Hypotheekrente aanpassen

Is de hypotheekrente op dit moment lager dan de rente die jij betaalt voor je hypotheek? Dan kan het interessant zijn om je hypotheekrente tussentijds aan te passen.

Hoe kan ik mijn hypotheekrente aanpassen?

Laat je je rente tussentijds wijzigen, dan betaal je een vergoeding vervroegd aflossen voor het renteverlies van de bank. Je kunt deze vergoeding in één keer betalen of gespreid met rentemiddeling. De vergoeding zit dan via een rentemiddelingsopslag verwerkt in je nieuw gekozen rente. Op dit moment bieden wij rentemiddeling alleen aan voor aflossingsvrije leningen met Plusvoorwaarden en als je voldoet aan de overige voorwaarden.

Illustratie van smartphone en bankieren app

Aanvragen hypotheekrente wijzigen

Je ontvangt van ons een persoonlijke berekening van de vergoeding met toelichting. Voldoe je aan de voorwaarden, dan ontvang je ook een voorstel voor rentemiddeling.

Zorg dat je jouw leningnummer bij de hand hebt. Dit nummer vind je in de Rabo App bij ‘Hypotheken’ of op het rekeningafschrift of financieel jaaroverzicht van je hypotheek.

De gemiddelde verwerkingstijd is op dit moment ongeveer twee weken.

Vraag hypotheekrente wijzigen aan

Goed om te weten voor je een aanvraag doet

Een aanvraag doen voor het aanpassen van je hypotheekrente? Houd hier dan rekening mee:

Wat zijn de voorwaarden voor rentemiddeling?
  • Je leningdeel is een Aflossingsvrije Hypotheek met een vaste rente of een vaste rente met rentebedenktijd.
  • Je kiest voor een nieuwe rentevaste periode van 5 of 10 jaar. Deze periode moet langer zijn dan het restant van je huidige rentevaste periode.
  • Je hebt het leningdeel gesloten op particuliere voorwaarden (geen Basisvoorwaarden). De lening is bestemd voor de financiering van de woning die jouw hoofdverblijf is.
  • Je huidige rente is niet tot stand gekomen door rentemiddeling.
  • Op het leningdeel is het Nederlands recht van toepassing.

Tijdens de rentevaste periode waarvoor je een middelrente hebt afgesproken, kun je jouw rente niet nóg een keer middelen.

Mijn rentevaste periode loopt bijna af. Wat moet ik doen?

Loopt je rentevaste periode binnen nu en 3 maanden af? Dan hoef je niets te doen. Je ontvangt van ons een nieuwe rentevoorstel. Lees meer hierover.

Ik heb een (bank)spaar- of opbouwhypotheek? Moet ik mijn rente dan wel verlagen?

Als je een (bank)spaar- of opbouwhypotheek hebt en je hypotheekrente omlaag gaat, dan wordt ook je spaarrente lager. Je bouwt hierdoor minder op. Neem daarom contact op met een adviseur om jouw situatie te bespreken.

Heb je een (bank)spaarhypotheek waarbij de rente is gekoppeld aan de hypotheekrente? En wil je de rente aanpassen? Dan trekken we het opgebouwde spaartegoed af van het bedrag waarover je een vergoeding moet betalen. Ook houden we rekening met de toekomstige contractuele premie of inleg bij de berekening van de vergoeding.

Wat kost het wijzigen van mijn hypotheekrente?

Naast de vergoeding vervroegd aflossen betaal je € 350 wijzigingskosten voor het aanpassen van je hypotheekrente. De aanvraag zelf is kosteloos.

Wil je de hypotheekrente van drie of meer leningen aanpassen? Neem dan contact op met jouw Rabobank. Zo voorkom je dat je meerdere keren wijzigingskosten betaalt.

Heeft het wijzigen van de hypotheekrente gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek?

Een lagere rente kan invloed hebben op je hypotheekrenteaftrek. Maak je gebruik van de voorlopige teruggave van de Belastingdienst? Pas deze dan aan naar de nieuwe situatie.

Wil je weten of het wijzigen van je hypotheekrente gunstig is in jouw situatie? Ontdek jouw mogelijkheden tijdens een gratis en vrijblijvend telefonisch gesprek.

