Veilig online shoppen voor pro’s

Staat de pakketbezorger regelmatig bij jullie voor de deur? Je bent niet de enige, want we shoppen steeds meer online. In 2022 kocht 74 procent van de Nederlanders van 12 jaar en ouder iets via internet (CBS). Bestelt jouw kind ook vaak online? Dan wil je natuurlijk dat dit veilig gebeurt. Met deze stappen is veilig online winkelen een makkie.

Van bestelling tot pakketje in 6 stappen

Klaar om je winkelmandje vol te laden? Wacht, bespreek eerst samen even deze stappen! Bijvoorbeeld met je ouders.

1
Voordat je begint: check of er https én een hangslotje in de URL-balk staan. Zorg ook voor een veilige internetverbinding. Dan is de kust veilig!
2
Kijk ook even of er een keurmerk is. Een van deze vijf wil je zien: Thuiswinkel Waarborg, Webshop Keurmerk, WebwinkelKeur, Trusted Shops en Qshops Keurmerk.
3
Wil je écht zeker weten of de website te vertrouwen is, duik dan in de reviews over de shop. Dat kan het best op onafhankelijke sites zoals Google reviews of trustpilot.nl.
4
Klaar om te bestellen? Kies wel voor een sterk wachtwoord als je een account aanmaakt, bijvoorbeeld een wachtwoordzin.
5
Tijd om te betalen! Dat doe je veilig via internetbankieren.
6
Maak voor de zekerheid een printscreen als je hebt afgerekend. Voor het geval je geen bevestigingsmail krijgt. Laat dat pakketje maar komen!

Leren omgaan met geld met de Rabo Jongerenrekening. Nu met zakgeld cadeau!

Met de gratis Rabo JongerenRekening leert je kind met geld omgaan binnen een veilige online omgeving. En jij houdt heel makkelijk een oogje in het zeil. Elke stap zie je terug in jouw eigen Rabo App. Bij het openen van een Rabo JongerenRekening krijg je € 7,50 zakgeld cadeau!

Check, check, dubbelcheck tijdens het shoppen

Met deze checklist maak je veilig online shoppen leuker én makkelijker. Print ‘m uit, en leg naast de computer. Je kind kan elke stap afstrepen tijdens de shopsessie.

☐ de URL is veilig

☐ keurmerk gespot

☐ in de reviews gedoken

☐ sterk wachtwoord gekozen

☐ betaald via de Rabo App of Rabo Online Bankieren

☐ printscreen van mijn betaling gemaakt

☐ wachten op het pakketje maar!

Tijd voor een challenge!

Weten of jullie écht een pro zijn in veilig online shoppen? Doe de challenge: vind in een kwartier een cadeau voor iemand. Bedenk vooraf samen voor wie, het cadeau en hoeveel het maximaal mag kosten. Zet dan de stopwatch en… GO! Probeer tegelijk op je eigen device óf na elkaar een leuk cadeau te vinden. Natuurlijk wel bij een betrouwbare webshop. De snelste speurder wint. Bepaal samen welk cadeautje je bestelt. Succes!

Zet ‘m op!

Nieuwsgierig naar welke geldervaringen je nog meer kunt opdoen?

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Als je ons belt met de app, weten we gelijk wie je bent en kunnen we je veilig en snel helpen. Klik hier en bel ons met de app

Of kies hier het gewenste nummer