Hypotheekrente aanpassen

  De afgelopen jaren is de hypotheekrente sterk gedaald. Heb je de rente voor je Rabobankhypotheek in het verleden voor een langere periode vastgezet? Dan betaal je nu vaak een hogere rente dan de actuele marktrente. Wil je toch profiteren van de lagere rente om de maandlasten van je hypotheek te verlagen? Overweeg dan om je hypotheekrente aan te passen. Dit kan door gebruik te maken van rentemiddeling of door een vergoeding te betalen.

  Vergoeding betalen/rentemiddeling

  Vergoeding betalen

  Kies je ervoor om een vergoeding te betalen? Dan betaal je in één keer een bedrag. Vervolgens kun je een nieuwe rentevaste periode afspreken tegen de actuele rente. De vergoeding dekt de rente-inkomsten die we mislopen. Je hebt namelijk eerder dan afgesproken het rentecontract aanpast.

  Rentemiddeling

  Met rentemiddeling kies je voor een nieuwe, lagere rente voor je hypotheek. Je betaalt dan geen vergoeding. Bij rentemiddeling middel je de vaste rente van je huidige rentecontract met de actuele vaste rente. Op de rente die na middeling ontstaat, komt een opslag van 0,2%. Dit is voor de kosten die we voor rentemiddeling maken.

  In onderstaande video leggen wij uit wat het verschil is tussen een vergoeding (boeterente) en rentemiddeling.

  Extra voorwaarden rentemiddeling

  Bij rentemiddeling blijven de voorwaarden van je huidige hypotheek van kracht. Tijdens de rentevaste periode waarvoor we met jou rentemiddeling afspreken, gelden twee extra voorwaarden:

  • Tijdens de rentevaste periode waarvoor je hebt gemiddeld, kun je niet nog een keer je rente middelen.
  • Ga je verhuizen? Dan kun je het rentecontract meenemen voor de financiering van je volgende woning. Dit geldt voor de rente waarvoor je hebt gemiddeld. Je betaalt dan geen vergoeding. Ga je verhuizen en wil je aflossen op je lening? Dan betaal je ons eventueel wel een vergoeding. De rentestand op dat moment bepaalt of er sprake is van een vergoeding en de hoogte daarvan.  Deze berekenen we zoals het in de voorwaarden staat. Het is in dat geval  nooit hoger dan 3% van het bedrag dat je aflost.

  Goed om te weten voor je een aanvraag doet

  Wil je een aanvraag doen voor het aanpassen van je hypotheekrente? Houd hier rekening mee:

  • Je betaalt € 350 wijzigingskosten voor het aanpassen van je hypotheekrente. De aanvraag zelf is kosteloos.
  • Heb je een hypotheek afgesloten met Basisvoorwaarden? Dan is rentemiddeling niet mogelijk. Het type voorwaarden van je hypotheek staat in de offerte die je hebt getekend.
  • Wil je de hypotheekrente van drie of meer leningen aanpassen? Neem dan contact op met jouw Rabobank. Zo voorkom je dat je meerdere keren wijzigingskosten betaalt.
  • De nieuwe rentevaste periode mag niet langer zijn dan de resterende looptijd van je leningdeel. De maximale rentevaste periode is 20 jaar.
  • Heb je een spaarhypotheek?  Dan is het aanpassen van je hypotheekrente meestal niet voordeliger. Bekijk ook de veelgestelde vragen  hieronder.
  • De nieuwe rente die ontstaat ná rentemiddeling, moet lager zijn dan de vaste rente van je huidige rentecontract.
  • De nieuwe rentevaste periode moet langer zijn dan je huidige resterende rentevaste periode.
  • Maak je nog geen gebruik van de Duurzaamheidskorting? Maar voldoe je wel aan de voorwaarden voor Duurzaamheidskorting? Neem dan eerst contact op met onze financieel adviseur. De adviseur kan dan de Duurzaamheidskorting dan verwerken in je aanvraag voor het aanpassen van de hypotheekrente.