Vraag een telefonisch gesprek aan

Waarom mijn hypotheekrente aanpassen?

De afgelopen jaren is de hypotheekrente sterk gedaald. Heb je in het verleden de rente voor je hypotheek voor een langere periode vastgezet, dan betaal je nu vaak een hogere rente dan de hypotheekrente die wij nu aanbieden. Het kan dan interessant zijn om je hypotheekrente tussentijds te wijzigen en opnieuw vast te zetten tegen de actuele rente. Zo kun je in hetzelfde huis blijven wonen tegen lagere maandlasten.

Wat is voordeliger: direct vergoeding betalen of rentemiddeling?

Bij rente middelen houden we bij het berekenen van het renteverlies geen rekening met het bedrag dat je elk jaar vergoedingsvrij mag aflossen (vergoedingsvrije ruimte). Als je de vergoeding in één keer betaalt, doen we dat wel. Over dat bedrag betaal je dus geen vergoeding. Hierdoor is het in één keer betalen van de vergoeding voordeliger dan rentemiddeling over de gehele looptijd. Wat voor jou gunstiger is, hangt af van jouw persoonlijke situatie en wensen.

Lees meer over de vergoedingsvrije ruimte

Op ieder leningdeel van je hypotheek kun je een percentage boetevrij aflossen. Meestal is dat 10% of 20% per kalenderjaar. Over dit bedrag hoef je geen vergoeding te betalen. Dit heet de vergoedingsvrije ruimte. Bij het berekenen van de vergoeding houden we rekening met de vergoedingsvrije ruimte. Kijk in de hypotheekvoorwaarden van het leningdeel waarvan je de hypotheekrente wilt aanpassen hoeveel vergoedingsvrije ruimte jij hebt.

Zo werkt het berekenen van de vergoeding

Hieronder vind je een voorbeeldberekening voor het aanpassen van de hypotheekrente van een Aflossingsvrij Hypotheek. Daarin zie je hoe de vergoeding is berekend. We laten ook het verschil zien tussen de vergoeding in één keer en gespreid betalen via rentemiddeling.

Voorbeeldberekening bij een Aflossingsvrije Hypotheek
Vergoeding in één keer betalenGespreid betalen via rentemiddeling
Aflossingsvrije hypotheek€ 200.000€ 200.000
Klantvraag: Nieuw rentecontract€ 200.000€ 200.000
Resterende looptijd rentevaste periode28 maanden28 maanden
Rente huidige rentecontract5,0%5,0%
Vergoedingsvrije ruimte20%Niet van toepassing
Nieuwe gekozen rentevaste periode10 jaar (120 maanden)10 jaar (120 maanden)

Stap 1: hypotheekbedrag bepalen waarover je een vergoeding betaalt

  • Als je de vergoeding in één keer betaalt, houden wij rekening met het deel dat je in een kalenderjaar vergoedingsvrij mag aflossen.
  • Als je kiest om de vergoeding gespreid te betalen, houden we in de berekening van de vergoeding geen rekening met het bedrag dat je vergoedingsvrij mag aflossen. Het bedrag waarmee de vergoeding wordt berekend, is daarom gelijk aan de hoogte van je hypotheekbedrag.

Vergoeding in één keer betalenGespreid betalen via rentemiddeling
Aflossingsvrije hypotheek€ 200.000€ 200.000
Vergoedingsvrije ruimte20%Niet van toepassing
Bedrag waarover de vergoeding wordt berekend€ 160.000€ 200.000

Stap 2: bepalen van de vergelijkingsrente

Wij stellen vast hoelang je hypotheekrente nog vaststaat volgens je rentecontract. Dat noemen we de resterende looptijd. Wij kijken wat de actuele rente is die bij deze looptijd hoort. Die rente noemen we de vergelijkingsrente. We kijken ook naar andere zaken zoals de renteopslag op je hypotheek, ook wel risico-opslag genoemd.

