Vader met zoon

Sparen voor mijn kind: 3 handige spaarbronnen

Als jij gaat sparen voor je kind, begint dat met structureel geld opzij leggen. Daarbij denk je vaak meteen aan je inkomsten. “Hoeveel loon krijg ik en hoeveel hiervan kan ik op de spaarrekening van mijn kind zetten?” Logisch, maar laat het niet alleen van je loon afhangen. Dit zijn 3 handige extra bronnen waaruit je ook spaargeld kunt putten voor je kind.

#1 Toeslagen

Als je kinderen hebt, heb je sowieso recht op kinderbijslag. Maar er zijn meer toeslagen en financiële meevallers waar je gebruik van kunt maken. Zoals kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag en inkomensafhankelijke combinatiekorting. Let wel altijd op je schenkbelasting als je besluit veel geld op de spaarrekening van je kind te zetten.

Lees meer over schenkbelasting en slim sparen voor je kind

#2 Opa en oma

In de praktijk sparen vaders en moeders vaak niet alleen voor hun kind. Meestal doen opa en oma ook een duit in het zakje. Bijvoorbeeld op verjaardagen of met beetjes extra zakgeld tussendoor. Vaak verdwijnt dit geld in een spaarpot, maar je kunt er ook de spaarrekening van je kind mee versterken. Want alle kleine beetjes helpen. 

Met opa en oma kun je het ook specifieker hebben over bepaalde spaardoelen. Misschien vinden ze het wel leuk om bij te dragen aan een studie, reis of rijbewijs voor hun kleinkind.

Bekijk hoe grootouders mee kunnen sparen

#3 Oude spullen

De meeste gezinnen hebben veel spullen in huis. Of het nou gaat om kleding waar je kind uitgegroeid is of speelgoed dat nooit meer wordt gebruikt. 

Deze spullen kun je weggooien, maar je kunt ze ook verkopen. Zo verdien je er wat aan en maak je er ook nog een ander gezin blij mee. De opbrengst van de verkoop kun je weer investeren in de toekomst van jouw kind. Twee vliegen in één klap.

Heeft jouw kind nog geen spaarrekening?

Heeft jouw kind nog geen spaarrekening? Overweeg de Rabo RegenboogRekening dan eens. Deze spaarrekening is gratis en je opent hem binnen 5 minuten. Je kind krijgt nog een leuk welkomstcadeau ook.

De Rabo KidsSpaarWijzer is een handige tool waarmee je je oriënteert op de toekomstige kosten van je kind. Zo vind je een overzicht van de kosten voor de komende jaren en hoeveel een studie kost. Ook vertellen ouders over hun ervaringen en kosten binnen het gezin.

Ga naar de Rabo KidsSpaarWijzer