Hypotheekrenteaftrek

  Met hypotheekrenteaftrek kun je een deel van de rente die je voor je hypotheek betaalt, terugkrijgen van de belasting. Hoe kom je in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek? Bekijk hier enkele veelgestelde vragen over renteaftrek.

  Wijzigingen in de hypotheekrenteaftrek

  • Sinds 1 januari 2013 zijn de voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek veranderd. Het maximale tarief waartegen rente aftrekbaar is daalt jaarlijks. Wil je in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek als je een nieuwe hypotheek afsluit? Dan moet je deze in maximaal 30 jaar volledig annuïtair of lineair aflossen.

  • Per 1 januari 2019 is wel het maximale belastingpercentage waartegen aftrek van hypotheekrente mogelijk is verlaagd naar 49%. Dit percentage wordt de komende jaren verder verlaagd. In 2020 naar 46%, in 2021 naar 43%, in 2022 naar 40% en vanaf 2023 is het 37,05%.

  Veelgestelde vragen over hypotheekrenteaftrek

  Wanneer kom ik aanmerking voor hypotheekrenteaftrek?

  A. Je koopt voor het eerst een huis
  Wil je in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek als je een nieuwe hypotheek afsluit? Dan moet je deze in maximaal 30 jaar volledig annuïtair of lineair aflossen. Dit betekent dat je alleen nog in aanmerking kunt komen voor hypotheekrenteaftrek met een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Sluit je een nieuwe aflossingsvrije hypotheek of spaarhypotheek af? Dan kom je niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.

  B. Je hebt al een huis met een hypotheek van voor 1 januari 2013
  Zolang je niets aan je hypotheek verandert, blijven de regels van 2012 voor jou van toepassing. Er wijzigt dus niets aan je hypotheekrenteaftrek of de manier van aflossen. Per 1 januari 2019 is wel het maximale belastingpercentage waartegen aftrek van hypotheekrente mogelijk is verlaagd naar 49%. Dit percentage wordt de komende jaren verder verlaagd. In 2020 naar 46%, in 2021 naar 43%, in 2022 naar 40% en vanaf 2023 is het 37,05%.

  C. Als je gaat verhuizen
  Ga je verhuizen en wil je jouw hypotheek meenemen? Dan kan de bestaande hypotheek met hypoheekrenteaftrek vaak onveranderd doorlopen. Tenzij je bij de verkoop zoveel overwaarde realiseert dat de nieuwe lening lager moet worden. Leen je een extra bedrag bovenop je bestaande hypotheek? Dit bedrag moet je in maximaal 30 jaar volledig annuïtair of lineair aflossen om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek.

  Aflossingsvrije hypotheek omzetten of meenemen?

  Aflossingsvrije hypotheek omzetten
  Je mag je huidige aflossingsvrije hypotheek van vóór 2013 omzetten naar een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek, met behoud van hypotheekrenteaftrek. Sinds 1 april 2013 is het niet meer mogelijk om je aflossingsvrije hypotheek echter om te zetten naar een spaarhypotheek.

  Aflossingsvrije hypotheek meenemen
  Je kunt je aflossingsvrije hypotheek van vóór 2013 ook meenemen, bijvoorbeeld als je jouw hypotheek gaat oversluiten of wanneer je gaat verhuizen. Als je gaat verhuizen mag de aflossingsvrije hypotheek niet hoger zijn dan 50% van de marktwaarde van je nieuwe woning.

  Mijn spaarhypotheek ophogen of verlengen?
  • Het bedrag dat je wilt opbouwen op de spaarrekening eigen woning voor de aflossing van de hypotheek kun je niet meer verhogen.
  • Ook kun je de looptijd van de spaarrekening eigen woning niet meer verlengen. Dit geldt ook voor de zogenaamde 'Kapitaalverzekering Eigen Woning' bij een verzekeringsmaatschappij.
  Tegen welk belastingpercentage kan ik mijn hypotheekrente aftrekken?

  Per 1 januari 2019 is het maximale belastingpercentage waartegen aftrek van hypotheekrente mogelijk is, verlaagd naar 49%. Dit percentage wordt de komende jaren verder verlaagd. In 2020 naar 46%, in 2021 naar 43%, in 2022 naar 40% en vanaf 2023 is het 37,05%. Dit geldt alleen voor de aftrekbare kosten voor de eigen woning, zoals:

  • (hypotheek)rente
  • rente van schulden aangegaan voor de afkoop van de rechten van erfpacht, opstal en beklemming.
  Hypotheekrente over restschuld aftrekken?

  Heb je je huis verkocht en overgedragen bij de notaris in de periode tussen 29 oktober 2012 e 31 december 2017? En hield je een restschuld over? Dan mag je de rente die je betaalt over de restschuld maximaal 15 jaar aftrekken..

  Tot wanneer is de hypotheekrente aftrekbaar?

  Hoe wil je verder?

  Bereken je hypotheek
  Maak een afspraak