Hypotheekrente aanpassen

Lagere maandlasten door rentemiddeling of een vergoeding betalen

De afgelopen jaren is de hypotheekrente sterk gedaald. Als u de rente voor uw Rabobankhypotheek in het verleden voor een langere periode heeft vastgezet, betaalt u nu vaak een hogere rente dan de actuele marktrente. 

Om toch te profiteren van de lagere rente, kunt u overwegen uw hypotheekrente aan te passen. Dit kan door gebruik te maken van rentemiddeling of door een vergoeding te betalen.

Vraag een voorstel voor aanpassing van uw hypotheekrente aan

Vergoeding betalen

Als u ervoor kiest om een vergoeding te betalen, betaalt u in één keer een bedrag en kunt u vervolgens een nieuwe rentevaste periode afspreken tegen de actuele rente. Deze vergoeding wordt ook wel boete of boeterente genoemd. De vergoeding dekt de rente-inkomsten die wij mislopen, omdat u eerder dan afgesproken het rentecontract aanpast. 

Rentemiddeling

Met rentemiddeling kunt u kiezen voor een nieuwe, lagere rente voor uw hypotheek. U hoeft dan geen vergoeding te betalen. Bij rentemiddeling wordt de vaste rente van uw huidige rentecontract gemiddeld met de actuele vaste rente. Op de rente die na middeling ontstaat, komt een opslag van 0,2% voor de kosten die wij voor rentemiddeling maken.

In onderstaande video leggen wij uit wat het verschil is tussen een vergoeding (boeterente) en rentemiddeling

Uw hypotheekrente aanpassen

U kunt online een aanvraag doen voor het aanpassen van uw hypotheekrente. U krijgt dan van ons een aanbod voor een nieuwe rente. Zo krijgt u inzicht in de mogelijkheden en kunt u zelf een afweging maken wat het beste bij uw situatie past. Als u niet in aanmerking komt voor rentemiddeling, krijgt u alleen een aanbod voor het aanpassen van uw rente op basis van het betalen van een vergoeding.

Extra voorwaarden rentemiddeling

Bij rentemiddeling blijven de voorwaarden van uw huidige hypotheek van kracht. Uitsluitend tijdens de rentevaste periode waarvoor wij met u rentemiddeling afspreken, gelden twee extra voorwaarden:

  • U kunt tijdens de rentevaste periode waarvoor u rente heeft gemiddeld, niet nog een keer uw rente middelen.
  • U kunt bij verhuizing het rentecontract, waarvoor u rente heeft gemiddeld, meenemen voor de financiering van de volgende woning. U betaalt dan geen vergoeding. Als u gaat verhuizen en wilt aflossen op uw lening, moet u ons eventueel wél een vergoeding betalen. Of er sprake is van een vergoeding en hoe hoog deze is, hangt af van de rentestand op dat moment. Deze wordt berekend zoals dat in de voorwaarden is beschreven, maar is in dat geval nooit hoger dan 3% van het bedrag dat u aflost.

Goed om te weten voor u een aanvraag doet

Houd rekening met onderstaande als u een aanvraag wilt doen voor het aanpassen van uw hypotheekrente.

  • Voor het aanpassen van uw hypotheekrente betaalt u € 350 wijzigingskosten. De aanvraag zelf is kosteloos.
  • Heeft u een hypotheek afgesloten met Basisvoorwaarden (het type voorwaarden staat vermeld in de offerte die u heeft getekend ), dan is rentemiddeling niet mogelijk.
  • Wilt u de hypotheekrente van 3 of meer leningen aanpassen? Neem dan contact op met uw Rabobank om te voorkomen dat u meerdere keren wijzigingskosten moet betalen.
  • De nieuwe rentevaste periode mag niet langer zijn dan de resterende looptijd van uw leningdeel of maximaal 20 jaar.
  • Als u een spaarhypotheek heeft, is het aanpassen van uw hypotheekrente meestal niet voordeliger. Bekijk de veelgestelde vraag hieronder.
  • De rente van de nieuwe rentevaste periode die ontstaat ná rentemiddeling, moet lager zijn dan de vaste rente van uw huidige rentecontract.
  • De nieuwe rentevaste periode moet langer zijn dan de resterende huidige rentevaste periode.

Lees ook de brochure 'Klantinformatie hypotheekrente wijzigen'. Hierin staat belangrijke informatie voor u.

Klantinformatie hypotheekrente wijzigen (Basisvoorwaarden)

Klantinformatie hypotheekrente wijzigen (Plusvoorwaarden)

Start direct uw aanvraag

Start hieronder uw aanvraag door drie vragen te beantwoorden. Daarna kunt u online het formulier invullen en is uw aanvraag afgerond.

Doet u deze aanvraag voor een hypotheek voor een woning die u zelf als hoofdverblijf bewoont? Het gaat dan om een lening voor de eigen woning met bestemming wonen en geen recreatiewoning.

