Redenen om je huis te verduurzamen

Het duurzaam maken van onze woningen is een essentieel onderdeel van de energietransitie. Om te bereiken dat Nederland in 2050 energieneutraal wordt, is in het Klimaatakkoord afgesproken dat 7 miljoen woningen in de komende decennia van het aardgas af gaan. Als woningeigenaar kun je diverse maatregelen nemen om je huis te verduurzamen. Je draagt zo niet alleen bij aan de energietransitie, je bespaart er ook mee op je energielasten. Hieronder lees je meer over de belangrijkste redenen om je huis te verduurzamen.

Op weg naar duurzaam wonen

Rabobank streeft ernaar alle klanten zo goed mogelijk te ondersteunen bij het energiezuinig maken van hun woningen. Steeds meer woningeigenaren nemen verduurzamingsmaatregelen, maar niet elk huishouden is al zo ver. Want waar verduurzamen voor de een niet snel genoeg gaat, weet de ander nog niet goed waar te beginnen of ziet op tegen de kosten.

Toch kan ieder huis energiezuinig zijn. Ook dat van jou! Een goede eerste stap is besparen. Dit kan simpel zijn zonder dat je flinke investeringen hoeft te doen.

Icon termomether en blaadje

Bespaar op je energielasten

De energieprijzen zijn de laatste jaren gestegen. De stijgende prijzen kunnen grote gevolgen voor je hebben wanneer je energierekening een stuk hoger wordt. Daarom is het juist nu prettig als je kunt besparen op deze terugkerende kostenpost. Energie besparen kan heel simpel zijn. Kleine besparingen kunnen samen een aanzienlijk verschil maken. Denk aan minder lang douchen, de thermostaat lager zetten, ledlampen gebruiken. Op de website van Milieu Centraal vind je veel tips waarmee je eenvoudig flink kunt besparen op je energierekening.

Misschien heb je al veel verduurzamingsmaatregelen genomen of vraag je je af hoe jouw verbruik zich verhoudt tot dat van vergelijkbare huishoudens. Hiervoor biedt Milieu Centraal een eenvoudige adviestool: Vergelijk mijn energieverbruik.

Rabo HuisScan

Doe de HuisScan

Door je woning te verduurzamen kun je niet alleen geld besparen op je energierekening, je kunt daarnaast een positieve bijdrage leveren aan het milieu, je energielabel verbeteren en mogelijk stijgt je woningwaarde ook nog eens. We helpen je hierbij graag op weg. Met de HuisScan van homeQgo* krijg je direct inzicht in de energiebesparende maatregelen die jij kunt nemen, met daarbij een inschatting van de kosten en terugverdientijd.

* Voor de HuisScan maakt homeQgo gebruik van openbare gegevens van het Kadaster, de Basisregistratie Adressen en Gebouwen en het Actueel Hoogtebestand Nederland. Het inzicht is een inschatting. Aan de uitkomsten van de HuisScan kunnen geen rechten worden ontleend.

No-regret maatregelen

Een no-regret maatregel is een maatregel die meteen je energievraag verlaagt en die je waarschijnlijk snel terugverdient. Een maatregel dus waar je geen spijt van krijgt. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan maatregelen om je huis te isoleren of om minder energie te verbruiken.

Isoleren

Door je dak, muren, ramen of vloer beter te isoleren, verliest je huis minder warmte en verminder je onnodig energieverbruik. Zo kun je veel geld besparen, met name als je huis op dit moment nog helemaal niet goed geïsoleerd is. Sommige isolatiemaatregelen kun je eenvoudig zelf nemen, zeker als je zelf een beetje handig bent. Denk bijvoorbeeld aan dichten van kieren door tochtstrips aan te brengen, of door een voorzetwand te plaatsen. Maar andere isolatieklussen kun je beter laten uitvoeren.

Met de isolatiescan van homeQgo ontvang je een persoonlijk online isolatieadvies voor jouw woning inclusief vrijblijvende offerte.

Zonnepanelen

Naast isolatie kun je je huis energiezuiniger maken door zelf op een duurzame manier energie op te wekken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak van je huis te installeren. Het grootste deel van de Nederlandse daken is geschikt voor zonnepanelen en met de hoge stroomprijzen van dit moment verdien je deze investering binnen enkele jaren terug. Zonnepanelen zijn daarom een goede investering. Ook zijn ze qua aanschaf in de afgelopen jaren steeds goedkoper geworden.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw dak? Met de homeQgo zonnepanelen scan ontvang je binnen enkele kliks een persoonlijk advies voor zonnepanelen op jouw dak.

Hulp bij verduurzamen van je huis

Deskundige hulp

Deskundige hulp

Meer dan 1.000 van onze hypotheekadviseurs zijn opgeleid tot ‘Adviseur Duurzaam Wonen’. Ze helpen je graag bij het financieren van je duurzame woonwens en geven je tips en advies over het verduurzamen.

Illustratie geld

Korting op je hypotheekrente

Koop je een woning met minimaal energielabel A? Of heeft jouw woning minimaal energielabel A en kies je een nieuwe rentevasteperiode? Dan kun je korting ontvangen op je hypotheekrente.

Inzicht met huisscans

Inzicht met huisscans

Om inzicht en hulp te bieden werken we samen met homeQgo. Met de huisscans van homeQgo zie je binnen enkele klikken welke energiebesparende maatregelen jij kunt nemen.

Veelgestelde vragen over Duurzaam Wonen:

Benut ook jouw duurzame woonkans

Een duurzaam huis kan je veel opleveren. Benieuwd hoe ook jij energiezuinig en duurzaam kunt wonen? Onze adviseurs die zijn opgeleid tot ‘Adviseur Duurzaam wonen’ helpen je tijdens een persoonlijk gesprek graag op weg.

phone

Hulp nodig?