Geen spijt maatregelen

Investeren in een duurzame woning

Nederland staat aan het begin van een energietransitie. Huiseigenaren krijgen daarmee te maken. Het verduurzamen van een bestaande woning is een uitdaging, maar het loont om je erin te verdiepen.

Het klimaatakkoord

Als het aan de overheid ligt, is Nederland in 2050 klimaatneutraal. Dit betekent dat we in dertig jaar tijd onze totale CO2-uitstoot moeten terugbrengen naar bijna nul. Het vereist aanpassingen aan vrijwel alle woningen in Nederland. De overheid schiet burgers te hulp met een reeks maatregelen, waaronder subsidiemogelijkheden voor particuliere huizenbezitters. Op lokaal niveau werken gemeenten aan plannen waarin ze vastleggen wanneer wijken van het aardgas afgaan en op welke manier de woningen het beste verwarmd kunnen worden. Uiterlijk eind 2021 is hierover meer bekend. Ondanks de onzekerheid over de aard en de kosten van de overheidsmaatregelen hoef je als huiseigenaar niet te wachten, maar kun je zelf alvast aan de slag met energiebesparingsmaatregelen.

Van isoleren krijg je nooit spijt, omdat de maatregelen snel zijn terug te verdienen.
Geen spijt maatregelen

Geen spijt

Veel van die maatregelen om energie te besparen zijn eenvoudig te realiseren. Zeker in wat oudere huizen valt veel duurzame winst te behalen. Het begint met goede isolatie, zodat er geen warmte onnodig naar buiten lekt.

Isoleer je huis

Van isoleren krijg je nooit spijt, omdat de maatregelen snel zijn terug te verdienen. Kijk allereerst naar vloeren, ramen en kozijnen, buitenmuren en het dak. Zorg ook dat je alle kieren en naden dicht. Vaak gaat het om simpele oplossingen, zoals tochtstrips of een tochtwerende brievenbus.

Ventileer je huis

Bij een goed geïsoleerde woning hoort een goed ventilatiesysteem, zeker wanneer er geen ‘natuurlijke’ ventilatie is door bijvoorbeeld roosters of ramen die op een kier kunnen. De betere mechanische ventilatiesystemen voeren lucht af en aan op basis van ‘balansventilatie’, waarbij warmte van de afgevoerde lucht wordt overgedragen aan de inkomende verse lucht. Daardoor hoef je minder te stoken.

Geen spijt maatregelen

Plaats zonnepanelen

Uiteindelijk moeten alle woningen in Nederland van het aardgas af, maar het vervangen van een gasgestookte cv-ketel door een (hybride) warmtepomp is een flinke investering. Dat soort grote uitgaves kun je wellicht beter uitstellen tot er meer duidelijk is over de plannen in jouw gemeente. Een maatregel waar je nooit spijt van krijgt, is het plaatsen van zonnepanelen. Gemiddeld verdien je deze investering in 6 tot 10 jaar tijd terug via de besparing op de energierekening. Rabobank-partner GreenHome, een onafhankelijke specialist op het gebied van duurzame woningen, kan je precies vertellen wat er allemaal mogelijk is op het gebied van verduurzaming.

Wil je meer weten over duurzaam wonen?

Onze adviseurs bespreken graag jouw persoonlijke mogelijkheden met je.

Maak een afspraak