Vrouw bekijkt administratie aan de kamertafel

Ex-partner uitkopen bij een relatiebreuk

Wil jij graag in je woning blijven wonen? Dan is het uitkopen van je ex-partner een optie. Hiervoor moet je genoeg geld hebben om in je eentje de hypotheek te kunnen betalen.

Heb je recht op overwaarde?

De vertrekkende partner heeft recht op de helft van de overwaarde, als die er is. Dit hangt af van hoeveel het koophuis opbrengt bij de verkoop in verhouding tot de hypotheek. Is de taxatiewaarde hoger dan de hypotheek? Dan is er sprake van overwaarde. Als je in het huis wil blijven wonen, moet je de helft van de overwaarde aan je ex-partner uitbetalen.

Is er sprake van restschuld? Dan moet de vertrekkende partner de helft van de restschuld uitbetalen aan de persoon die de woning aanhoudt.

Illustratie document, sleutel, munt en pen

Akte van verdeling

Met de akte van verdeling wordt er officieel vastgelegd wie het huis krijgt en de hypotheek op zich neemt. Dit is dus een belangrijk document dat nodig is om jou eigenaar van de woning te maken. De notaris zal de akte opmaken. Deze moet zowel jij als je ex-partner ondertekenen.

Jouw financiële situatie

Wil je met een adviseur in gesprek over jouw persoonlijke situatie? Wij helpen je graag. Een oriëntatiegesprek is vrijblijvend en gratis. Als je advies wil of je hypotheek wil wijzigen, dan betaal je kosten.

Lees meer over advies en kosten

Handige links