  Lees ook de brochure 'Klantinformatie hypotheekrente wijzigen'. Hierin staat belangrijke informatie voor jou.

  Zo ziet het aanvraagproces eruit

  Doe online een aanvraag via onderstaande button voor het aanpassen van je hypotheekrente. Je ontvangt een aanbod van ons voor een nieuwe rente. Zo krijg je inzicht in je mogelijkheden. Zelf maak je dan een afweging wat het beste bij jouw situatie past. Kom je niet in aanmerking voor rentemiddeling? Dan ontvang je alleen een aanbod voor het aanpassen van je rente op basis van het betalen van een vergoeding.

  Zorg dat je jouw leningnummer bij de hand hebt vóór je hier een aanvraag doet. Je leningnummer vind je via Rabo Online bankieren bij ‘Hypotheken’. En op het rekeningafschrift of financieel jaaroverzicht van je hypotheek.

  De gemiddelde verwerkingstijd is op dit moment ongeveer twee weken.

  Start direct je aanvraag

  Voldoe je aan de onderstaande drie voorwaarden?

  1. Je aanvraag is voor een hypotheek voor een woning die je zelf als hoofdwoning bewoont. Het gaat om een lening voor je eigen woning met bestemming wonen en geen recreatiewoning.
  2. De rente van deze hypotheek staat voor een bepaalde periode vast.
  3. Het is GEEN overbruggingshypotheek.

  Als je aan deze voorwaarden voldoet, kun je online een aanvraag doen voor het wijzigen van je hypotheekrente. Voldoe je niet aan deze voorwaarden, neem dan contact op met je Rabobank.

  Veelgestelde vragen

  Lees hieronder de veelgestelde vragen over rentemiddeling en het betalen van een vergoeding. Heb je zelf nog vragen? Neem dan contact op met jouw Rabobank.

  Is rentemiddeling verstandig voor mijn spaarhypotheek?

  Het verlagen van je hypotheekrente is meestal niet voordeliger bij een spaarhypotheek. Een spaarhypotheek is bijvoorbeeld een RaboOpbouwHypotheek, SpaarZeker Hypotheek, OpMaat Hypotheek (spaarvariant) of een Spaaroptimaal Hypotheek. Hoe het zit, leggen we je uit in drie stappen.

  1. Je bouwt vermogen op in je hypotheek

  Met een spaarhypotheek bouw je vermogen op in een kapitaalverzekering of op een spaarrekening, het zogenaamde opbouwproduct. Je bouwt vermogen op doordat je premie of inleg betaalt en rente ontvangt over het tegoed. Met het vermogen los je later (een deel van) je hypotheek af.

  2. Lagere hypotheekrente: lagere rente in je opbouwproduct

  Je hypotheekrente is even hoog als de rente die je ontvangt in het opbouwproduct (een kapitaalverzekering of spaarrekening). Een lagere hypotheekrente betekent dat je een lagere rente ontvangt in je opbouwproduct.

  3. Je premie of inleg kan stijgen als je rente daalt

  Doordat je minder rente ontvangt, moet je meer premie of inleg betalen. Zo bereik je ondanks de lagere rente toch het gewenste eindbedrag.

  infographis als je rente daalt

  Kan ik mijn hypotheek wijzigen van Plusvoorwaarden naar Basisvoorwaarden?

  Maak hiervoor een afspraak met onze financieel adviseur. Samen kijken we of het wijzigen van je hypotheekvoorwaarden interessant voor je is.

  Kies je toch voor het wijzigen van je hypotheek met Plusvoorwaarden naar Basisvoorwaarden? Dan betaal je € 350 wijzigingskosten. Eventueel betaal je ook nog een vergoeding.

  Hoe wordt mijn rente gemiddeld?

