Moeder en kind lezen boek

3 tips waarmee je slim spaart voor je kind

De dromen voor je kind zijn er al vanaf de geboorte. Of misschien waren ze er daarvoor al. Hoe het bij jou ook zit: met sparen kun je die dromen nog waarmaken ook. Maar zelfs bij zoiets simpels zijn er wat goede do’s. Met deze tips pak jij sparen slim aan.

#1 Open een spaarrekening voor je kind

Sparen voor je kind kun je op je eigen rekening doen. Maar dan verdwijnt het geld voor de kleine al snel tussen je eigen spaargeld. Daarom is onze eerste tip: open een aparte spaarrekening voor je kind. Zo zie je in één oogopslag hoe ver je al bent met sparen en hoe dichtbij een spaardoel is. Bijvoorbeeld de studie, het rijbewijs of een mooie reis voor je kind.

Moeder met kind

Heb je nog geen spaarrekening voor je kind?

Dan is de Rabo RegenboogRekening misschien wat je zoekt. Deze spaarrekening is gratis en je opent hem gemakkelijk online, binnen 5 minuten. Je kind krijgt er ook nog een leuk welkomstcadeau bij.

#2 Let op je schenkbelasting

De Belastingdienst ziet sparen voor je kind als een schenking. Dat betekent dat je kind boven een bepaald bedrag schenkbelasting moet gaat betalen. Hoe voorkom je dit? Simpel: blijf onder de wettelijk vastgestelde grens. In 2022 is dat € 5.677. Dat betekent dat je maandelijks ruim € 470 opzij kunt zetten voor jouw zoon of dochter.

#3 Reserveer je spaarbedrag

Wil je zeker weten dat je het juiste bedrag voor je kind opzijzet? Maak dan een automatische periodieke overboeking aan. Dat betekent dat je je afschrijving inplant op een moment dat jou uitkomt. Bijvoorbeeld net nadat je loon is gestort of net nadat de kinderbijslag op je rekening staat. Als jij weet wat je binnenkrijgt, weet je ook wat je maandelijks aan je kind kunt geven.

Wil je weten welk bedrag jij maandelijks opzij moet zetten voor jouw kind?

We hebben een handige tool waarmee je je oriënteert op de toekomstige kosten van je kind. Zo vind je een overzicht van de kosten voor de komende jaren en hoeveel een studie kost. Ook vertellen ouders over hun ervaringen en kosten binnen het gezin.