Restschuld hypotheek

Je wilt je huis graag verkopen. Je spreekt je buurman en die waarschuwt je voor een restschuld. Wat is een restschuld eigenlijk? En hoe kom je er vanaf?

Restschuld: een restje hypotheek

Is de waarde van je huis op dit moment lager dan het restbedrag van je hypotheek? Dan staat je huis ‘onder water’. Wil je je huis verkopen, dan levert de verkoop van je huis niet genoeg op om je hypotheek terug te betalen. Je houdt dan een restschuld over.

Restschuldregeling: financieren in nieuwe hypotheek

Ga je verhuizen? Je kunt je restschuld op 2 manieren terugbetalen:

    met eigen spaargeld meefinancieren: afbetalen door een nieuwe hypotheek of lening af te sluiten

In onze handige rekentool kun je de restschuld direct meenemen in je berekening. Je ziet dan wat een restschuld betekent voor je hypotheekbedrag en maandlasten. Wil je liever een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs? Maak dan een afspraak via de link ‘Afspraak maken’.

Als je de restschuld niet kunt betalen

Heb je niet voldoende spaargeld en kun je je restschuld niet meefinancieren in een nieuwe hypotheek? Dan kun je misschien geen nieuw huis kopen. Moet je toch verhuizen? Neem contact met ons op. Dan kijken we samen naar een persoonlijke oplossing.

Kwijtschelding van je restschuld

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan wordt in sommige gevallen je restschuld kwijtgescholden bij verkoop van je huis. Vraag naar de voorwaarden bij je adviseur of neem telefonisch contact met ons op.

Extra aflossen: voorkom restschuld bij verkoop

Staat je huis onder water, maar hoef je niet direct te verhuizen? Dan heb je voorlopig geen probleem. Wel kan het verstandig zijn om je hypotheekschuld kleiner te maken. Dit kun je doen door extra af te lossen op je hypotheek. Dat voorkomt latere zorgen over een restschuld.

Restschuld en belastingaftrek

Heb je je huis verkocht met een restschuld en heb je daar een lening voor? Dan mag je in sommige gevallen de rente over je restschuld aftrekken van de belasting. Of dit voor jou ook geldt, hangt af van de datum waarop je je huis hebt verkocht.

Huis verkocht en overgedragen in de periode van 29 oktober 2012 tot en met 31 december 2017

Je mag maximaal vijftien jaar de rente over je restschuld aftrekken van de belasting. Dit doe je in box 1.

Huis verkocht en overgedragen op 1 januari 2018 of later

Per 1 januari 2018 bestaat de regeling voor restschuld niet meer. Dat betekent dat de restschuld in jouw geval in box 3 valt en de rente niet aftrekbaar is.