Man en vrouw passen online hypotheekrente aan op tablet

Hypotheekrente aanpassen

Is de hypotheekrente op dit moment lager dan de rente die jij betaalt voor je hypotheek? Dan kan het interessant zijn om je hypotheekrente tussentijds aan te passen.

Hoe kan ik mijn hypotheekrente aanpassen?

Laat je je rente tussentijds wijzigen, dan betaal je een vergoeding vervroegd aflossen voor het renteverlies van de bank. Je kunt deze vergoeding in één keer betalen of gespreid met rentemiddeling. De vergoeding zit dan via een rentemiddelingsopslag verwerkt in je nieuw gekozen rente. Op dit moment bieden wij rentemiddeling alleen aan voor aflossingsvrije leningen met Plusvoorwaarden en als je voldoet aan de overige voorwaarden.

Thumbnail video Rente aanpassen
Smartphone met Bankierenapp

Aanvragen hypotheekrente wijzigen

Je ontvangt van ons een persoonlijke berekening van de vergoeding met toelichting. Voldoe je aan de voorwaarden, dan ontvang je ook een voorstel voor rentemiddeling.

Zorg dat je jouw leningnummer bij de hand hebt. Dit nummer vind je in de Rabo App bij ‘Hypotheken’ of op het rekeningafschrift of financieel jaaroverzicht van je hypotheek.

De gemiddelde verwerkingstijd is ongeveer twee weken. Let op, voor de huidige aanvragen wordt vergoedingsrente niet meer in 2021 geïncasseerd.

Goed om te weten voor je een aanvraag doet

Een aanvraag doen voor het aanpassen van je hypotheekrente? Houd hier dan rekening mee:

Wat zijn de voorwaarden voor rentemiddeling?

Je leningdeel is een Aflossingsvrije Hypotheek met een vaste rente of een vaste rente met rentebedenktijd. Je kiest voor een nieuwe rentevaste periode van 5 of 10 jaar. Deze periode moet langer zijn dan het restant van je huidige rentevaste periode. Je hebt het leningdeel gesloten op particuliere voorwaarden (geen Basisvoorwaarden). De lening is bestemd voor de financiering van de woning die jouw hoofdverblijf is. Je huidige rente is niet tot stand gekomen door rentemiddeling. Op het leningdeel is het Nederlands recht van toepassing. Tijdens de rentevaste periode waarvoor je een middelrente hebt afgesproken, kun je jouw rente niet nóg een keer middelen.

Mijn rentevaste periode loopt bijna af. Wat moet ik doen?

Loopt je rentevaste periode binnen nu en 3 maanden af? Dan hoef je niets te doen. Je ontvangt van ons een nieuwe rentevoorstel.

Ik heb een (bank)spaar- of opbouwhypotheek? Moet ik mijn rente dan wel verlagen?

Als je een (bank)spaar- of opbouwhypotheek hebt en je hypotheekrente omlaag gaat, dan wordt ook je spaarrente lager. Je bouwt hierdoor minder op. Neem daarom contact op met een adviseur om jouw situatie te bespreken.

Heb je een (bank)spaarhypotheek waarbij de rente is gekoppeld aan de hypotheekrente? En wil je de rente aanpassen? Dan trekken we het opgebouwde spaartegoed af van het bedrag waarover je een vergoeding moet betalen. Ook houden we rekening met de toekomstige contractuele premie of inleg bij de berekening van de vergoeding.

Wat kost het wijzigen van mijn hypotheekrente?

Naast de vergoeding vervroegd aflossen betaal je € 350 wijzigingskosten voor het aanpassen van je hypotheekrente. De aanvraag zelf is kosteloos.

Wil je de hypotheekrente van drie of meer leningen aanpassen? Neem dan contact op met jouw Rabobank. Zo voorkom je dat je meerdere keren wijzigingskosten betaalt.

Heeft het wijzigen van de hypotheekrente gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek?

Een lagere rente kan invloed hebben op je hypotheekrenteaftrek. Maak je gebruik van de voorlopige teruggave van de Belastingdienst? Pas deze dan aan naar de nieuwe situatie.

Wat zijn de tijdslijnen voor het wijzigen van mijn hypotheekrente via een online aanvraag?

