Man zit aan tafel achter zijn laptop

Renteopslag hypotheek

Heb je een woning met een hypotheek? Dan kun je te maken krijgen met opslag in je hypotheekrente. Hoe meer je leent ten opzichte van de waarde van de woning, hoe hoger de renteopslag (ook wel risico-opslag genoemd). Kom je in aanmerking voor een lagere opslag? Dan passen we dit automatisch voor je aan.

Bekijk de video 'Renteopslag hypotheek' op https://youtu.be/mhvuyBiyaTU

Wat is renteopslag?

Illustratie van de waarde van een huis

Wat bepaalt de hoogte van je opslag?

1. De waarde van je woning

We rekenen met de waarde van je woning die bepaald is toen je de lening hebt afgesloten. Heb je ons daarna een nieuwe waarde aangeleverd? Dan rekenen we hiermee. Dit kan een WOZ-waarde, een gevalideerd taxatierapport of een Rabobank Calcasa Desktoptaxatie zijn. Voor Rabobank Calcasa Desktoptaxatie geldt als voorwaarde dat de openstaande schuld van je bestaande Rabobank hypotheek niet meer bedraagt dan 90% van de marktwaarde van de woning. Heb je een woning met erfpacht? Dan mag je alleen een gevalideerd taxatierapport aanleveren. Welke woningwaarde bij ons bekend is, vind je in Rabo Online Bankieren onder Hypotheekoverzicht.

2. De hoogte van je openstaande hypotheekschuld

Bij het bepalen van je openstaande hypotheekschuld houden we rekening met de (extra) aflossingen die je al hebt gedaan en/of de opgebouwde waarde van je opbouwspaarrekening of verzekering die je hebt afgesloten.

Heb je een hypothecair krediet of KeuzePlus Hypotheek? Dan kijken we naar de kredietlimiet. We kijken niet naar het bedrag dat jij op dit moment hebt openstaan.

3. Het moment waarop jij je rente hebt vastgezet

In de loop van de tijd zijn de hoogtes van de opslagen op de hypotheekrente veranderd. De datum waarop je rente is vastgezet bepaalt welke opslagen voor het leningdeel van je hypotheek gelden. Je vindt jouw opslag per leningdeel terug in Rabo Online Bankieren onder Hypotheekoverzicht.

Wordt mijn opslag aangepast?

Iedereen waarbij de opslag wordt aangepast, ontvangt een brief van ons. Heb je geen brief ontvangen? Dan kunnen hier verschillende redenen voor zijn:

    We kijken naar de verhouding tussen je hypotheekschuld en je woningwaarde. Verandert hier niks aan, dan blijft ook de tariefklasse waar je in zit ongewijzigd. We rekenen met de woningwaarde die bij ons bekend is. Het kan zijn dat je op een bepaald leningdeel van je hypotheek geen opslag hebt, omdat je nu bijvoorbeeld Nationale Hypotheek Garantie hebt. Of omdat dit leningdeel al in de laagste tariefklasse valt. In dat geval hoeven we je opslag niet meer aan te passen.
Laptop

Bereken welke opslag voor jou geldt

Het kan zijn dat de marktwaarde van je woning hoger is dan de waarde die bij ons bekend is. Bereken hier of dat wellicht nog meer invloed heeft op jouw opslag.

Bereken

Hoe wordt de renteopslag berekend?

De renteopslag bereken je als volgt: deel de hoogte van de openstaande hypotheekschuld door de waarde van je woning en vermenigvuldig dit met 100%. Hier komt een percentage uit. Dit percentage valt in een van onze drie tariefklassen. Hoe hoog je opslag is, hangt af van het moment waarop jij je rente van je leningdeel hebt vastgezet. Het overzicht van alle opslagen per datum vind je onderaan de pagina.

Tariefsklassen en opslagen

Hoe krijg je jouw renteopslag omlaag?

Extra aflossen

Heb je een opslag en wil je de opslag verlagen? Denk eens aan extra aflossen op jouw hypotheek. Als je in een lagere tariefklasse komt dan passen we dit voortaan automatisch voor je aan. Heb je een spaarhypotheek? Je kunt ook extra aflossen of storten op jouw spaarhypotheek.

Je gaat minder opslag betalen als je in een lagere tariefklasse komt. Zit je al in de laagste tariefklasse, dan kan je opslag niet verder omlaag.

Woningwaarde aanpassen

Wij rekenen met de waarde van je woning die bepaald is toen je de lening hebt afgesloten. Heb je ons daarna een nieuwe waarde aangeleverd? Dan rekenen we hiermee. Welke woningwaarde bij ons bekend is, vind je in Rabo Online Bankieren onder Hypotheekoverzicht.

Het kan zijn dat je woning inmiddels meer waard is geworden. Misschien kun je daardoor nog een tariefklasse omlaag. Wil je een nieuwe woningwaarde aanleveren? Dit kan op verschillende manieren. Je kunt de recente WOZ-waarde van je woning met ons delen of een taxatierapport aanleveren door je huis te laten taxeren. Een taxatierapport kun je verkrijgen door je woning op locatie te laten taxeren of via een Rabobank Calcasa Desktoptaxatie. De Calcasa Desktoptaxatie kun je zelf online aanvragen. Voorwaarde is dat voor je bestaande Rabobank hypotheek de huidige openstaande hypotheekschuld niet meer bedraagt dan 90% van de marktwaarde van de woning. Heb je een woning met erfpacht? Dan mag je alleen een gevalideerd taxatierapport aanleveren.

Veelgestelde vragen

Er is meer mogelijk dan je denkt

Vragen over je renteopslag?

Wil je meer informatie over jouw persoonlijke situatie, neem dan contact op met onze adviseurs.

Renteopslagen totale hypotheek

Renteopslagen extra hypotheek

We maken onderscheid tussen opslag voor de totale hypotheek en een extra hypotheek. Een opslag voor een extra hypotheek kan bijvoorbeeld voorkomen, wanneer je een hypotheek met NHG garantie hebt. Bijvoorbeeld, je neemt een extra lening voor een verbouwing. Je kunt dan een Opslag Extra Hypotheek krijgen voor de nieuwe lening afhankelijk van de hoogte van de lening in verhouding tot de waarde van het woning.

Overige renteopslagen

Er kunnen andere opslagen gelden. Bijvoorbeeld voor een hypotheek:

    op een woning met gemengde of andere bestemming, zoals een bedrijfswoning, woonboot of een vakantiehuis. Deze opslag is op dit moment 0,8% bovenop de hierboven genoemde opslagen. voor een verhuurde woning. Deze opslag is op dit moment 1,35% bovenop de hierboven genoemde opslagen. om bij aankoop van een ander huis de periode te overbruggen dat je huidige huis nog niet is verkocht (Overbruggingshypotheek). Deze opslag is op dit moment 0,05% bovenop de hierboven genoemde opslagen. waarbij je de eerste hypotheek bij een andere verstrekker hebt. Deze opslag is op dit moment 0,8% bovenop de hierboven genoemde opslagen.

Vragen over jouw renteopslag?

phone

Hulp nodig?