Vrouw pint bij geldautomaat

Hoe leer ik mijn kind veilig pinnen?

Je kind zelf laten pinnen is makkelijk. En je kind wordt hierdoor zelfstandiger. Tegelijkertijd kan er ook heel wat verkeerd gaan. Ontdek handvatten om als ouder je kind te leren hoe hij of zij veilig digitaal betaalt.

Veilig pinnen is belangrijk

Wist je dat uit Nibud Kinderonderzoek 2018 blijkt dat iets meer dan de helft van de kinderen (53%) hun pincode uit hun hoofd weet? En dat de andere helft dit dus niet weet? Je kunt je voorstellen dat dit onveilige situaties met zich mee brengt. Als ouder is het fijn om handvatten te hebben om je kind te leren hoe hij of zij veilig digitaal betaalt.

Je kunt gebruik maken van verschillende leermethoden om je kind veilig pinnen te leren. Je kunt alle 3 deze methoden toepassen maar het kan ook heel goed zijn dat één van de 3 methoden het beste werkt bij jouw kind. 

Uitleggen hoe je pint Voordoen hoe je pint Meekijken wanneer je kind pint 

Er zijn kinderen die hun pincode wel eens aan een vriendje of vriendinnetje vertellen. Ook zijn er kinderen die de pincode in hun portemonnee bewaren. Sommige kinderen zijn zich er niet bewust van da omstanders mee kunnen kijken wanneer zij hun pincode intoetsen. Daarom is het belangrijk dat je samen met je kind op tijd bespreekt dat een pincode strikt persoonlijk en vertrouwelijk is. En hoe je kind hiermee om moet gaan. Dit doe je bijvoorbeeld door je kind te helpen bij het onthouden van de pincode. Vergeet hierbij niet te vertellen dat je kind de pinpas nooit uit mag lenen aan iemand anders.

Direct aan de slag

Bespreek het onderwerp digitaal geld met je kind Doe een keer voor hoe pinnen werkt Kijk mee wanneer je kind zelfstandig pint
PinPin de coolste zakgeld app

Meer tips over zakgeld?

Op jonge leeftijd verstandig leren omgaan met geld, is belangrijk voor later. Als ouder is het soms lastig om hierin juiste keuzes te maken. Lees onze tips voor ouders over zakgeld in de Zakgeldhulp voor ouders in Rabo PinPin, de coolste zakgeld-app.

PinPin in de Play Store PinPin in de App store