Vader en moeder in de keuken

"We willen onze zoon de waarde van geld bijbrengen"

“Grappig, we zijn zelf eigenlijk nooit spaarders geweest. Toen we nog met z’n tweeën waren gaven we ons geld liever uit aan leuke dingen doen. We leefden meer bij de dag”, aldus Erik, trotse vader van Arda. Hij kijkt liefdevol naar zijn zoon van inmiddels 14 maanden. Toen bleek dat de kleine man op komst was, zijn de – toen nog – aanstaande ouders er eens goed voor gaan zitten. “Wat heb je nou nodig voor zo’n kleintje? Toch fijn dat je negen maanden de tijd hebt om je voor te bereiden.”

We spreken de kersverse ouders aan de keukentafel van hun Amsterdamse woning. “Beril en ik hebben beiden een verschillende achtergrond. Mijn vrouw is opgegroeid in Turkije, waar het normaal is dat je ouders je studie betalen. Ik kom uit een oer-Hollands gezin en heb zelf de helft van mijn studie betaald”. Hij vond dat vroeger maar niks, maar nu hij zelf ouder is, snapt hij de gedachte daarachter wel. Het leert je kind dat je moet werken voor je geld. “Eén ding is zeker, we willen dat Arda gelukkig wordt. En zullen hem maximaal stimuleren te ontdekken waar zijn kracht ligt.”

Ondanks de verschillen in hun opvoeding, zijn Beril en Erik heel stellig als het komt op financiën. “Dat moet gewoon in orde zijn. Toen mijn vrouw zwanger werd, ben ik online gaan onderzoeken hoeveel het nou kost als je kind het huis uit gaat, wat rijlessen en een universiteit kosten.” Erik verzamelde veel informatie online en sprak met name met zijn broers, die ook kinderen hebben. Uiteindelijk hielp dit ze ons om tot een spaarbedrag te komen dat bij ons inkomen past, namelijk € 100 per maand. “We vinden het belangrijk een bedrag te kiezen dat nu haalbaar is, maar ook in de toekomst. Voor het geval onze financiële situatie wijzigt, of als we ons gezin verder uitbreiden. We willen ieder kind hetzelfde kunnen bieden.”

“Wat heb je nou nodig voor zo’n kleintje? Ik wist het niet.”

Aan het begin van iedere maand wordt een deel van dit spaarbedrag automatisch overgeboekt op een soort beleggingsrekening, als investering voor Arda’s toekomst. Erik speelt wel graag op safe, dus het grootste deel sparen ze op een spaarrekening. Dit bedrag komt vrij zodra Arda 18 jaar is. “Bovendien is hij een geluksvogel, zijn opa’s en oma’s sparen ook iedere maand beiden € 20 op een aparte rekening. Fijn, zo spaar je automatisch een mooie toekomst bij elkaar.”

Vader geeft zoon drinken

Nu speelt het nog niet echt, maar als Arda straks oud genoeg is, willen beide ouders hem de waarde van geld leren in te zien. Niets is vanzelfsprekend, is hun gedachte. “Ik zou het goed vinden als hij naast zijn studie een bijbaantje heeft om geld te verdienen, zodat hij zelf kan sparen. Dat heb ik zelf ook altijd gedaan”. En zakgeld? Ook dat willen ze de kleine man gaan schenken in de toekomst. Omdat het een goede manier is om zijn eigen spaardoelen te bepalen. Zo leert hij dat hij pas iets kan kopen als hij het geld bij elkaar heeft. Hoeveel zakgeld? “Dat vind ik dan weer lastig. Niet te veel, niet te weinig. Ik las laatst dat het handig is om het af te stemmen met zijn leeftijdgenootjes. Gelukkig hebben we nog even om dat te bepalen.”

Erik vertelt verder, we leven vandaag de dag in een maatschappij waar je alles maar kunt kopen. Onder het mom van ”nu kopen, later betalen”. Hij wil Arda echt bijbrengen daar van weg te blijven. Het levert zoveel stress op als je financiële problemen hebt. “Sinds Arda in ons leven is, lijk ik een stuk gestructureerder, haha. Dat heb ik van mijn vader”. Zodra Beril zwanger werd, heeft hij Erik getipt de administratie goed in de gaten te houden. Sindsdien houdt hij maandelijks een Excel bij met daarin hun vaste lasten, variabele lasten, onverwachte uitgaven en het maandelijkse spaarbedrag. “Dit geeft zoveel inzicht. We willen binnenkort ons huis in de verkoop zetten. Handig als je dan weet hoe je er voor staat.”

Erik heeft dezelfde plannen als zijn vader. Als Arda straks volwassen is, krijgt hij ook de kneepjes van de administratie geleerd. Maar tot die tijd hopen de ouders dat zoonlief zich ontwikkelt als een sociale jongen die graag bij hen over de vloer blijft komen. “En, dat hij iemand wordt die ook graag zijn geld besteedt aan dingen samen dóen. Want onder aan de streep maakt dat het leven misschien wel het meeste waardevol.”

“Met € 20 per maand spaar je toch ruim € 4.000 na 18 jaar”

Spaar jij al voor je kind(eren)? Zorg dat je klaar bent voor hun toekomst en start met sparen. Open direct een Rabo RegenboogRekening en ontvang een mooi welkomstcadeau voor je kind.