Man en vrouw passen online hypotheekrente aan op tablet

Hypotheekrente aanpassen

Is de hypotheekrente op dit moment lager dan de rente die jij betaalt voor je hypotheek? Of wil je graag langer zekerheid over je hypotheeklasten? Dan kan het interessant zijn om je hypotheekrente tussentijds aan te passen.

Hoe kan ik mijn hypotheekrente aanpassen?

Laat je je rente tussentijds wijzigen, dan betaal je een vergoeding vervroegd aflossen voor het renteverlies van de bank. Je kunt deze vergoeding in één keer betalen of gespreid met rentemiddeling. De vergoeding zit dan via een rentemiddelingsopslag verwerkt in je nieuw gekozen rente. Op dit moment bieden wij rentemiddeling alleen aan voor aflossingsvrije leningen met Plusvoorwaarden en als je voldoet aan de overige voorwaarden.

Thumbnail video Rente aanpassen
Smartphone met Bankierenapp

Wat betekent hypotheekrente aanpassen voor mij?

Wil je weten of het interessant is voor jou om je vaste hypotheekrente tussentijds te wijzigen? In de Rabo App kun je binnen een paar minuten inzicht krijgen:

• Welke kosten hieraan verbonden zijn;

• Uit welke nieuwe rentevaste periodes je kunt kiezen;

• Welke rentetarieven en maandlasten bij jouw keuze horen.

Geïnteresseerd? Dan kun je meteen een aanbod aanvragen.

Kun je niet inloggen of wil je toch liever met een adviseur spreken? Onze adviseurs helpen je graag tijdens een gratis en vrijblijvend gesprek.

Goed om te weten voor je je hypotheekrente aanpast

Wil je je hypotheekrente aanpassen? Houd hier dan rekening mee:

Waarom mijn hypotheekrente aanpassen?

Heb je in het verleden de rente voor je hypotheek voor een langere periode vastgezet, en betaal je nu een hogere rente dan de hypotheekrente die we nu aanbieden? Dan kan het interessant zijn om je hypotheekrente tussentijds te wijzigen en opnieuw vast te zetten tegen de actuele rente. Zo kun je in hetzelfde huis blijven wonen tegen lagere maandlasten. Of misschien wil je langer zekerheid over je maandlasten. In dat geval kun je er voor kiezen je hypotheekrente aan te passen naar een nieuwe, langere periode dan de rente voor je hypotheek op dit moment nog vast staat.

Wat is voordeliger: direct vergoeding betalen of rentemiddeling?

Bij rente middelen houden we bij het berekenen van het renteverlies geen rekening met het bedrag dat je elk jaar vergoedingsvrij mag aflossen (vergoedingsvrije ruimte). Als je de vergoeding in één keer betaalt, doen we dat wel. Over dat bedrag betaal je dus geen vergoeding. Hierdoor is het in één keer betalen van de vergoeding voordeliger dan rentemiddeling over de gehele looptijd. Wat voor jou gunstiger is, hangt af van jouw persoonlijke situatie en wensen.

Vergoedingsvrije ruimte

Op ieder leningdeel van je hypotheek kun je een percentage boetevrij aflossen. Meestal is dat 10% of 20% per kalenderjaar. Over dit bedrag hoef je geen vergoeding te betalen. Dit heet de vergoedingsvrije ruimte. Bij het berekenen van de vergoeding houden we rekening met de vergoedingsvrije ruimte. Kijk in de hypotheekvoorwaarden van het leningdeel waarvan je de hypotheekrente wilt aanpassen hoeveel vergoedingsvrije ruimte jij hebt.

Vergoeding in één keer betalen

Kies je voor in één keer betalen van de vergoeding, dan betaal je eenmalig een bedrag. Dit eenmalige bedrag wordt ook wel boeterente of vergoeding vervroegd aflossen genoemd. De vergoeding wordt in de maand van het ingaan van de nieuwe rentevast periode geïncasseerd.

    + Direct profiteren van de actuele hypotheekrente + Lagere maandlasten + Vergoedingsvrije ruimte nemen we mee in de berekening - Je moet het bedrag in één keer betalen

Rentemiddeling

Kies je voor rentemiddeling, dan betaal je de vergoeding gespreid via een rentemiddelingsopslag op je nieuw gekozen rente.

    + Direct profiteren van een lagere hypotheekrente + Gespreid betalen van de vergoeding - Lagere maandlasten, maar hoger dan wanneer je de vergoeding in één keer betaalt - De vergoeding is bij rentemiddeling over de gehele looptijd hoger dan wanneer deze in één keer wordt betaald

Zo werkt het berekenen van de vergoeding

Hieronder vind je een voorbeeldberekening voor het aanpassen van de hypotheekrente van een Aflossingsvrij Hypotheek. Daarin zie je hoe de vergoeding is berekend. We laten ook het verschil zien tussen de vergoeding in één keer en gespreid betalen via rentemiddeling.

Heb je nog vragen?

Neem dan contact op met jouw Rabobank.

phone

Hulp nodig?