man en vrouw in gesprek

Extra aflossen of storten op een spaarhypotheek of beleggingshypotheek

Heb je een spaar- of beleggingshypotheek, dan is het mogelijk om extra af te lossen of extra te storten op je hypotheek. Maar wat is nu slim om te doen? Lees hier meer over de verschillen tussen extra aflossen of extra storten.

Extra aflossen op een spaarhypotheek

Heb je een OpMaat A, SpaarOptimaal, SpaarZeker of een Rabo OpbouwHypotheek, dan heb je een spaarhypotheek. Een spaarhypotheek bestaat uit een aflossingsvrije hypotheek en een spaarrekening- of verzekering. Tijdens de looptijd blijft je hypotheekschuld gelijk, omdat je niet maandelijks aflost op je hypotheek, maar spaart om aan het einde van de looptijd in één keer (een deel van) je hypotheek af te lossen. Je kunt jaarlijks een deel aflossen zonder een vergoeding voor vervroegd aflossen te betalen.

Een spaarhypotheek is sinds 2013 niet meer nieuw af te sluiten.

Voor- en nadelen van extra aflossen op een spaarhypotheek

Extra aflossen op een beleggingshypotheek

Heb je een OpMaat hypotheek C, dan heb je een hypotheek met een beleggingsverzekering. De premie en de looptijd staan vast, alleen je uitkering staat niet vast. Je bouwt namelijk vermogen op door te beleggen. Hierdoor heb je niet te maken met spaarrente. Wil je extra aflossen op je beleggingshypotheek? Dan hoef je minder op te bouwen in je beleggingsverzekering. Het is alleen wel aan te raden om dit zelf in de gaten te houden, want de af te lossen hypotheek en de beleggingsverzekering zijn niet gekoppeld aan elkaar.

Wat je verder nog moet weten over extra aflossen

SmartStore

Extra aflossen of niet?

Wil je weten of extra aflossen verstandig is voor jou? Ontdek binnen twee minuten wat je kunt besparen en wat de alternatieven zijn.

Online extra aflossen

Je kunt jaarlijks een deel aflossen zonder een vergoeding voor vervroegd aflossen te betalen.

Wil je direct extra aflossen? Dat kan via Rabo Online Bankieren. Heb je geen online bankieren, dan kun je contact opnemen met jouw lokale Rabobank. Een financieel adviseur helpt je dan verder.

Extra storten op een spaarhypotheek

In plaats van extra af te lossen op je hypotheek, kun je ook een extra bedrag storten op de spaarrekening die bij jouw hypotheek hoort.

Voor- en nadelen van extra storten op een spaarhypotheek

Extra storten in een beleggingsverzekering

Wil je extra storten in een beleggingsverzekering? Dan zorgt dit ervoor dat je meer vermogen opbouwt. Het is alleen onzeker hoeveel meer, omdat de vervolginleg niet automatisch wordt aangepast.

Wat je verder nog moet weten over extra storten

Voorwaarden van extra storten

Een extra storting in je spaarhypotheek moet voldoen aan een aantal voorwaarden:

· Jouw jaarpremie mag inclusief de extra storting niet meer dan tien keer de laagste jaarpremie bedragen.

· Je mag jouw eindkapitaal niet verhogen.

Online extra storten

Heb je een Rabo OpbouwHypotheek Sparen? Dan kun je online een storting doen op je OpbouwSpaarrekening. Het incassobedrag dient afgeschreven te worden van een Rabobank rekening. Bij een online storting heb je alleen de keuze om jouw maandelijkse premie te verlagen. Wil je de looptijd verkorten? Neem dan contact op met een financieel adviseur.

Heb je een andere spaarhypotheek? Dan is het niet mogelijk om online extra te storten. Een financieel adviseur kan je meer vertellen over de mogelijkheden.

Persoonlijke hypotheekgesprek

Weten wat in jouw situatie verstandig is? Wij helpen je graag verder.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer