Drie mannen verduurzamen het dak van een woning met mos

Veelgestelde vragen over het verduurzamen van je woning

Het is steeds meer in het nieuws waarom het belangrijk is dat we duurzamer gaan leven. Hier hoort een energiezuinig huis ook bij. Het verduurzamen van je huis kan voor veel voordelen zorgen, je energielabel kan stijgen, je hebt meer wooncomfort, beter voor het milieu en je bespaart op je energierekening. Maar er ontstaan ook vragen. Om deze reden hebben wij de meest gestelde vragen voor jou op een rij gezet.

Algemene vragen over duurzaam wonen

Wat komt er allemaal bij kijken en waar moet je op letten? De antwoorden vind je hier.

Waarom moeten we van het aardgas af? Dat is toch een relatief schone bron van energie?

Ja, aardgas is van de fossiele brandstoffen de schoonste. Het is belangrijk dat we zo snel mogelijk stoppen met kolen en daarna aardgas gaan uitfaseren. We zullen dus ook niet van de een op andere dag van het aardgas afstappen. Maar willen we ons klimaat beschermen, dan moeten we uiteindelijk naar een klimaatneutrale maatschappij toe. Daar is in 2015 in Parijs met alle wereldleiders een akkoord over gesloten. En om dat doel te bereiken moeten we van alle fossiele brandstoffen af, dus ook aardgas. In de komende decennia zullen we in Nederland, maar ook in andere landen, stap voor stap die kant op bewegen.

Hoeveel kost het om mijn huis duurzaam en aardgasvrij te maken?

Het verschilt natuurlijk erg per woning. In oudere woningen moeten we daar meer werk voor verzetten dan in een nieuwbouwhuis. Maar gemiddeld gezien zal het tussen de €25.000 en €35.000 per woning kosten. Het voordeel is dat deze verbouwing zich in tegenstelling tot veel andere verbouwingen zich ook (grotendeels) terugverdient via een veel lagere energierekening. Je hoeft niet alles in één keer te doen. Met minder dure energiezuinige maatregelen maak je ook al verschil, bijvoorbeeld met alleen zonnepanelen en/of groene daken. Deze maatregelen kosten aanzienelijk minder dan je huis volledig aardgasvrij maken.

Ik wil gaan verhuizen, waar moet ik op letten bij een nieuwe woning?

Kijk in eerste instantie naar het energielabel van de woning. Die zal een eerste indicatie geven van de energiezuinigheid van de woning. Loop bij woningen van voor 1985 goed de isolatie na van de verschillende onderdelen van het huis: vloer, buitenmuren, dak en het type glas. Vraag ook naar de leeftijd van de cv-ketel. Is het een woning met een eigen dak? Kijk dan eens naar de ligging van het dak; een dak met een oriëntatie richting het noorden is minder geschikt voor zonnepanelen. Zowel oostelijke, westelijke als zuidelijke oriëntatie is wel geschikt voor zonnepanelen of collectoren.

Ik wil mijn huis wel verduurzamen, maar waar moet ik beginnen?

Het antwoord op de die vraag hoor je steeds vaker: we moeten onze woningen goed isoleren. En dat is niet voor niets. Een ongeïsoleerde woning heeft onnodig veel energie nodig om het warm en comfortabel te maken in huis. Je kan veel energie, en daarmee ook geld besparen door de woning goed in te pakken. In alle verduurzamingsplannen vormt een goede isolatielaag daarom de basis.

Is er subsidie waar ik aanspraak op maak?

Veel energiebesparende maatregelen vormen een erg aantrekkelijke financiële investering. Het rendement op je investering is in veel gevallen vergelijkbaar met een rente van 5% op je spaarrekening. Subsidies zijn vaak bedoeld om het onrendabele stuk te compenseren. Door het goede financiële rendement op veel van de investeringen zie je dat er minder subsidies zijn dan vroeger. Daarvoor in de plaats zijn er meer mogelijkheden gekomen om de investering (deels) te lenen. Dat kan via de hypotheek, of via een energielening van de overheid met een lage rente. Toch zijn er nog enkele subsidies verkrijgbaar voor warmtepompen, houtkachels en zonneboilers. Ook voor VvE’s zijn er verschillende subsidiemogelijkheden.

Lees hier meer over subsidiesEen compleet overzicht vind je op energiesubsidiewijzer.nl
Start de HuisScan
Drie mensen zitten aan tafel met een fragment van groene dakbedekking

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Profiteer van de zon en vind hier informatie hoe jij op je energierekening kunt besparen met zonnepanelen.

Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?

Rabobank heeft een samenwerking met homeQgo. HomeQgo helpt je bij het verduurzamen van je woning door onder andere het plaatsen van zonnepanelen. Met de zonnepanelen scan krijg je aan de hand van het ingevulde adres een persoonlijk voorstel voor jouw woning.

Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen?

Nee, in principe niet. Tenzij de woning een bijzonder welstandsniveau heeft zoals een beschermd stads- of dorpsgezicht, of een monumentenstatus heeft. In dat geval kan je het beste bij het Omgevingsloket terecht om te zien welke mogelijkheden je wel hebt.

Wat gaat er met de salderingsregeling voor zonnepanelen gebeuren?

Op dit moment geldt de salderingsregeling: je mag de opgewekte energie via zonnepanelen aftrekken van het totale stroomverbruik in huis. Je krijgt voor de opgewekte energie hetzelfde bedrag terug als je zelf voor stroom betaalt. De minister heeft aangekondigd dat deze regeling gaat veranderen, dat zal op zijn vroegst pas in 2023 zijn. Wat daarvoor in de plaats komt is een terugleversubsidie. Je zal per kWh elektriciteit die je opwekt een iets lager bedrag krijgen dan nu het geval is. De minister heeft wel aangegeven dat een belangrijk uitgangspunt is dat de terugverdientijd van zonnepanelen rond de 7 jaar blijft liggen, wat vergelijkbaar is met nu.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

De gemiddelde terugverdientijd voor zonnepanelen ligt voor particulieren op dit moment rond de 6 tot 8 jaar. De zonnepanelen gaan over het algemeen 25 jaar mee. Dit maakt dat zonnepanelen erg populair zijn op dit moment. De exacte terugverdientijd hangt af van de ligging van het dak en het type zonnepanelen dat je neemt. Let op: ook daken die niet pal op het zuiden liggen zijn door de nieuwste technieken erg geschikt voor zonnepanelen.

Een deel van mijn dak ligt in de schaduw, hebben zonnepanelen wel zin?

De moderne zonnepaneleninstallaties zijn een stuk geavanceerder dan vroeger. Ze kunnen heel goed met schaduw omgaan. De opbrengst zal zeker wat lager liggen, maar vaak is het nog zeker de moeite waard om zonnepanelen te plaatsen, vooral bij schaduw die maar een deel van de dag op de panelen valt.

Zonnepanelen worden elk jaar goedkoper. Kan je beter wachten met zonnepanelen?

Klopt, zonnepanelen worden elk jaar iets beter en iets goedkoper. Wachten lijkt daarom best logisch. Maar men vergeet vaak dat wachten ook geld kost: namelijk de elektriciteitsrekening van dat jaar. Je bespaart namelijk met 10 zonnepanelen als snel €500 per jaar. En als je dat tegen elkaar afweegt, is wachten opeens een stuk minder aantrekkelijk.

Scan nu jouw dak
Mensen staan voor een huis met zonnepanelen op het dak

Veelgestelde vragen over warmtepompen

Gasloos wonen is de toekomst. Zonder gas kan je met een warmtepomp je huis goed verwarmen of juist verkoelen. Hieronder vind je meer informatie over warmtepompen.

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

Veel woningen zijn nog niet geschikt om te verwarmen met een warmtepomp. Er zijn twee belangrijke voorwaarden om de cv-ketel in te wisselen voor een warmtepomp: goede isolatie. De warmtepomp heeft minder vermogen dan een cv-ketel. Hij geeft warmte af op lagere temperatuur dan een cv-ketel. Het is daarom belangrijk dat de warmte niet te makkelijk uit de woning ontsnapt, anders wordt het binnen niet behaaglijk tijdens een koude winterdag. Een goede vloer-, muur- en dakisolatie zijn daarom essentieel. Ook is het belangrijk dat je goed isolerend glas hebt. Door de goede isolatie houd je de warmte goed vast in huis. Je kan nu met een lagere temperatuur de woning gaan verwarmen. Idealiter met vloerverwarming, die vormt een goede combinatie met de warmtepomp door het grote oppervlak. Maar het kan ook met (speciale) radiatoren die de woning met lage aanvoertemperatuur warm krijgen.

Kost een warmtepomp tienduizenden euro’s?

Een warmtepomp vergt inderdaad een behoorlijke investering. Voor sommige grotere woningen of kantoorpanden kan het inderdaad oplopen naar enkele tienduizenden euro’s. Maar die verbruiken ook heel veel gas via hun huidige cv-ketel. Voor de meeste woningen zijn kleinere buitenlucht warmtepompen een prima optie. Die kosten veelal tussen de €8.000 en €12.500. Dat is alsnog niet goedkoop, maar als de warmtepomp goed kan draaien zijn de stookkosten ook aanzienlijk lager dan bij een cv-ketel op aardgas.

Is een nieuwe cv-ketel aanschaffen een slechte investering?

Dat is niet altijd het geval. De voorkeur gaat natuurlijk uit naar een duurzaam alternatief. Het vervangingsmoment is een goede aanleiding om naar de isolatie van de woning te kijken en de mogelijkheden voor een warmtepomp te onderzoeken. Komt daar uit dat dit nog niet kan, dan is een nieuwe cv-ketel niet per se een slechte investering. We raden je wel aan dan direct te kijken naar een kleinere hybride warmtepomp die naast de nieuwe CV-ketel komt te staan. Die gaat de CV-ketel ontlasten en daardoor bespaar alsnog veel op de gasrekening.

Twee mensen zitten aan tafel en kijken naar een tablet

Veelgestelde vragen over isoleren

Zowel in de zomer als in de winter zorgt goed isoleren voor meer wooncomfort. Lees hieronder de mogelijkheden van isoleren om je huis energiezuiniger te krijgen en geld te besparen.

Wat is goede isolatie?

Dat is best lastig, omdat ‘goed’ afhangt van wat je wilt bereiken. Wil je naar energieneutraal, dan zul je met hogere isolatiewaarden moeten isoleren dan als dat niet het uitgangspunt is. De isolatiewaarde van de constructie wordt weergegeven met de Rc-waarde. De woning is goed geïsoleerd met waardes in de richting van Rc 3.5 voor de vloer, Rc 4.5 voor de muren en Rc 6.0 voor het dak. Dat wordt nu ook gehanteerd in het bouwbesluit voor nieuwe woningen. Ga je isoleren, probeer dan deze isolatiewaarden te halen. Soms is het niet mogelijk, maar onderzoek de mogelijkheden in elk geval. Met deze isolatiewaarden ben je ook goed voorgesorteerd op bijvoorbeeld een warmtepomp.

Is isoleren heel duur en omvangrijk?

Sommige vormen van woningisolatie zijn kostbaar. Denk aan een volledige dakrenovatie of het isoleren van de buitengevel. Andere vormen van isolatie zijn aanzienlijk goedkoper. Het isoleren van de vloer en de spouw kost vaak tussen de €1.000 en €2.500. Veel mensen schatten dat veel hoger in. Ook de overlast en omvang van de klus wordt vaak overschat. Vloer- en spouwmuurisolatie zijn vaak klussen die binnen een dag geregeld zijn.

Verdien je energiebesparende maatregelen zoals isolatie pas na lange tijd terug?

Dat verschilt per maatregel, maar veel maatregelen verdien je al terug in 5 tot 10 jaar. Voor grotere verbouwingen kan dit langer zijn, maar die investering zie je terug in de waardestijging van het pand. Onderzoek van Calcasa laat zien dat investeringen in duurzame maatregelen zich vertalen naar een hogere woningwaarde.

Zorgt spouwmuurisolatie voor vochtproblemen?

Sommige mensen denken dat er altijd een luchtspouw aanwezig moet blijven om vochtdoorslag te voorkomen. Dat is onjuist. Als er spouwmuurisolatie wordt toegepast kan er geen vocht doorslaan naar de binnenmuur. De spouw moet wel vrij zijn van rommel of metselbaarden om koudebruggen te voorkomen. Om dat te inspecteren komt een gecertificeerd isolatiebedrijf altijd vooraf langs om daar naar te kijken. Als zij zien dat er een risico op vochtdoorslag is, dan zullen zij dat aangeven en niet tot isoleren overgaan. Maar het overgrote deel van de woningen kan goed geïsoleerd worden met spouwmuurisolatie.

Hoe isoleer ik een oude steensmuur?

Woningen gebouwd voor 1930 zijn vaak gebouwd met een massieve steensmuur. Er is geen luchtlaag aanwezig tussen de binnen en buitenmuur. De woning kan daardoor niet via spouwmuurisolatie geïsoleerd worden. Er blijven twee alternatieven over: via een voorzetwand aan de binnenkant van de woning of door een nieuwe buitengevel te plaatsen. Vaak is deze laatste variant voor oudere woningen niet mogelijk of wenselijk omdat het uiterlijk van de woning verandert. Voor deze woningen is dus de beste manier om via een voorzetwand de binnenkant van de muren te isoleren.

Man draagt isolatiemateriaal op zijn schouder

Benut ook jouw duurzame woonkans

Een duurzaam huis levert je veel op. Een lagere energierekening, meer wooncomfort en je draagt bij aan een beter milieu. Benieuwd hoe ook jij energiezuinig en duurzaam kunt wonen? Tijdens een persoonlijk gesprek ontdek je wat je kunt doen om jouw huis te verduurzamen.