Man en vrouw kijken naar hun telefoon

Oriëntatie

Hoe wil je straks wonen? Verhuizen of je huidige woning aanpassen omdat deze niet meer past bij je woonwensen. Op IkWoonLeefZorg.nl vind je praktische tips en handige oplossingen over langer zelfstandig wonen, zorg en mantelzorg. Rabobank heeft dit platform samen met Interpolis ontwikkeld.

Lachend ouder echtpaar zitten in de tuin

Zelfstandig wonen

Veel mensen voelen zich te jong om nu al na te denken over hoe ze straks willen wonen. Heb je er bijvoorbeeld al eens over nagedacht of je woning nog geschikt voor je is als je moeite krijgt met traplopen of als je tuin te veel onderhoud vraagt? Welke mogelijkheden zijn er om zelfstandig te blijven wonen, welke andere woonvormen zijn er en waar moet je aan denken bij een verbouwing of verhuizing? Vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

Bekijk de mogelijkheden
Man en vrouw zitten op een bank in het park

Nu actueel op IkWoonLeefZorg

Als mantelzorger kun je met extra uitgaven te maken krijgen. Ook kan het zijn dat je minder inkomsten hebt. Gelukkig zijn er verschillende financiële regelingen voor mantelzorgers.

Deze regelingen zijn er
samen zelfbouwen

Samen zelfbouwen

Waar vind je tegenwoordig een woning waarin je fijn ouder kunt worden? Het aanbod is krap, veel huizen zijn klein en dan vaak ook nog eens duur. Steeds meer mensen bouwen daarom hun ideale woning zelf. En niet alleen, maar samen met gelijkgestemden.

Lees meer over samen zelfbouwen
Nieuwsbrief en e-magazine Het Nieuwe Wonen

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van informatie over zelfstandig wonen, duurzaam wonen, wonen met zorg, mantelzorg en geldzaken? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van IkWoonLeefZorg.nl. Je ontvangt de nieuwsbrief twee tot drie keer per maand. Daarnaast ontvang je ook gratis het e-magazine Het Nieuwe Wonen. Vol inspirerende verhalen en handige tips die je helpen om fijn, duurzaam en comfortabel te blijven wonen.

Gratis nieuwsbrief van IkWoonLeefZorg.nlJe ontvangt de nieuwsbrief twee tot drie keer per maand.Gratis het e-magazine Het Nieuwe Wonen.Meld je aan voor de nieuwsbrief
Oudere man met hulp zitten op een stenen trap in de zon

Hulp en zorg

Heb je hulp nodig bij het huishouden, het klussen of bij het onderhouden van je tuin. Of zorg je voor iemand anders en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken. Voor veel mensen is niet duidelijk waar hulp te vinden is en welke oplossingen er zijn. We helpen je graag of weg met informatie over waar je de hulp kunt vinden en hoe het zit met een eventuele vergoeding.

Lees meer over hulp en zorg
Illustratie van Spaarvarken met muntgeld

Nu actueel op IkWoonLeefZorg

Praten over geld kan je veel opleveren. Heb jij weleens nagedacht over jouw toekomstige woonwensen en wat het kost om deze te realiseren? Wij geven jou 8 redenen waarom het goed is om over geld te praten. Hier lees je er alvast 3:

Woonwensen voor laterGeld overhouden voor zorgGeld schenkenLees meer

Financiën

Hoe wil je wonen als je ouder wordt? Denk je weleens aan verhuizen of wil je juist in je huidige woning blijven wonen? En kun je dat wel betalen als je inkomen verandert? Hoe mooi je plannen ook zijn, je hebt je toekomst niet altijd in de hand, maar je kunt je wel goed voorbereiden door op tijd over je financiële toekomst na te denken.

Bekijk de tips

Slimme tips en voorbeelden

We hebben hier een aantal artikelen voor je uitgezocht voor tips en inspiratie. Lees hier meer over de ervaringen van anderen die op zoek gingen naar langer zelfstandig wonen.

Meer weten over langer zelfstandig wonen?

Tijdens een persoonlijk gesprek ontdek je wat je kunt doen om langer zelfstandig te blijven wonen.