Naast dat het emotioneel een moeilijke periode is, moet je ineens ook veel regelen als jullie uit elkaar gaan of gaan scheiden. We helpen je graag om de financiële zaken als een hypotheek op orde te brengen. Lees welke opties er zijn en maak een frisse start.

Illustratie van echtscheidingsconvenant met afspraken voor nieuwe financiële situatie

Je financiële situatie

Als jullie uit elkaar gaan, verandert er veel in je financiële situatie. Het kan gevolgen hebben voor de hypotheek en bijvoorbeeld jouw vermogen, pensioen en verzekeringen. Samen kijken we naar je situatie en zorgen we ervoor dat je grip op jouw nieuwe financiële situatie krijgt.

Wil je je hypotheek wijzigen? Onze financieel adviseur kan je hierbij helpen in een oriënterend gesprek. Dit gesprek is gratis.

Maak een afspraak

Lees meer over advies en kosten

Vragen en inzichten

Het is logisch dat je in deze lastige periode worstelt met bepaalde vragen. We helpen je graag deze te beantwoorden. Ontdek ook praktische tips en krijg inzichten in tijdslijnen met de Online Brochure.

Lees de Online Brochure 2021 (PDF)
Wie blijft er in de woning? En wat zijn de mogelijkheden voor degene die de woning verlaat?

We gaan er in de situaties hieronder vanuit dat je in gemeenschap van goederen bent getrouwd.

Je blijft zelf in het huis wonen

Als je in het huis wil blijven wonen, dan moet je je partner uitkopen. Je kunt onder andere:

  • de hypotheek overnemen van je partner. Je partner is dan niet meer verantwoordelijk voor de hypotheekschuld

Je inkomen moet voldoende zijn om je oude hypotheek alleen te betalen.

Overwaarde of onderwaarde

Als er sprake is van overwaarde, moet waarschijnlijk een deel van die overwaarde aan je partner betaald worden. Bij onderwaarde moet je partner mogelijk een deel aan jou betalen.

Renteafspraak meenemen

Voor het deel van de hypotheek dat al op jouw naam staat, neem je het rentecontract mee. Als je een hoger bedrag wil financieren, moet je hiervoor een extra hypotheek afsluiten.

Lees meer over het meenemen van je hypotheek


Je partner blijft in het huis wonen

Als je partner in het huis wil blijven wonen, kan je partner jou uitkopen. Om te bepalen of dit mogelijk is, wordt gekeken naar het inkomen van je partner. Je partner neemt jouw deel van de hypotheek over of je partner sluit een nieuwe hypotheek af waarmee de oude hypotheek afgelost wordt. Is er sprake van overwaarde? Dan moet je partner jouw deel daarvan waarschijnlijk aan je uitbetalen. Je kunt jouw overwaarde gebruiken voor de aanschaf van een ander huis. Bij een onderwaarde moet je misschien jouw deel hiervan aan je partner betalen.

Jullie verhuizen allebei

Als je het huis verkoopt, wordt de hypotheek afgelost uit de opbrengst. Jij en je ex-partner verdelen de overwaarde of restschuld die overblijft. Let op! Koop je binnen 3 jaar een ander huis? Dan ben je volgens de bijleenregeling verplicht om de overwaarde in dit huis te investeren. Doe je dat niet? Dan heb je over dit deel van jouw hypotheek geen recht op hypotheekrenteaftrek. Lees meer over de bijleenregeling op de website van de belastingdienst.

Hoe lang duurt het om alles te regelen? Wat staat er in het convenant?

Een goed opgesteld convenant helpt om alle afspraken inzichtelijk te maken en zorgvuldig af te handelen. Denk hierbij aan:

  • Wie is de eigenaar van jullie huidige woning is
  • Het taxatierapport
  • Welk soort hypotheek er is afgesloten
  • Alimentatie
  • Pensioen
  • Overige financiële producten

Afspraken in het convenant worden vertaald naar financiële oplossingen. Het is belangrijk dat een convenant juridisch en fiscaal klopt. Hiervoor kun je het best een specialist in te schakelen. Zo voorkom je onnodig verlies van tijd en kosten.

Lees meer in onze Online Brochure (PDF)
Wanneer moet het huis getaxeerd worden?

Dit hangt van verschillende factoren af. Onze financieel adviseur geeft je in een vrijblijvend oriëntatiegesprek inzicht in je financiële mogelijkheden en advies over wanneer je welke stappen oppakt.

Het taxatierapport is meestal een aantal maanden geldig. Hiermee dien je rekening te houden, omdat het mogelijk langer duurt voordat het huis daadwerkelijk verkocht wordt.

Lees hier meer over het taxeren van jullie huis

Kom je er niet uit? Zorgeloosch Scheiden helpt.

Naast dat het emotioneel een moeilijke periode is, moet je ineens ook veel regelen. Je wil natuurlijk goede afspraken maken. Over jullie huis bijvoorbeeld, maar ook over de zorg voor de kinderen. Soms is een mediator of scheidingsbemiddelaar dan een goede keuze. Rabobank werkt hiervoor samen met Zorgeloosch. Bij Zorgeloosch zorgen een scheidingsbemiddelaar, financieel adviseur, jurist en notaris ervoor dat de afspraken die jullie hebben gemaakt uitvoerbaar zijn. En ze nemen jullie veel werk uit handen.

Lees meer op Zorgelooschscheiden.nl

Met het hoofd koel door z’n persoonlijke actielijst helpt een vader zijn zoon met de boodschappen in de keuken

Maak een Persoonlijke Actielijst

Houd je hoofd koel en weet wat je zelf nog moet regelen met een eigen overzicht. Vul je Persoonlijke Actielijst in en krijg alle financiële zaken snel inzichtelijk.

stap voor stap je bankzaken doorlopenalleen inzichtelijk voor joualle acties op een rijmakkelijk online wijzigingen doorvoeren
Maak een persoonlijke actielijst

Wat zijn jouw mogelijkheden?

Maak vrijblijvend een afspraak. Onze financieel adviseurs helpen je graag.

Maak een afspraak