  Bij rentemiddeling middelen we je huidige vaste rente met de actuele vaste rente. Daarbij houden we rekening  met de looptijd van je huidige rentecontract én de nieuwe rentevaste periode die je kiest.

  Op de rente die na middeling ontstaat, komt een opslag van 0,2%. Dit is voor de kosten die we voor rentemiddeling maken. Deze opslag vormt samen met de gemiddelde rente jouw nieuwe hypotheekrente.

  De formule ziet er zo uit:

  Nieuwe hypotheekrente

  Wat is voordeliger: een vergoeding betalen of rentemiddeling?

  Wat het beste bij jou past, hangt af van je specifieke situatie. Zo speelt de resterende looptijd van je huidige rentecontract een rol. Ook de hoogte van de rente en je hypotheekvorm spelen mee.

  Bij rentemiddeling zijn twee zaken belangrijk:

  • de lagere maandlasten die je direct ervaart
  • wat je over de totale periode extra aan rente betaalt

  Vergelijk je die extra rente met het betalen van een vergoeding, dan blijkt een vergoeding betalen vaak voordeliger dan rentemiddeling.

  Een rekenvoorbeeld

  De actuele marktrente voor 10 jaar vast is 2,8%. Je hebt een hypotheek van € 200.000 met een vaste rente van 5,4% die nog 3 jaar loopt.

  Kies je voor rentemiddeling? Dan betaal je de komende 10 jaar 3,8% rente. Je hebt dus direct een lagere maandlast en betaalt geen vergoeding.

  Kies je voor het betalen van een vergoeding? Dat betaal je de actuele lage vaste rente van 2,8%. In dat geval betaal je een vergoeding van € 13.380. Die is gebaseerd op het verschil tussen de 5,4% die je nu betaalt en de actuele marktrente van 2,4% die overeenkomt met de resterende looptijd van 3 jaar.

  Hoe maak je nu een afweging? Vergelijk dan de vergoeding van € 13.880 met het verschil tussen:

  • de hogere rente die je betaalt bij rentemiddeling en
  • de actuele marktrente als je kiest voor het betalen van een vergoeding

  In dit voorbeeld betaal je 10 jaar lang iedere maand 1% (3,8% - 2,8%) meer rente als je kiest voor rentemiddeling. Reken je dit bedrag terug naar nu, kost dit in totaal € 17.765. Dit noemen we de contante waarde.

  In dit rekenvoorbeeld is het alternatief om de vergoeding te betalen voordeliger. Over de periode van 10 jaar is dit voordeel € 3.885 (€ 17.765 - € 13.880).

  Waarom rekenen we 0,2% renteopslag?

  De renteopslag van 0,2% is een tegemoetkoming in de kosten die wij voor rentemiddeling maken.

  Door rentemiddeling veranderen de rentecontracten die we met onze klanten hebben afgesproken. Door deze wijzigingen moeten we ook onze renteverplichting op de kapitaalmarkt aanpassen. Hier maken we kosten voor.

  Door het toepassen van rentemiddeling veranderen de rentecontracten die wij met onze klanten hebben afgesproken. Het wijzigen van de rentecontracten betekent dat ook wij onze renteverplichting op de kapitaalmarkt moeten aanpassen. Hier maken wij kosten voor.

  De vergoeding die je normaal gesproken zou betalen bij het wijzigen van jouw rentecontract, kun je zien als een vergoeding voor deze kosten. Bij rentemiddeling ontvangen wij deze vergoeding verspreid over de maanden van jouw nieuwe rentevaste periode, terwijl wij wel direct de kosten hebben. De opslag van 0,2% is een vergoeding hiervoor.

  Op de website van de Nederlandse Vereniging van Banken is rentemiddeling een veelbesproken onderwerp.

  Lees meer over rentemiddeling op Bankenoverhypotheken.nl

  Jouw mogelijkheden bespreken?

  Wij helpen je graag.

  Handige links

  Zelf regelen Contact Chat