Boeterente: vergoeding voor vervroegd aflossen

Financiële meevaller gehad? Als je geld over hebt, wil je misschien een deel van je hypotheek vervroegd aflossen. Tot een bepaald bedrag per jaar kan dit zonder extra kosten. Wil je nog meer aflossen of je hypotheekrente oversluiten naar de rente van dit moment? Dan betaal je mogelijk een vergoeding.

Vergoeding voor vervroegd aflossen

Je betaalt deze vergoeding aan de bank als je:

  extra wilt aflossen op je hypotheek (meer dan de vergoedingsvrije ruimte) je hypotheekrente wilt aanpassen (oversluiten) naar het hypotheekrentepercentage van dit moment

Als je voor één van deze opties kiest, loopt de bank rente-inkomsten mis. Daarom betaal je een vergoeding. Dit wordt ook wel boeterente genoemd. Deze vergoeding vermelden we in een aflosnota.

1. Extra of volledig aflossen van je hypotheek

Wil je extra aflossen op je hypotheek? Tot een bepaald bedrag per jaar kun je zonder kosten extra aflossen. Dit heet de vergoedingsvrije ruimte. Kijk in de hypotheekvoorwaarden van het leningdeel dat je wilt aflossen hoeveel vergoedingsvrije ruimte jij hebt. Meestal is dit 10% of 20%. Op ieder leningdeel van je hypotheek kun je een percentage boetevrij aflossen.

2. Hypotheekrente aanpassen (oversluiten)

Als de hypotheekrente van dit moment lager is dan het rentepercentage dat jij betaalt, kan het interessant zijn om je rente aan te passen. Je betaalt dan een vergoeding en krijgt het actuele rentepercentage.

Als je je hypotheekrente wilt veranderen, kun je kosteloos en vrijblijvend online een voorstel voor aanpassing bij ons aanvragen. Je krijgt dan een berekening voor aanpassing naar de actuele hypotheekrente (met daarbij de te betalen vergoeding).

Besluit je om je hypotheekrente te wijzigen? Dan betaal je € 300 aan wijzigingskosten plus de eventuele vergoeding.

Bereken zelf de hoogte van de vergoeding

Bij de berekening van de vergoeding voor vervroegd aflossen (boeterente) houden wij rekening met:

  Je huidige hypotheek
  We kijken naar de hoogte van je hypotheekbedrag, de restantlooptijd van je huidige hypotheekcontract en onze actuele rente voor een rentevaste periode, die overeenkomt met de restantlooptijd van je rentecontract
  Periodieke aflossingen bij annuïtaire of lineaire hypotheek
  Je lost bij deze hypotheekvormen maandelijks een bedrag af. Daardoor wordt het maandelijks rentebedrag tijdens de looptijd van je hypotheek steeds lager. Wij houden bij het bepalen van de vergoeding rekening met de maandelijkse aflosbedragen.
  Opgebouwd spaarbedrag bij een (bank)spaarhypotheek
  Heb je een (bank)spaarhypotheek waarbij de rente is gekoppeld aan de hypotheekrente? En wil je de rente aanpassen? Dan trekken we het opgebouwde spaartegoed af van het bedrag waarover je een vergoeding moet betalen. Ook houden we rekening met de toekomstige contractuele premie of inleg bij de berekening van de vergoeding.

Je ontvangt van ons altijd een uitleg bij de berekening van de vergoeding voor het aanpassen van je hypotheekrente. Zo zie je precies hoe deze vergoeding is berekend. Je betaalt het bedrag in één keer. Daarna gaat de nieuwe rentevaste periode in.

Bereken via onderstaande oranje knop hoeveel vergoeding jij moet betalen voor een extra aflossing. Wil je de rente middelen of oversluiten naar de actuele hypotheekrente? Vraag dan een vrijblijvend voorstel voor aanpassing aan via de link 'Vraag voorstel voor aanpassing van hypotheekrente aan'. Het voorstel bevat een aflosnota met informatie over de vergoeding.

Voorbeeldberekeningen

Wil je in detail weten hoe de berekening van een aflossingsvrije hypotheek of annuïteitenhypotheek in elkaar zit? Ga naar onze voorbeeldberekeningen.

Veelgestelde vragen

phone

Hulp nodig?