Man bekijkt op iPad zijn hypotheek

Hypotheekrenteaftrek

Met hypotheekrenteaftrek kun je een deel van de rente die je voor je hypotheek betaalt, terugkrijgen van de belasting. Lees hier meer over wanneer je in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek.

Wat is hypotheekrenteaftrek?

Als je een hypotheek afsluit voor je huis, betaal je elke maand rente over je hypotheek. Die hypotheekrente mag je onder voorwaarden aftrekken van het inkomen waar je belasting over betaalt. Je betaalt dan minder belasting.

infographic Annuiteitenhypotheek en Lineaire hypotheek

Hypotheekvormen met renteaftrek

Bij zowel een Annuïteiten Hypotheek als Lineaire Hypotheek heb je de zekerheid dat je de hypotheek helemaal aflost. Bij deze vormen is de rente aftrekbaar zolang je daar fiscaal recht op hebt.

Kies je voor een Annuïteiten Hypotheek, dan zijn je bruto maandlasten de periode dat je rente vast staat gelijk. Bij hypotheekrenteaftrek profiteer je in het begin van lagere netto maandlasten. Bij een Lineaire Hypotheek zijn je maandlasten aan het begin het hoogst en worden deze steeds lager. De totale lasten zijn lager dan bij een Annuïteiten Hypotheek.

Wanneer kom je in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek?

Jouw hypotheekvorm en wanneer je deze hebt afgesloten of afsluit bepalen of je in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek.

Envelop met brief en geld

Hypotheekrenteaftrek aanvragen

Je vraagt hypotheekrenteaftrek aan via de Belastingdienst. Dit kan op twee manieren:

Je vult bij je belastingaangifte in hoeveel hypotheekrente je hebt betaald. Als het goed is staat dat bedrag al vooraf ingevuld. De Belastingdienst trekt de hypotheekrente dan af van het bedrag waarover je belasting moet betalen. Je vraagt de Belastingdienst om elke maand een bedrag te ontvangen. Dit heet een voorlopige teruggave. Wil je de voorlopige teruggave aanvragen, wijzigen of stopzetten? Dit regel je via de website van de Belastingdienst.

Hypotheek zonder recht op renteaftrek

De hypotheekrente is op dit moment erg laag. Minder rente betalen betekent ook minder om van je inkomen af te trekken. Steeds meer huizenkopers kiezen daarom voor een hypotheek zonder recht op hypotheekrenteaftrek.

Meer informatie over hypotheken

Persoonlijk hypotheekgesprek

We vinden het belangrijk dat een hypotheek bij jouw situatie en woonwensen past. Daarom denken we graag met je mee. Maak een afspraak voor een gratis oriënterend hypotheekgesprek met een adviseur. Dit kan makkelijk online via videogesprek, waar en wanneer het jou uitkomt.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer