Koop je een energiezuinige woning? Of voer je een verbouwing uit waardoor jouw woning energiezuinig wordt? Dan ontvang je een duurzaamheidskorting van 0,10% op je hypotheekrente.

  Wanneer krijg je een duurzaamheidskorting?

  Als je een woning koopt met een Energie-Index van 0,6 of lager.Als je een woning verbouwt naar een Energie-Index van 0,6 of lager. De verbouwing moet dan binnen 24 maanden na het ingaan van de rentevastperiode met korting afgerond zijn.Als je een nieuwbouwwoning koopt met een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van 0,4 of lager.Als je al een Rabobank hypotheek hebt en een nieuwe rentevaste periode kiest of de rente omzet van variabel naar vast. Je moet dan wel kunnen aantonen dat jouw woning een Energie-index van 0,6 of lager heeft, of een EPC van 0,4 of lager.
  Overige voorwaarden duurzaamheidskorting
  • De duurzaamheidskorting geldt alleen voor vaste rente (inclusief rentebedenktijd) voor particuliere hypotheken. Andere rentevormen, de OverbruggingsHypotheek en restschuldlening zijn uitgesloten van de duurzaamheidskorting.
  • De duurzaamheidskorting geldt alleen wanneer je een nieuwe rente kiest. Bijvoorbeeld bij een nieuwe offerte of bij renteverlenging. Als de rentevaste periode eenmaal is ingegaan kun je niet alsnog een duurzaamheidskorting krijgen.
  • Is er sprake van een bestaande lening waarvoor je een nieuwe rente kiest en wil je gebruik maken van de duurzaamheidskorting? Dan moet je ons uiterlijk 14 dagen voor de ingangsdatum van je nieuwe rente een document kunnen overhandigen waaruit de EPC of Energie-Index blijkt. Wij moeten akkoord gaan met dat document.
  • In de algemene voorwaarden voor particuliere leningen staat dat je het rentepercentage van een leningdeel kunt meenemen naar een lening voor een nieuwe woning. Dit noemen we de verhuisregeling. De duurzaamheidskorting vervalt als je je woning verkoopt of als je verhuist.
  • Je kunt alleen de duurzaamheidskorting krijgen voor een hypotheek voor een woonhuis in Nederland waarin je zelf woont.
  • Het is mogelijk dat wij op enig moment geen duurzaamheidskorting meer aanbieden. Je kunt er dan niet meer voor in aanmerking komen. Ook kunnen we voor nieuwe rentevasteperiodes de voorwaarden voor de duurzaamheidskorting aanpassen.
  • Je kunt de duurzaamheidskorting combineren met een Rabo Groenhypotheek en met de betaalpakketkorting.
  • Kies je een nieuwe rentevasteperiode op je leningdeel en verbouw je de woning naar een Energie-Index van 0,6 of lager? Dan kun je voor dat leningdeel ook gebruik maken van de korting. Een gecertificeerde energieadviseur moet dan in een rapport vastleggen dat je woning door de verbouwing een Energie-Index van 0,6 of lager bereikt. Je moet de verbouwing binnen 2 jaar na ingangsdatum van het leningdeel afgerond hebben. Wij kunnen je vragen om ons dit te bewijzen. De korting vervalt als blijkt dat je de verbouwing niet of niet tijdig hebt uitgevoerd.

  Welk document hebben we nodig voor het toekennen van de duurzaamheidskorting?

  Het document dat benodigd is, is afhankelijk van het bouwjaar van de woning:

  • Is de woning gebouwd na 1 januari 2018? Dan hoef je geen bewijs aan te leveren om de duurzaamheidskorting te krijgen.
  • Is de woning gebouwd tussen 1 januari 2015 en 1 januari 2018? Dan kun je een EPC-berekening aanleveren. Meestal is deze in bezit van de projectontwikkelaar of aannemer. Heb je deze berekening niet (meer)? Dan kun je een EPA-adviseur een Energie-Index rapport laten opstellen.
  • Is de woning gebouwd voor 1 januari 2015? Dan kun je een EPA-adviseur een Energie-Index rapport laten opstellen. Heeft de woning nog niet de vereiste Energie-Index? Dan kan in het rapport de benodigde verbouwing naar de vereiste Energie-Index worden berekend.

  Wat is een EPC en een Energie-Index?

  Energie Prestatie Coëfficiënt

  De Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) geeft aan hoe energiezuinig een nieuwbouwwoning is. Sinds 1 januari 2015 is de EPC-norm voor nieuwbouwwoning 0,4. Je kunt de EPC berekening van jouw huis opvragen bij de aannemer, makelaar of projectontwikkelaar.

  Meer informatie over de EPC

  Energie-Index

  De Energie-index geeft aan hoe energiezuinig een bestaande woning is. Hoe lager het getal, hoe energiezuiniger de woning. Een Energie-Index mag alleen opgesteld worden door een gecertificeerde energieadviseur. Je vindt deze onder andere via het EPA-adviesplatform.

  Krediet en totaalbedrag

  Onderstaand krediettabel is een berekening van het totale bedrag bij een lening van € 300.000 met Basisvoorwaarden, > 90% marktwaarde en Betaalpakketkorting en duurzaamheidskorting. Er is uit gegaan van 10 jaar vaste rente van 1,60%
  (rente op 01-10-2020).

  Totaal KredietbedragVaste debetrentevoet [1]Jaarlijks Kosten-percentage (JKP) [2]Termijnbedrag per maand [3]Duur van de Krediet-overeenkomst/aantal termijnen[4]Totaalbedrag [5]
  € 300.000,001,60%1,70%€ 1.049,82360€ 381.396,17

  [1] Gedurende de rentevast periode van 10 jaar staat deze rente vast. Dit is de rente voor een hypotheek zonder NHG (met Basisvoorwaarden) en meer dan 90% van de marktwaarde van de woning, met:
  a) Betaalpakketkorting van 0,20% (als u een betaalpakket bij de Rabobank heeft) en
  b) Duurzaamheidskorting van 0,10%.
  [2] Het JKP geeft aan wat u jaarlijks aan rente en kosten betaalt voor uw krediet als percentage van het totale kredietbedrag.
  [3] Bij de berekening is er vanuit gegaan dat de rente voor een periode van 30 jaar gelijk blijft. Als u tijdens de looptijd een nieuwe periode afspreekt om uw rente vast te zetten dan heeft dat gevolgen voor uw maandtermijn. Deze kan dan hoger of lager zijn.
  [4]
  Dit is in maanden. Uitgaande van een looptijd van 30 jaar gaat het hier om 360 maandtermijnen.
  [5]Deze totale kosten bestaan uit de te betalen rente, het af te lossen bedrag, de kosten van een Rabo Direct Pakket van €1,70 per maand, de geschatte kosten bij de notaris voor de hypotheekakte van €750,-, advies- en afsluitkosten van €1500,- en de geschatte taxatiekosten van €600,-. Hierin zijn niet opgenomen de kosten van een overlijdensrisicoverzekering en een opstalverzekering.

  Hoe wil je verder?

  Wij helpen je graag.

  Bereken je hypotheek Maak een afspraak