Is er geen rentevaste periode die overeenkomt met de resterende looptijd van het rentecontract? Dan gebruiken we de rente van de naastgelegen hogere rentevaste periode. Deze bepalen we door te kijken naar de rentevaste periodes die er net onder en boven zitten: de dichtstbijzijnde resterende looptijden van je rentecontract. In ons rekenvoorbeeld ligt de resterende looptijd tussen de 2 jaar en 3 jaar. We kijken daarom naar het rentetarief van 2 en 3 jaar. We gebruiken hiervan het rentetarief met de hoogste rente. Dat is gunstig voor jou, omdat de vergoeding die je moet betalen daardoor lager wordt. We noemen dit de 'naast betere rente'. Als minimumrente gebruiken wij de rente die hoort bij een rentevaste periode van 1 jaar.

Vergoeding in één keer betalenGespreid betalen via rentemiddeling
Resterende looptijd huidig contract28 maanden28 maanden
Actuele rente voor looptijd van 2 jaar2,6%2,6%
Actuele rente voor looptijd van 3 jaar2,7%2,7%
De hoogste van deze twee rentes wordt je vergelijkingsrente2,7%2,7%
Actuele rente voor looptijd van 10 jaar3,0%3,0%

Stap 3: vaststellen misgelopen rente-inkomsten

Het verschil tussen de rente die je nu betaalt en de vergelijkingsrente zijn de rente-inkomsten die wij als bank mislopen. Dit renteverschil gebruiken wij om de hoogte van de vergoeding te berekenen over alle resterende betaaltermijnen van je huidige rentecontract.

Vergoeding in één keer betalenGespreid betalen via rentemiddeling
Rente die je nu betaalt met het huidige contract5%5%
De vastgestelde vergelijkingsrente2,7% -/-2,7% -/-
De rente die wij mislopen
2,3%2,3%

Stap 4: vergoeding berekenen op basis van de netto contante waarde

  • Om te kunnen berekenen wat het vergoedingsbedrag is van de misgelopen rente uit toekomstige betalingen, berekenen we de uiteindelijke vergoeding die je ons betaalt met de standaardformule voor de ‘netto contante waarde’. Vanwege de jaarlijkse inflatie is geld nu meer waard dan in de toekomst. Met deze waardedaling houden we rekening door de contante waarde berekening toe te passen. Hierdoor ben je een lagere vergoeding verschuldigd. Bij die berekening gebruiken wij de vergelijkingsrente. Het totaal misgelopen rentebedrag vermenigvuldigd met de formule voor de netto contante waarde-berekening, leidt tot de uiteindelijke vergoeding die je ons betaalt.
  • Bij rentemiddeling betaal je de vergoeding niet in één keer vooraf, maar verspreid over je nieuwe rentevaste periode.
Vergoeding in één keer betalenGespreid betalen via rentemiddeling
Bedrag waarover je een vergoeding moet betalen€ 160.000€ 200.000
Resterende looptijd huidige contract28 maanden28 maanden
Het rentepercentage dat wij mislopen2,3%2,3%
Het rentebedrag dat wij op jaarbasis mislopen€ 3.680€ 4.600
Het maandelijks rentebedrag dat wij mislopen
€ 306,67€ 383,33
Het totale rentebedrag wat wij mislopen op basis van Contante Waarde berekening
€ 8.312,72€ 10.390,90

Stap 5: nieuwe rente bepalen

Bij rentemiddeling betaal je de vergoeding verspreid over jouw nieuwe rentevaste periode. De vergoeding zit verwerkt in een rentemiddelingsopslag. Het opslagpercentage wordt op 2 cijfers achter de komma naar beneden afgerond.

Vergoeding in één keer betalenGespreid betalen via rentemiddeling
Nieuw gekozen rentevaste periode10 jaar (120 maanden)10 jaar (120 maanden)
Renteopslag voor gespreid betalen vergoeding (rentemiddelingsopslag)Niet van toepassing0,55%
Nieuwe basisrente voor 10 jaar vast3,0%3,0%
Nieuwe rente na openbreken rentecontract 3,0%3,55%
Termijnbedrag voor openbreken rentecontractNiet van toepassing€ 91,67
Voorbeeldberekening bij een Annuïteitenhypotheek

Meer informatie vind je op de pagina vergoeding vervroegd aflossen. Daar vind je ook een rekenvoorbeeld van het in één keer betalen van de vergoeding bij een Annuïteitenhypotheek.

Bekijk voorbeeldberekening