Spaarhypotheek

Heb je een spaarhypotheek bij de Rabobank of ergens anders? Dan spaar je maandelijks om aan het einde van de looptijd in één keer (een deel van) je hypotheek af te lossen. Lees meer over de mogelijkheden die er zijn als je een spaarhypotheek hebt.

Smartphone met Bankierenapp

Wat is een spaarhypotheek?

Een spaarhypotheek bestaat uit een aflossingsvrije hypotheek en een spaarrekening- of verzekering. Tijdens de looptijd blijft je hypotheekschuld gelijk, omdat je niet maandelijks aflost op je hypotheek maar spaart om aan het einde van de looptijd in één keer (een deel van) je hypotheek af te lossen. Maandelijks betaal je hypotheekrente en stort je geld op jouw spaarrekening- of verzekering. Het voordeel hiervan is dat je maximale hypotheekrenteaftrek hebt, omdat je rente betaalt over het volledige hypotheekbedrag.

Wat kun je doen met een spaarhypotheek?

Je spaart tegen dezelfde rente als de hypotheekrente die je betaalt. De spaarrente is hoger dan de rente op een normale spaarrekening. Wanneer de hypotheekrente wijzigt, blijven je maandlasten toch ongeveer gelijk. Hoe zit dat precies?

Als de hypotheekrente stijgt, betaal je maandelijks meer rente over je hypotheek. Omdat je ook meer spaarrente ontvangt, hoef je maandelijks minder in te leggen op je spaarrekening- of verzekering. Daalt de hypotheekrente, dan betaal je maandelijks minder rente over je hypotheek maar moet je meer sparen om toch je spaardoel te halen.

Sinds 1 januari 2013 kun je geen nieuwe spaarhypotheek meer afsluiten. Wel mag je een spaarhypotheek die je vóór 1 januari 2013 hebt afgesloten laten doorlopen of oversluiten naar een andere aanbieder. Lees hieronder meer over de mogelijkheden die er zijn als je een spaarhypotheek hebt.

Extra aflossen of storten op je spaarhypotheek

Als je extra aflost, wordt je lening lager en ga je minder hypotheekrente betalen. Dit betekent dat je minder hoeft te sparen om je hypotheek op de einddatum af te lossen. Kies je voor extra storten, dan blijven de hypotheek en hypotheekrente gelijk. Doordat je maandelijks minder premie betaalt, gaan je maandlasten omlaag. Wil je je hypotheek eerder aflossen? Dan kun je de looptijd verkorten.

Spaarhypotheek oversluiten

Wil je je spaarhypotheek oversluiten naar de Rabobank? Dat kan alleen als het een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) of een Spaarrekening Eigen Woning (SEW) is. Op de polis of in de overeenkomst staat dat met de uitkering een eigenwoningschuld moet worden afgelost. Bij de Rabobank kun je jouw KEW (SpaarZeker, Spaaroptimaal of OpMaat Hypotheek) oversluiten naar een Rabo OpbouwHypotheek Sparen (SEW). Weet je niet zeker of jouw spaarhypotheek een KEW of een SEW is? Vraag het na bij je verzekeraar of bank of raadpleeg je adviseur.

Spaarhypotheek meenemen

Wanneer je een ander huis wilt kopen, kun je normaal gesproken je spaarhypotheek meenemen of omzetten naar een bankspaarhypotheek. Dit kan voordelig zijn, omdat de spaarhypotheek niet meer kan worden afgesloten.

Meer weten over de Spaarhypotheek?