Meisje telt haar geld

Hoeveel zakgeld is normaal?

Soms twijfel je of je wel de juiste hoeveelheid zakgeld geeft. Het is goed te weten dat iedere situatie anders is. Bij het geven van zakgeld gaat het er niet om hoeveel zakgeld je geeft, maar wel hoe je kind met het zakgeld omgaat.

Direct aan de slag

Het is belangrijk dat je bijvoorbeeld niet te snel extra geld geeft wanneer het zakgeld op is. Of wanneer je kind iets groots wil kopen. Later moet je kind namelijk ook plannen en budgetteren met geld. Dit kan soms lastig zijn, maar het is een leermoment waar je kind later veel voordeel van heeft.

LeeftijdBedrag per week
5 jaar€1 - €1,40
6 jaar€1 - €1,40
7 jaar€1 - €2
8 jaar€1 - €2
9 jaar€1,10 - €2
10 jaar€2 - €2,30
11 jaar€2 - €2,30
12 jaar€2,33 - €3

Bron: Nibud Kinderonderzoek 2018

Hoeveel zakgeld geven andere ouders?

Om voor jezelf te bepalen welk zakgeld bedrag bij jouw kind past, kan het fijn zijn om te weten wat andere ouders doen. Het Nibud geeft aan dat een veel gegeven bedrag €1 per week is. Er is duidelijk een omslagpunt wanneer een kind 10 jaar is. Het doorsnee zakgeld bedrag gaat dan naar €2 per week.

De hoogte van het zakgeld is onder andere afhankelijk van wat je kind hiermee moet betalen. En wat je kunt missen. Ook kun je het bedrag laten afhangen van bijvoorbeeld een spaardoel. Om je een idee te geven, vind je in bovenstaande tabel de gemiddelden voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

Direct aan de slag

Beslis aan de hand van jouw situatie hoeveel zakgeld geschikt is voor je kind. Gebruik hiervoor eventueel bovenstaande tabel. Maak samen met je kind afspraken over de hoogte van het zakgeld.
PinPin de coolste zakgeld app

Meer tips over zakgeld?

Op jonge leeftijd verstandig leren omgaan met geld, is belangrijk voor later. Als ouder is het soms lastig om hierin juiste keuzes te maken. Lees onze tips voor ouders over zakgeld in de Zakgeldhulp voor ouders in Rabo PinPin, de coolste zakgeld-app.

PinPin in de Play Store PinPin in de App store