor vervroegd aflossen.

Heb je een Rabobank hypotheek, dan kun je online een aanvraag indienen voor het wijzigen van je hypotheekrente. Je ontvangt van ons een persoonlijke berekening van de vergoeding met toelichting.

3
Nog geen Rabobank hypotheek?

Doe de gratis OversluitCheck.

4
Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek met een adviseur.

Voor- en nadelen

Het oversluiten van je hypotheek kent zowel voor- als nadelen. We zetten er een aantal voor je op een rij:

Kosten hypotheek oversluiten

Als je je hypotheek gaat oversluiten, betekent dit dat je jouw huidige hypotheek vervroegd aflost. Vaak betaal je hier een vergoeding vervroegd aflosses voor. Ook wel boeterente genoemd. Je kan ook te maken krijgen met bijkomende kosten zoals taxatie- en notariskosten, advieskosten en wijzigingskosten.

Welke kosten voor jou gelden bespreken we graag met je in een gratis oriënterend gesprek, zodat je zeker weet dat je de kosten die je maakt ook terugverdient.

Afspraak maken

Gratis oriënterend hypotheekgesprek

Wil je meer weten over de mogelijkheden van het oversluiten van je hypotheek? Maak dan een afspraak voor een gratis oriënterend hypotheekgesprek. Dit kan ook makkelijk online via videogesprek.

De voordelen van een Rabobank hypotheek

Korting op je hypotheekrente

Korting op je hypotheekrente

Koop je een energiezuinige woning? Of heb je een betaalrekening bij Rabo? Dan kun je in aanmerking komen voor korting op je hypotheekrente.

Rabobank

We zorgen ervoor dat je hypotheek met jou meebeweegt

Onze adviseurs begrijpen dat je hypotheek met je mee moet bewegen, daarom checken we actief of je hypotheek nog bij jou past.

Rabobank

We laten je zien of en hoe je jouw maandlasten kunt verlagen

We helpen jou om te besparen op je maandlasten, bijvoorbeeld door je rente te verlagen zodra dat kan.

Veelgestelde vragen over hypotheek oversluiten