Datum afschrijven hypotheekrente en aflossing

Vanaf februari 2022 incasseren we je hypotheekrente en/of aflossing op een andere manier, namelijk via SEPA. Voorheen incasseerden we het maandbedrag altijd. Of er nu wel of niet genoeg geld op je rekening stond.

Zo incasseren we de hypotheekrente of aflossing

Vanaf februari 2022 incasseren we alleen als er voldoende saldo op je rekening staat. Bij onvoldoende saldo wordt je hypotheekbedrag in het begin wel afgeschreven. Staat er op de 5e werkdag na afschrijving nog steeds niet genoeg geld op je rekening? Dan wordt het geld weer teruggestort. Hierdoor ontstaat er een achterstand op de betaling van je hypotheek. Je ontvangt daarom een betalingsherinnering waarin staat omschreven hoe je het geld overmaakt.

Zorg er dus voor dat er altijd voldoende saldo op je rekening staat op het moment van incasseren.

Tip! Stel een Rabo Alert in bij onvoldoende saldo na een incasso.

Is je hypotheek niet afgeschreven? Check je goedkeuringslijst

Het kan zijn dat je een blokkade- of goedkeuringslijst hebt aangemaakt voor bedrijven die wel of niet mogen afschrijven. Op het moment dat je een goedkeuringslijst hebt ingesteld en wij niet op deze lijst staan, kunnen wij de hypotheek niet afschrijven. Lees hieronder hoe je de lijst kunt aanpassen.

Afschrijvingen in december

Voor de belasting moet de afschrijving van de maand december in het jaar zelf verwerkt worden. Zo kun je de rente over december nog in het huidige jaar aftrekken van de belasting. Daarom verwerken we bij een rekeningnummer van Rabobank de afschrijving op de laatste werkdag van het jaar. Bij afschrijving van een rekeningnummer bij een andere bank wordt op de voorlaatste werkdag van december afgeschreven.

Veelgestelde vragen

phone

Hulp nodig?