Hypotheek en belasting

Plop die champagne maar open, je hebt een nieuwe woning gekocht. Wist je dat je sommige kosten rond je nieuwe hypotheek mag aftrekken van de belasting?

Nieuwe woning: eenmalig kosten aftrekken van de belasting

Heb je een nieuwe woning en dus een nieuwe hypotheek? Dan mag je de volgende kosten die je maakt bij de koop, aftrekken van de belasting.

    Notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte en kadastrale rechten voor de hypotheekakte, inclusief btw. Taxatiekosten die je maakt om de hypotheek te krijgen. Kosten voor je aanvraag van een Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De vergoeding die je betaalt voor vervroegd aflossen of oversluitkosten van je hypotheek. Bouwrente over de periode ná het sluiten van je koop- of aanneemovereenkomst.

Je geeft de kosten door bij je aangifte inkomstenbelasting. Kocht je bijvoorbeeld dit kalenderjaar een huis? Dan geef je de kosten door in de aangifte die je het volgende kalenderjaar doet.

Hypotheekrenteaftrek

Je betaalt elk jaar rente over je hypotheek (de hypotheekrente). Deze rente mag je onder bepaalde voorwaarden aftrekken van het inkomen waar je belasting over betaalt. Dit heet hypotheekrenteaftrek.

Woning verkopen: hypotheekrente aftrekken

Verkoop je je huis? Dan heb je misschien ook recht op hypotheekrenteaftrek voor je nieuwe woning. Soms krijg je ook renteaftrek als je al verhuisd bent, maar je oude woning nog te koop staat.

Veelgestelde vragen

phone

Hulp nodig?