kleedgeld kind

Kleedgeld

Je kind wordt groot en wil op eigen benen staan. Kleedgeld is een leuke manier om te leren budgetteren en bankieren. Bijvoorbeeld door online te bankieren met een Rabo JongerenRekening. Hoe pak je dat aan?

Waarom kleedgeld geven?

Net als zakgeld is kleedgeld een goede manier om te leren omgaan met geld. Het kleedgeld kan maar één keer worden uitgegeven, dus op is op. Voor iets duurs moet worden gespaard. Dit zijn belangrijke lessen voor later. Ook dan zal je kind moeten budgetteren. Door op jonge leeftijd te oefenen met relatief lage bedragen, gaat je kind later verantwoordelijker om met geld. Daarnaast geef je je kind verantwoordelijkheid en vertrouwen. En dat is een belangrijk deel van het volwassen worden.

Wanneer beginnen met kleedgeld?

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat kinderen van 12 jaar over het algemeen de verantwoordelijkheid over kleedgeld al aankunnen. Kleding is op deze leeftijd belangrijk voor een kind. Ze kiezen dan graag zelf hun kleding uit. Kleedgeld krijgen geeft motivatie om goed na te denken over uitgaven.

Ditigaal kleedgeld geven?

Open online de gratis Rabo JongerenRekening en stort hier het kleedgeld op voor je kind. Nu met € 7,50 zakgeld cadeau!

Afspraken maken over kleedgeld

Maak duidelijke afspraken met je kind wanneer je begint met kleedgeld. Bijvoorbeeld over:

    Hoeveel kleedgeld je geeft Wanneer het kleedgeld betaald wordt Wat met het kleedgeld gekocht moet worden Welke dingen jij blijft betalen Of het kleedgeld ook aan andere dingen mag worden uitgegeven In welke gevallen je eventueel extra bijlegt Hoe je kind extra geld kan verdienen om het kleedgeld aan te vullen

Leren budgetteren met kleedgeld

Leren omgaan met geld is lastig en vereist oefening. Het zal wel eens voorkomen dat je kind een miskoop doet of dat het geld al ver voor het einde van de maand op is. Geef in een dergelijk geval niet te snel extra geld. Het is niet fijn om streng te zijn, maar later zal je kind soms ook met een beperkt budget moeten rondkomen. Op deze manier kan hij of zij vast oefenen voor later.

Starten met digitaal kleedgeld geven?

Open de Rabo JongerenRekening en krijg € 7,50 zakgeld cadeau!

phone

Hulp nodig?