Rabobank stelt een aanbod op met het rentetarief van de datum van het verzenden van je aanvraag. Dit aanbod ontvang je binnen enkele weken na aanvraag per post. Het aanbod blijft 2 weken geldig. Als je het formulier tijdig getekend retourneert met je keuze daarop aangegeven, gaat je nieuwe rente in op de datum aangegeven in de brief. Vergoedingsrente (indien van toepassing) en wijzigingskosten worden geïncasseerd in de 1e week na ingangsdatum van de rentewijziging. De nieuwe rente wordt aan het einde van de maand geïncasseerd.

Jouw situatie

Wil je weten of het wijzigen van je hypotheekrente gunstig is in jouw situatie? Ontdek jouw mogelijkheden tijdens een gratis en vrijblijvend gesprek.

Vraag een afspraak aan

Waarom mijn hypotheekrente aanpassen?

De afgelopen jaren is de hypotheekrente sterk gedaald. Heb je in het verleden de rente voor je hypotheek voor een langere periode vastgezet, dan betaal je nu vaak een hogere rente dan de hypotheekrente die wij nu aanbieden. Het kan dan interessant zijn om je hypotheekrente tussentijds te wijzigen en opnieuw vast te zetten tegen de actuele rente. Zo kun je in hetzelfde huis blijven wonen tegen lagere maandlasten.

Wat is voordeliger: direct vergoeding betalen of rentemiddeling?

Bij rente middelen houden we bij het berekenen van het renteverlies geen rekening met het bedrag dat je elk jaar vergoedingsvrij mag aflossen (vergoedingsvrije ruimte). Als je de vergoeding in één keer betaalt, doen we dat wel. Over dat bedrag betaal je dus geen vergoeding. Hierdoor is het in één keer betalen van de vergoeding voordeliger dan rentemiddeling over de gehele looptijd. Wat voor jou gunstiger is, hangt af van jouw persoonlijke situatie en wensen.

Vergoedingsvrije ruimte

Op ieder leningdeel van je hypotheek kun je een percentage boetevrij aflossen. Meestal is dat 10% of 20% per kalenderjaar. Over dit bedrag hoef je geen vergoeding te betalen. Dit heet de vergoedingsvrije ruimte. Bij het berekenen van de vergoeding houden we rekening met de vergoedingsvrije ruimte. Kijk in de hypotheekvoorwaarden van het leningdeel waarvan je de hypotheekrente wilt aanpassen hoeveel vergoedingsvrije ruimte jij hebt.

Vergoeding in één keer betalen

Kies je voor in één keer betalen van de vergoeding, dan betaal je eenmalig een bedrag. Dit eenmalige bedrag wordt ook wel boeterente of vergoeding vervroegd aflossen genoemd. De vergoeding wordt in de maand van het ingaan van de nieuwe rentevast periode geïncasseerd.

+ Direct profiteren van de actuele hypotheekrente + Lagere maandlasten + Vergoedingsvrije ruimte nemen we mee in de berekening - Je moet het bedrag in één keer betalen

Rentemiddeling

Kies je voor rentemiddeling, dan betaal je de vergoeding gespreid via een rentemiddelingsopslag op je nieuw gekozen rente.

+ Direct profiteren van een lagere hypotheekrente + Gespreid betalen van de vergoeding - Lagere maandlasten, maar hoger dan wanneer je de vergoeding in één keer betaalt - De vergoeding is bij rentemiddeling over de gehele looptijd hoger dan wanneer deze in één keer wordt betaald

Zo werkt het berekenen van de vergoeding

Hieronder vind je een voorbeeldberekening voor het aanpassen van de hypotheekrente van een Aflossingsvrij Hypotheek. Daarin zie je hoe de vergoeding is berekend. We laten ook het verschil zien tussen de vergoeding in één keer en gespreid betalen via rentemiddeling.

Voorbeeldberekening bij een Annuïteitenhypotheek

Meer informatie vind je op de pagina vergoeding vervroegd aflossen. Daar vind je ook een rekenvoorbeeld van het in één keer betalen van de vergoeding bij een Annuïteitenhypotheek.

Bekijk voorbeeldberekening

Heb je nog vragen?

Neem dan contact op met jouw Rabobank.