Kind geeft spreekbeurt voor de klas

Spreekbeurt over geld

Zoekt je kind een boeiend onderwerp voor een spreekbeurt? Dan kan geld een leuke keus zijn. Want over geld valt van alles te vertellen. En je kind steekt er zelf ook veel van op. Met deze tips staat je kind straks goed voorbereid voor de klas.

In 6 stappen een top spreekbeurt

Best spannend, een spreekbeurt houden. Een goede voorbereiding is het halve werk! Leg je kind dus dit stappenplan voor of bespreek het samen.

1
Bedenk wat je wilt vertellen over geld.

Wil je het bijvoorbeeld hebben over het geheim achter zakgeld? Dan weet je zeker dat je de aandacht van je klasgenootjes trekt. Want wist je al dat meer dan 2 miljoen kinderen in Nederland zakgeld krijgen? Dat is een boel hé! Maar waaróm krijgen ze dat eigenlijk en hoeveel? Dat kun jij ze vertellen!

2
Zoek in de bibliotheek en online naar informatie over geld.

Want wat is geld nu eigenlijk? Het is een ruilmiddel. Jij koopt bijvoorbeeld snoepjes of gaat naar de kapper en in ruil daarvoor geef je geld. Een handige én betrouwbare site is die van het Nibud. Of kijk eens bij ons op de website. Bijvoorbeeld over samen boodschappen doen, want dat is waar veel geld naartoe gaat. Kun jij meteen wat meer uitleggen over waar je geld aan uit kunt geven.

3
Schrijf alle belangrijke punten op die je wilt vertellen

Wat worden jouw hoofdstukken? En maak je een presentatie in Powerpoint? Of doe je het zonder presentatie? Schrijf eventueel woorden op op een spiekbriefje, dat kun je straks mooi gebruiken als je je spreekbeurt houdt. Dat helpt je ook om iets minder zenuwachtig te zijn.

4
Neem iets mee naar je spreekbeurt: zoals echt geld of een betaalpas!

Als het kan, neem dan papier- én muntgeld mee. Zoals een briefje van 10 euro, of een muntje van 1 euro. En hebben jouw papa en mama misschien nog buitenlands geld liggen? Neem dat ook mee! Want wist je al dat ze niet overal in de wereld met de euro betalen? We weten zeker dat jouw klasgenootjes onder de indruk zijn.

5
Oefen je verhaal een paar keer voor de spiegel.

En met papa, mama, een broertje of zusje. Let je er ook op dat je goed verstaanbaar bent en rustig praat? Het is logisch dat je misschien wat zenuwachtig bent, maar dat komt helemaal goed!

6
En dan nu in het echt voor de klas!

Vergeet je ook geen vragen te stellen? Dan weet je namelijk zeker dat je klasgenootjes je verhaal goed volgen. Bedenk vooraf welke vragen er kunnen komen, dan ben jij goed voorbereid. Veel plezier én succes!

Kind pint met pinpas

Het echte werk begint bij de Rabo JongerenRekening

Je kind weet na de spreekbeurt van alles over geld. Tijd om in het écht te oefenen! Met de Rabo JongerenRekening doet je kind veilig ervaring op met geld. Zelf betalen met een eigen betaalpas, het saldo checken en misschien al toegang tot online bankieren? Als ouder bepaal jij waar je kind aan toe is. Extra leuk: bij het openen van een Rabo JongerenRekening krijg je nu € 7,50 zakgeld cadeau!

Klaar voor een betaalpas? Vraag die meteen aan
Illustratie van een stapel muntjes

Maak een geldweetjesquiz

Wil je jouw spreekbeurt extra leuk maken? Wat vind je van het volgende idee: maak een geldweetjesquiz voor je klasgenoten. Bedenk 5 vragen over geld die je jouw klasgenoten aan het einde van je spreekbeurt kunt stellen. Bijvoorbeeld: wat is contant geld (antwoord: briefpapier of muntjes). Of wat is geld nou eigenlijk? En wat als je iets niet kunt betalen? Dan kun je bijvoorbeeld oud speelgoed verkopen, zoals op de rommelmarkt tijdens Koningsdag. Dan krijg jij weer extra centjes! En kun je met de euro in elk land betalen, of alleen in Europa? En hoeveel kinderen in Nederland krijgen zakgeld (weet jij het antwoord nog?) Wie is de geldexpert en wint de quiz?

Zet 'm op!

Nieuwsgierig naar andere geldervaringen die je kunt opdoen?