Veelgestelde vragen

Lees hieronder de veelgestelde vragen over rentemiddeling en het betalen van een vergoeding. Heeft u zelf nog vragen? Neem dan contact op met uw Rabobank of start rechts boven aan deze pagina een chatgesprek.

Is rentemiddeling verstandig voor mijn spaarhypotheek?

Als u een spaarhypotheek heeft, is het verlagen van uw hypotheekrente meestal niet voordeliger. De rente die u ontvangt op uw opgebouwde spaarbedrag is namelijk gelijk aan uw hypotheekrente. Bij een daling van die hypotheekrente, stijgt de inleg die nodig is om het afgesproken spaarbedrag te halen voor de aflossing van uw hypotheek. Deze inleg is fiscaal niet aftrekbaar.

Uw hypotheek wijzigen van Plusvoorwaarden naar Basisvoorwaarden

Om erachter te komen of het wijzigen van uw hypotheek met Plusvoorwaarden naar een hypotheek met Basisvoorwaarden, voor uw interessant is, maakt u het beste een afspraak met onze hypotheekadviseur.

Indien u uw hypotheek met Plusvoorwaarden wilt wijzigen naar een hypotheek met Basisvoorwaarden, dan brengen we wijzigingskosten van € 350 in rekening. Eventueel betaalt u ook nog een vergoeding.

Hoe wordt mijn rente gemiddeld?

Bij rentemiddeling wordt de vaste rente die u nu betaalt gemiddeld met de actuele vaste rente. Daarbij wordt rekening gehouden met hoe lang uw huidige rentecontract nog loopt én de nieuwe rentevaste periode die u kiest.

Op de rente die na middeling ontstaat, komt een opslag van 0,2% voor de kosten die de bank voor rentemiddeling maakt. Deze opslag vormt dan samen met de gemiddelde rente uw nieuwe hypotheekrente.

De formule ziet er zo uit:

formule voor rentemiddeling

Wat is voordeliger: een vergoeding betalen of rentemiddeling?

Wat het beste bij u past, hangt af van uw specifieke situatie. Zo speelt de resterende looptijd van uw huidige rentecontract een rol. Evenals de hoogte van de rente en de hypotheekvorm.

Niet alleen de lagere maandlasten die u direct ervaart zijn belangrijk, maar ook wat u bij rentemiddeling aan extra rente betaalt over de totale periode. Als u die extra rente vergelijkt met het betalen van een vergoeding, blijkt in veel gevallen dat een vergoeding betalen voordeliger is dan rentemiddeling. 

Een rekenvoorbeeld: de actuele marktrente voor 10 jaar vast is 2,8%. U heeft een lening van € 200.000 met een vaste rente van 5,4% die nog 3 jaar loopt. Als u kiest voor rentemiddeling, gaat u de komende 10 jaar 3,8% rente betalen. U heeft dus direct een lagere maandlast en betaalt geen vergoeding. 

Zou u kiezen voor het betalen van een vergoeding, dan zou u de lagere actuele 10 jaar vaste rente van 2,8% gaan betalen. In dat geval betaalt u een vergoeding van € 13.880. Die is gebaseerd op het verschil tussen de 5,4% rente die u nu betaalt en de actuele marktrente van 2,4% die overeenkomt met de resterende looptijd van 3 jaar.

Om een afweging te maken, kunt u de vergoeding van € 13.880 vergelijken met het verschil tussen de hogere rente die u betaalt bij rentemiddeling en de actuele marktrente als u kiest voor het betalen van een vergoeding. U betaalt in dit voorbeeld 10 jaar lang iedere maand 1% (3,8% - 2,8%) méér rente als u kiest voor rentemiddeling. Als u dit bedrag terugrekent naar nu, kost u dit in totaal € 17.765. Dit noemen wij de ‘contante waarde’. 

In dit voorbeeld is het alternatief om de vergoeding te betalen voordeliger. Over de periode van 10 jaar is dit voordeel € 3.885 (€ 17.765 - € 13.880).

Waarom rekent de Rabobank 0,2% renteopslag?

De renteopslag van 0,2% is een tegemoetkoming in de kosten die wij voor rentemiddeling maken.

Door het toepassen van rentemiddeling veranderen de rentecontracten die wij met onze klanten hebben afgesproken. Het wijzigen van de rentecontracten betekent dat ook wij onze renteverplichting op de kapitaalmarkt moeten aanpassen. Hier maken wij kosten voor.

De vergoeding die u normaal gesproken zou betalen bij het wijzigen van uw rentecontract, kunt u zien als een vergoeding voor deze kosten. Bij rentemiddeling ontvangen wij deze vergoeding verspreid over de maanden van uw nieuwe rentevaste periode, terwijl wij wel direct de kosten hebben. De opslag van 0,2% is een vergoeding hiervoor.

Op de website van de Nederlandse Vereniging van Banken is dit een veelbesproken onderwerp.

Lees meer over rentemiddeling op Bankenoverhypotheken.nl

Contact

Rabobank